Operaţiunea „cablarea“ de sesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Oboseala, lenea sau materiile inutile din programă îi determină pe studenţi să găsească soluţii tot mai performante, dar şi mai costisitoare pentru a scăpa de examenele din sesiune. De la etichete scanate până la cerneală invizibilă sau ochelari cu microvibraţii, studenţii găsesc metode tot mai inventive pentru a copia la examene şi a obţine „sfântul cinci“.

Prima săptămână a sesiunii a adus şi mai multă forfotă în complexele studenţeşti faţă de perioada pregătitoare. În căutarea unor soluţii miraculoase pentru a trece cu bine de sesiune, studenţii roiesc mai toată ziua în jurul panourilor din faţa căminelor.

Citiţi şi:

VIDEO: Cum se distrează studenţii timişoreni în sesiune
Piteşti: 550 de studenţi, în pragul exmatriculării

Aici stau afişate cele mai recente tehnologii cu care şi cel mai fricos dintre studenţi poate fenta atenţia profesorilor supraveghetori. Barurile vuiesc la fel ca în restul anului universitar. Doar că acum, temele dezbătute la bere sunt diferite. Puţini sunt cei care se sfătuiesc cu privire la modul în care îşi gestionează timpul pentru învăţat şi cantitatea de informaţii pe care trebuie să le asimileze. Cei mai mulţi caută garanţia unor metode de copiat.

Microcăştile invizibile şi ochelarii cu microvibraţii sunt cele mai apreciate soluţii în rândul studenţilor din întreaga ţară. Costul lor variază între 170 şi 200 de lei. Chiar dacă sunt scumpe, studenţii garantează că aceste dispozitive sunt cele mai eficiente.

La examen, cu cabluri lipite de corp

Microcăştile trebuie introduse direct pe timpan. Au dimensiuni milimetrice şi nu pot fi scoase decât cu ajutorul unui magnet. Tocmai de aceea, studenţii spun că sunt imposibil de detectat.

„Înainte de examen, îmi lipesc cablurile de corp, cu scoci. Colierul inductor transmite informaţiile între telefon şi căşti. Mai sunt câteva fire de legătură, mufa de alimentare şi microfonul", explică Ionuţ M., student la Universitatea Politehnică din Bucureşti, în ce constă succesul său în a trece examenele chiar şi la cele mai grele materii.

Căştile fără fir trebuie activate prin bluetooth, modalitate prin care se poate face schimbul de informaţii.

„Eu cred că ochelarii de vedere cu microvibraţii sunt cei mai buni pentru că pot fi folosiţi la orice tip de examinare, atât scrisă, cât şi orală, neatrăgând în niciun fel atenţia asupra ta", spune Marius P., student la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti. El se laudă că a trecut ultimul examen cu 9 datorită noii tehnologii achiziţionate.

Dispozitivul este compus dintr-o pereche de ochelari de vedere fără dioptrii, ce conţin într-una din braţele ramei o microcască. Aceasta din urmă vine în contact cu tegumentul din spatele urechii şi transmite microvibraţii direct către urechea internă. Legătura dintre microcască şi dispozitivul hands-free al telefonului se face prin intermediul unor fire foarte subţiri, ce trec prin şnurul ochelarilor.

Mai toţi studenţii au acum un iPod, un iPhone sau un MP3 Player, chiar dacă în buzunare nu le rămân, adesea, decât bani de ţigări. Aşa că cei mai mulţi le folosesc şi la examene, asumându-şi riscul de a fi observaţi mai uşor.

Cel care aleg această variantă de copiat îşi introduce „fiţuica" în calculatorul personal. Datele sunt transferate mai apoi într-unul dintre dispozitivele menţionate, care, în timpul examinării, nu trebuie decât să fie deschis cu atenţie, pentru citirea informaţiilor.

Cerneala invizibilă, cea mai ieftină metodă

Unii studenţi spun că pixurile cu ultraviolete sunt cea mai uşoară modalitate de copiat. „Costă cam 20 de lei", ne-a explicat un cunoscător. Pixul are o cerneală invizibilă, iar la capătul celălalt este prevăzut cu o lumină ultravioletă, ce dezvăluie ceea ce a fost scris. 

Foile micşorate la xerox, ciornele amplasate chiar pe bancă, cursurile scanate ori programele pe calculator făcute de acasă şi copiate de pe dispozitivul de memorie sunt alte metode prin care tinerii îşi asigură „sfântul cinci" la examene. Cert este că posibilităţile sunt nenumărate atunci când vine vorba de inventivitatea studenţilor.

„Scanezi eticheta unei sticle de suc şi, pe partea unde sunt enumerate ingredientele, ştergi textul şi bagi ­ce-ţi trebuie: definiţii, formule, cu aceleaşi font şi aceeaşi dimensiune. Printezi apoi noua etichetă şi o lipeşti pe sticlă", spune un boboc care se străduieşte să-şi termine primul an de facultate.

Ce măsuri iau profesorii

Profesorii nu se lasă intimidaţi de arsenalul cu noi metode de copiat al studenţilor. Rectorul Univesităţii din Bucureşti, Ioan Pânzaru, spune că, în prezent, foarte multe examene se dau sub forma testelor grilă.

„Acest tip de examinare este unul dificil, studenţii fiind puşi în situaţia de a deduce răspunsurile corecte. Degeaba comunică ei prin intermediul telefoanelor mobile. Cel de la capătul firului ar avea nevoie de cel puţin 20 de minute pentru fiecare întrebare ca să-şi ajute colegul din examen", spune Pânzaru.

Ecaterina Andronescu, rector al Universităţii Politehnice din Bucureşti, îşi aminteşte că o singură dată a prins un elev copiind, dar asta înainte de 1989. „Pe mine nu mă poate păcăli niciun student. Am văzut că citea fiţuici, am schimbat-o din bancă şi-am scos-o la tablă după examen, doar ca să-i dovedesc că oricum nu ar fi luat notă de trecere", povesteşte Andronescu.

Profesorii cred că studenţii care copiază la examene îşi fură singuri căciula

Profesorii cred că studenţii care copiază la examene îşi fură singuri căciula

Mai multe examene orale

„În orice caz, anul acesta am luat o măsură suplimentară în acest sens: am mărit numărul examenelor orale, unde nici cea mai avansată tehnologie nu poate să te ajute", mai crede Andronescu.

Ce spune regulamentul

La majoritatea universităţilor din ţară, regulamentul în cazul copiatului este acelaşi: exmatricularea. Cu toate acestea, cercetările Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior arată că atitudinea cadrelor didactice faţă de copiat este mult prea permisivă. „Măsuri severe nu au fost luate nici măcar în cazurile de plagiat puternic mediatizate", susţin reprezentanţii Agenţiei.

Când noile metode de copiat dau greş

Aparatura de copiat necesară nu este suficientă pentru reuşita la examen. La capătul firului trebuie să existe un bun coleg, răbdător, care să-şi facă timp pentru dictarea rezolvărilor. În ciuda tehnologiilor avansate, unii studenţi povestesc că au întâmpinat probleme în încercarea de a-şi ajuta prietenii.

„Cred că şi pentru mine, şi pentru Andrei, a fost chinuitoare experienţa examenului său la merceologie. Se pare că nu avea nişte căşti foarte perfomante din moment ce auzea întruna cu întreruperi. Am repetat de-atâtea ori unele chestii, încât, atunci când mi-a venit rândul la examen, le-am ţinut minte", ne-a spus Costin, un student la Facultatea de Comerţ din Cadrul Academiei de Studii Economice.„Recunosc că sunt unele materii care chiar nu mă interesează şi la care intenţionez să copiez", a adăugat Costin.

Semnal bruiat chiar de profesori

Pentru alţi studenţi, situaţiile pot fi şi mai grave de-atât. „Dacă dăm examenul într-una dintre sălile de la demisol, este foarte mare posibilitatea ca telefonul ­să-şi piardă semnalul. Sau mai poţi avea «norocul» să te afli într-o sală cu boxe deschise, sensibile la undele emise de telefon", spune Alex M.

Nu toţi studenţii sunt de-acord cu metodele de copiere practicate de colegii lor.

O tânără de la Facultatea de Relaţii Publice şi Comunicare din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative îşi laudă profesorii care-i supraveghează în timpul examenelor.

„După primele zece minute din examen, profesorul şi-a activat bluetooth-ul la propriul telefon pentru a scana celelalte aparate activate din sală, ce funcţionează prin sistem hands-free. Tot de la el am aflat că există şi alte aparate speciale pentru bruiat semnalele, aşa că metodele astea noi de copiat nu sunt infailibile". Studenta adaugă faptul că, pentru ea, este mai uşor să treacă prin cursuri şi să înveţe ceva, decât să-şi piardă timpul cu noile „fiţuici".

Microcăşti cu colier

Microcăşti  cu colier

Sunt introduse aproape de timpan. Colierul inductor transmite informaţiile între telefon şi căşti. Preţ: de la 170 până la 200 de lei.

Ochelari cu microvibraţii

Ochelari cu microvibraţii

Fără dioptrii, într-unul dintre braţe au o microcască ce transmite microvibraţii către urechea internă. Costă între 150 şi 200 de lei.

Smartphone sau iPhone

Smartphone  sau iPhone

Datele din calculatorul personal sunt inserate în noile telefoane, din dotarea fiecărui student, şi pot fi citite în timpul examinării.

Pixul cu ultraviolete

Pixul cu ultraviolete

Are o cerneală invizibilă, iar la capătul celălalt, o lumină ultravioletă, care dezvăluie ceea ce a fost scris.
Costă 20 de lei.

Fiţuicile clasice

Fiţuicile  clasice

Hârtiuţele scrise cu informaţiile necesare rămân printre cele mai folosite metode de copiat şi pentru că nu costă decât timp.

O practică bine înrădăcinată

Circa 20% din studenţi consideră că a copia este o acţiune ce poate fi justificată în anumite situaţii, potrivit ultimului barometru realizat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Jumătate din respondenţi au susţinut că la ei în facultate se copiază des sau foarte des la examene.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite