Mâna bionică, o minune a tehnicii
0Cu mâna bionică, cea mai performantă proteză de mână din lume în acest moment, purtătorii ei pot tasta la calculator asemenea unei dactilografe. Ea este disponibilă şi în România de anul trecut, însă la un preţ pe care prea puţini şi-l permit.
Persoanele care au suferit o amputaţie a mâinii în urma unor accidente sau unor boli cronice (cum ar fi cancerul osos) pot să revină la activităţile normale cu ajutorul unei proteze de ultimă generaţie, numită de inventatorii ei i-LIMB. A fost creată în laboratorul de cercetare al companiei scoţiene Touch Bionics şi este până în acest moment cea mai fidelă imitaţie a mâinii umane.
Ce tehnologii existau până în prezent
Dispozitivele cosmetice, din plastic, cu mănuşă, sunt cele mai ieftine proteze de mână, fiind total lipsite de funcţionalitate. Ceva mai complexe sunt protezele funcţionale, cu acţionare prin cablu, dar cele mai performante până la apariţia mâinii bionice erau protezele mioelectrice, care permit mişcări de prindere şi de rotaţie.
Ele captează semnale electrice de la muşchii mâinii atunci când aceştia sunt încordaţi de purtătorul protezei, iar un motoraş transpune aceste semnale în mişcări. Pe acelaşi principiu funcţionează şi mâna bionică, dar cu deosebirea că ea are cinci motoraşe, câte unul pentru fiecare deget.
Poate desface o doză de suc
Fiecare deget artificial al protezei bionice se mişcă independent de celelalte, aşa încât ea poate fi folosită în acţiuni care necesită dexteritate sau delicateţe, cum ar fi tastarea la calculator, desfacerea unei doze de băutură răcoritoare, prinderea unor obiecte mici, de tipul cărţilor de vizită sau monedelor şi chiar folosirea telefonului mobil.
Purtătorii acestei proteze nu îşi pot simţi mâna ca pe cea naturală. Există însă şi un prototip de acest fel.
Se montează uşor I-LIMB poate fi ataşată braţului fără intervenţie chirurgicală. Pentru ca ea să poată funcţiona, anumite grupe musculare trebuie să fie inervate, motiv pentru care, înainte de a achiziţiona proteza, trebuie efectuat un test care să verifice gradul de funcţionare a muşchilor respectivi. În consecinţă, nu orice persoană cu mâna amputată poate beneficia de această tehnologie performantă.
În 2007, Academia Regală de Inginerie din Marea Britanie a declarat proteza i-LIMB invenţia numărul 1 din Regatul Unit.
Mănuşa care imită fidel pielea umană
Pentru că dispozitivul nu are un aspect tocmai plăcut, el trebuie acoperit cu o mănuşă. Opţiunile sunt fie o mănuşă standard, mai ieftină, confecţionată din PVC, fie una fabricată din silicon, care imită foarte bine pielea umană, dar care este şi foarte scumpă. Pe aceasta din urmă pot fi implantate chiar şi fire de păr. Ambele modele se uzează după maximum un an şi trebuie înlocuite.
10% din preţul ei este decontat
Preţul mâinii bionice este de aproximativ 15.000 de euro, dar, dacă pacientul are nevoie şi de o proteză de braţ sau de cot, suma este mult mai mare de atât. Mănuşa din silicon costă 3.000 de euro, iar cea standard este aproximativ 80 de euro.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează aceeaşi sumă pentru o proteză de mână, indiferent de tipul ei, iar banii alocaţi nu acoperă nici 10 la sută din preţul mâinii bionice. Pacientul trebuie să scoată din buzunar restul banilor, ceea ce face ca dispozitivul să fie foarte greu accesibil românilor.
Ştiai că...
... dispozitivul bionic trebuie înlocuit după cel mult nouă ani de la montare?
Specialistul nostru
Dr. Boga Ferencz
medic specialist recuperare medicală
Proteza i-LIMB este uşor de folosit în acţiuni care necesită forţă, dar şi în cele care necesită delicateţe. Ea este, în acest moment, cea mai fidelă imitaţie a braţului uman şi are avantajul că se confecţionează pe măsură individuală. Pielea specială, semitransparentă, înveleşte perfect dispozitivul.
Dacă pacientul are indicaţie pentru mâna bionică, el va fi învăţat, în cadrul centrului de protezare, cum se foloseşte, prin intermediul unui simulator pe calculator. Abia după ce învaţă să-şi coordoneze mişcările poate fi montată mâna bionică. Nu este necesară nicio intervenţie chirurgicală pentru a putea fi ataşată pe membrul amputat.