Dependența, boală grea
0Prea puţine persoane alcoolice sau care se droghează primesc tratamentul potrivit. 10 la sută din populaţia României este dependentă de alcool, iar peste 40.000 de români sunt consumatori de droguri. Opţiunile de tratament sunt însă limitate.
O statistică a Agenţiei Naţionale Antidrog arată că un român din şase consumă frecvent băuturi alcoolice.
Deşi dependenţa de droguri este mai rar întâlnită, numărul consumatorilor este în creştere. În ultimii doi ani s-au înregistrat cu 15 la sută mai multe cazuri.
Numai în Bucureşti sunt aproximativ 20.000 de consumatori. Fumatul este şi el o problemă majoră, un român din cinci având acest viciu. Printre dependenţele mai puţin nocive ale românilor se numără jocurile de noroc sau calculatorul.
Număr limitat de centre
În lume, dependenţele se tratează în centre diferite, în funcţie de problemă. La noi în ţară însă, numărul unor astfel de clinici este limitat. Din acest motiv, şi recidivele sunt foarte dese.
„În România, accesul la servicii profesionale de tratament lipseşte. Există câteva iniţiative concentrate în oraşele mari, care acoperă o arie mică din nevoile populaţiei. În aceste condiţii, ar fi bine ca persoana dependentă să se adreseze unui psihiatru”, spune Eugen Hriscu, medic specialist în psihiatrie şi director executiv al Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT).
Persoanele dependente au la dispoziţie, în majoritatea reşedinţelor de judeţ, grupuri de suport (cum sunt Alcoolicii Anonimi).
Pentru tratarea dependenţei de alcool şi a celei de droguri, există în Cluj-Napoca organizaţia „Sf. Dimitrie” şi alte două comunităţi terapeutice în Sibiu. În Bucureşti există cinci centre pentru dependenţii de heroină, dintre care două aparţin Ministerului Sănătăţii şi trei, Agenţiei Naţionale Antidrog.
„În Bucureşti sunt între 15.000 şi 20.000 de depedenţi de droguri, iar locurile disponibile sunt în jur de 1.000. O alternativă este tratamentul dependenţelor în regim privat. Dependenţa de jocurile de noroc sau de calculator se poate trata doar într-o clinică, şi aceea privată (clinica PsyMotion)”, adaugă psihiatrul.
Moştenirea genetică, una dintre cauze
Potrivit unor cercetări realizate la Universitatea din Utah, SUA, dependenţa este o boală cronică caracterizată prin modificări la nivelul creierului, în urma cărora rezultă o nevoie acută de a creşte consumul unei anumite substanţe. Specialiştii spun că există o combinaţie de factori predispozanţi: genetici, de mediu şi comportamentali.
„Dependenţa este o boală în care simptomul principal este pierderea controlului asupra consumului. Este foarte greu pentru cineva care poate controla consumul de alcool, de exemplu, să înţeleagă faptul că o persoană a pierdut acest control.
Acea persoană nu poate să renunţe la viciu. Pentru a trata dependenţa, trebuie ca, în primul rând, persoana respectivă să vrea acest lucru şi familia să o susţină”, mai explică Eugen Hriscu.
Tratamentul poate dura între șase luni şi un an. În cazuri grave, se poate întinde pe mai mulţi ani
Eugen Hriscu
psihiatru