Operaţii pe creier cu incizii mici, prin orbite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În viitor, intervenţiile chirurgicale pe creier nu vor mai însemna deschiderea cutiei craniene şi cicatrice de dimensiuni mari. Tendinţa modernă este de a utiliza, atunci când este posibil, radiochirurgia, operaţiile cu ultrasunete şi pe cele realizate prin orificiile naturale, fără incizii vizibile.

Neurochirurgii de la Universitatea „California" din San Diego şi de la Centrul Medical din cadrul Universităţii din Washington au descoperit că un tip de intervenţie pe creier realizat prima oară în 2005 ar putea fi utilizat într-o varietate de afecţiuni cerebrale. Este vorba despre chirurgia neuroendoscopică transorbitală (transorbital neuro­endoscopic surgery) sau TONES, adică o metodă chirurgicală minim invazivă, realizată prin orbite.

Riscurile sunt reduse

În momentul de faţă, prima abordare în cazul unei tumori cerebrale sau al unui accident vascular cerebral ce necesită intervenţie chirurgicală este deschiderea cutiei craniene, operaţie care se numără printre cele mai complexe, riscurile fiind întotdeauna crescute. În cazul chirurgiei transorbitale, riscurile asociate unei intervenţii la acest nivel sunt reduse. Astfel, dacă în cazul intervenţiilor majore, ce necesită desprinderea unei bucăţi mari a calotei craniene pot fi lezate alte zone decât cele vizate sau pot apărea infecţii inerente într-o operaţie de amploare, în cazul TONES, aceste probleme aproape că nu există. „Prin abordarea transorbitală, chirurgul are mai mult control asupra mişcărilor sale, protejând astfel structurile neurovasculare cum sunt nervii optici sau olfactivi", explică profesorul doctor Chris Bergeron de la Universitatea „California" din San Diego.

Pentru a avea acces la o anumită zonă din creier, chirurgul realizează, cu ajutorul instrumentelor endoscopice, o incizie de mici dimensiuni în spatele pleoapei sau prin ea, apoi străpunge uşor osul subţire ca o foaie de hârtie al orbitei. Camerele din vârful instrumentelor oferă vizibilitate crescută chirurgului.

Diferă de intervenţia transnazală

De mai mulţi ani, este posibilă, în anumite situaţii, intervenţia chirurgicală pe creier cu acces prin nări. Chirurgia endoscopică transnazală se realizează similar, dar oferă acces doar în anumite zone ale creierului. În plus, orificiile sunt mai mici, ceea ce reprezintă un inconvenient pentru chirurgi. De altfel, pionierul TONES, Kris Moe, profesor doctor de Otorinolaringologie în cadrul Universităţii din Washington, s-a bazat, în descoperirea sa, pe endoscopia transnazală. Diferenţele sunt însă destul de mari, manevrabilitatea şi vizibilitatea fiind mai crescute în cazul TONES.

Chirurgia transorbitală este eficientă pentru a trata scurgerile de lichid cerebro-spinal, eliminarea obstrucţiilor de la nivelul nervului optic, fracturile craniene şi pentu a extrage tumori cerebrale (inclusiv de la nivelul glandei pituitare, situată la baza creierului).

HIFU tratează fără tăieturi

În anul 2009, o echipă de neu­rologi de la Spitalul Universitar pentru Copii din Zürich a realizat un studiu pentru a demonstra eficienţa ultrasunetelor de înaltă intensitate (HIFU) şi a investigaţiilor prin rezonanţă magnetică în tratamentul tumorilor cerebrale. Până anul trecut, se cunoştea faptul că prin HIFU se pot trata cu succes fibroamele uterine şi se pot distruge tumorile solide de la nivelul ficatului, rinichilor, oaselor, sânilor şi pancreasului. Studiul a arătat că HIFU acţionează ţintit şi asupra tumorilor cerebrale. Din păcate, la noi în ţară, singurul centru care efectua terapia HIFU nu o mai realizează, din cauza costurilor ridicate pe care le implică.

În cazul chirurgiei transorbitale, operaţia durează mai puţin, recuperarea este mai scurtă, iar durerile mai puţin intense.

Incizii: Operaţiile endoscopice se realizează prin tăieturi de doar doi-trei centimetri.

Specialistul nostru

Dr. Ligia Tătăranu medic primar neurochirurg
Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni", Bucureşti

La noi în ţară sunt utilizate tehnici de microchirurgie, de neuroendoscopie, ab orduri chirurgicale minim invazive sau ghidate stereotactic, tehnici de chirurgie endovasculară cerebrală şi radiochirurgie stereotactică. Indicaţia majoră a neuroendoscopiei este hidrocefalia (acumularea de lichid cefalo-rahidian). Endoscopia intracraniană este o alternativă viabilă la tratamentul prin derivaţii extracraniene ale lichidului cefalorahidian. În peste 80% din cazuri se poate realiza rezoluţia completă a hidrocefaliei fără inserţia unui corp străin. Neuroendoscopia oferă avantaje şi în abordarea tumorilor, vizualizarea detaliilor anatomice fiind mai ­bună, iar invazivitatea minimă permiţând reducerea disconfortului pacientului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite