Iarna se agravează bolile neurologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a evita neplăcerile cauzate de frig, este indicat să respectaţi tratamentul prescris de medic
Pentru a evita neplăcerile cauzate de frig, este indicat să respectaţi tratamentul prescris de medic

Temperaturile scăzute influenţează viaţa celor care suferă de scleroză multiplă. În acest anotimp, şi accidentele vasculare sunt mai frecvente din cauza stresului la care este supus organismul pentru a se putea adapta condiţiilor climatice.

Scăderea temperaturilor, dar şi nivelul ridicat de umiditate din această perioadă îşi pun serios amprenta asupra vieţii persoanelor care suferă de afecţiuni neurologice.

„La temperaturi scăzute, scade viteza de transmitere a influxului nervos. Cele mai afectate persoane din acest punct de vedere sunt cele suferă de scleroză multiplă", afirmă profesorul doctor Ovidiu Băjenaru, medic neurolog, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.

„Scleroza multiplă este o boală neurologică cronică, o stare demielinizantă inflamatorie. Mielina este un înveliş gras care izolează nervii, iar pierderea acesteia (demielinizarea) produce incapacitatea de a transmite către şi de la creier impulsuri nervoase", spune Claudia Torje, director executiv Societatea de Scleroză Multiplă din România.

Simptomele (oboseala, problemele de vedere, de vorbire, de concentrare, pierderea echilibrului, dificultăţile de deplasare, paraliziile parţiale sau complete, amorţeala, tremurul, pierderea memoriei pentru perioade scurte de timp, stările depresive, problemele intestinale, problemele sexuale, durerile cu multiple localizări) sunt însă accentuate diferit la fiecare persoană în parte.

La unii bolnavi se pot acutiza problemele de vedere, iar la alţii dificultăţile de deplasare.

Principalele măsuri de prevenire a accentuării simptomelor constau în evitarea temperaturilor scăzute.

Îmbrăcaţi-vă adecvat şi nu staţi în frig!

„Bolnavii cu scleroză multiplă nu trebuie să neglijeze confortul termic în mediul exterior. Ei trebuie să aibă îmbrăcăminte corespunzătoare, să evite călătoriile lungi şi spaţiile neîncălzite.

De aceste recomandări trebuie să ţină cont, alături de persoanele care suferă de scleroză multiplă, şi cele care au suferit un accident vascular cerebral", afirmă profesorul Ovidiu Băjenaru.

Atenţie la virusuri!

În acest anotimp, frecvenţa crescută a infecţiilor poate duce şi la recidiva poliradiculonevritelor (afecţiuni ale rădăcinilor nervoase de la nivelul nervilor periferici), din cauza scăderii imunităţii.

În cazul acestor persoane, specialiştii recomandă, pentru prevenirea acestei recidive, respectarea cu stricteţe a normelor de igienă, suplimentarea alimentaţiei cu vitamine naturale şi evitarea contactului cu persoane bolnave.

Risc de accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare din cauza întreruperii irigării cu sânge a unei părţi a creierului. Iarna, când temperaturile scad brusc, vasele de sânge se contractă, iar capacitatea inimii de a pompa sânge în corp este mult îngreunată.

În plus, la frig, vâscozitatea sângelui care alimentează creierul şi întregul organism este mai mare. Toate aceste condiţii, pe un teren favorabil, cum se întâlneşte în cazul persoanelor cu probleme circulatorii, cresc riscul unui accident vascular cerebral.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite