Aparatul care îngheaţă grăsimea din talie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţesutul adipos inestetic de pe abdomen, de pe coapse şi de pe braţe poate fi, mai nou, îngheţat şi apoi eliminat natural de organism. Această metodă de slăbit comodă şi nedureroasă a căpătat popularitate în Europa şi în SUA în ultima perioadă.

Criolipoliza este cea mai nouă metodă de remodelare corporală din clinicile europene de profil şi se bucură de un mare succes, deopotrivă în rândul bărbaţilor şi în cel al femeilor. Aparatul cu care se realizează procedura a fost creat şi testat iniţial de specialiştii de la Spitalul General „Massachusetts", în colaborare cu cei de la Universitatea „Harvard" din SUA, şi apoi preluat de o companie americană. El este alcătuit dintr-un dispozitiv în care este încorporat softul special şi o sondă similară celei ecografice, dar care aspiră pielea şi stratul de grăsime de sub ea asemenea unui vacuum. Criolipoliza este utilă celor care vor să aibă talia, coapsele şi/sau braţele cu câţiva centimetri mai subţiri în circumferinţă.

Celulele adipoase, sensibile la frig

Cu aparatul de criolipoliză se tratează fiecare zonă cu ţesut gras în parte. Sonda localizează depunerile de ţesut gras şi le aduce treptat la o temperatură de -1 grad Celsius. Principiul de funcţionare se bazează pe faptul că ţesutul gras de sub piele sunt mai vulnerabile la temperaturile scăzute în comparaţie cu celelalte ţesuturi din jur, precum pielea şi muşchii. În laborator, inventatorii procedurii au observat că, atunci când este expus unor temperaturi joase, stratul adipos se inflamează şi se desprinde de celelalte ţesuturi. Este nevoie de o expunere la frig de cinci, până la 20 de minute pentru ca celulele grase să se dezintegreze. În timp, mai exact într-un interval de şase-opt săptămâni, ele mor şi organismul le elimină natural, prin procesele metabolice. Traiul în zone cu climă rece nu este o formă de criolipoliză, ne asigură specialiştii. Expunerea la frig trebuie să fie ţintită şi intensă pentru ca celulele grase să se inflameze şi să fie distruse. Metoda prin care se face criolipoliza nu provoacă degerături, aşa cum s-ar întâmpla dacă ne-am expune pur şi simplu la frig.

Nu provoacă  durere

Criolipoliza este o metodă foarte comodă prin care putem scăpa de ţesutul adipos inestetic şi nesănătos. Ea este utilă mai ales în cazul depunerilor de grăsime rezistente la diete şi la exerciţii fizice, aşa cum sunt deseori cele de pe coapse şi de pe abdomen. Procedura de îngheţare a ţesutului gras nu necesită incizii şi anestezie, precum liposucţia, şi nici injectările care se realizează în cadrul altei proceduri de remodelare, numită mezoterapie. Nu este necesară internarea şi nu implică niciun disconfort pentru persoana care apelează la ea, aşa încât, în timpul procedurii, se poate citi, asculta muzică şi chiar dormi. De asemenea, nu implică nicio perioadă de recuperare. Persoana în cauză poate reveni la activităţile obişnuite, inclusiv la exerciţii fizice, imediat după terminarea şedinţei.

Efectele sunt vizibile în timp

Dezavantajul criolipolizei este că rezultatele nu sunt vizibile imediat, aşa cum se întâmplă în cazul liposucţiei, de exemplu, ci după cel puţin trei săptămâni de la efectuarea ei. Din acel moment, organismul începe să elimine celulele adipoase dezintegrate. Potrivit producătorilor aparatului de criolipoliză, stratul adipos poate fi redus prin această metodă cu o proporţie ce variază între 20% şi 40%, de la caz la caz.

Rezultatele se menţin cu dietă şi cu exerciţii

Efectele criolipolizei, ca şi cele ale altor metode comode de remodelare corporală, se menţin în timp doar dacă persoana care a recurs la ea îşi schimbă stilul de viaţă. Aceasta presupune adoptarea unei diete echilibrate, cu un aport de calorii adaptat vârstei şi sexului, precum şi practicarea unor exerciţii fizice în mod regulat. În caz contrar, ţesutul adipos eliminat prin criolipoliză se va forma din nou.

Specialistul nostru

Dr. Oana Clătici
medic primar dermato-venerologie Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Sună prea bine pentru a fi adevărat că se poate slăbi fără eforturi mari? Este demonstrat ştiinţific faptul că celulele grase suferă un proces de apopotoză, un fel de sinucidere celulară când sunt expuse unor temperaturi scăzute, pentru că apare un răspuns inflamator local şi, astfel, pe parcursul câtorva luni, grosimea ţesutului adipos se reduce. Efecte secundare posibile sunt roşeaţa locală tranzitorie pe zona tratată, echimoze sau senzaţie de amorţire. Nu s-a raportat apariţia de cicatrice sau modificarea de durată a nivelului de lipide sangvine.

Inaccesibilă

Deocamdată, metoda de remodelare corporală nu este disponibilă la noi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite