Clinici în care bolnavul este abordat diferit
0Centrele care îmbină medicina clasică cu cea naturistă au în vedere starea fizică, mentală şi emoţională a pacientului. Medicina integrativă, homeopatia şi terapiile antiaging se bazează pe principiul că tratamentul poate fi aplicat doar individualizat, astfel încât riscul de reacţii adverse să fie minim.
În ultimii ani, au luat fiinţă tot mai multe clinici în cadrul cărora medicina clasică este asociată cu cea naturistă, adoptând conceptul de medicină integrativă. Acest lucru înseamnă că, în cadrul aceluiaşi centru medical, diagnosticul se poate stabili cu ajutorul metodelor clasice (de tipul analizelor sanguine, ecografiei, radiografiei sau IRM-ului) sau al celor alternative precum biorezonanţa, iridologia sau explorarea tulburărilor energetice specifice acupuncturii.
Drept urmare, şi tratamentul este stabilit în funcţie de necesităţile fiecărui individ în parte, acesta putând include medicamente, preparate fitoterapeutice ori homeopatice, acupunctură, reflexoterapie sau terapie psihologică pentru a stimula procesul de vindecare în cazul unor boli severe de tipul cancerului.
„Medicina integrativă este o abordare holistică, aceasta tratează pacientul, nu boala. Astfel, pentru a se stabili un tratament corect se iau în calcul atât simptomele fizice, cât şi cele psihice ale unei persoane. În plus, se ţine cont de stilul de viaţă, de obiceiurile alimentare, de mediul în care acesta trăieşte şi lucrează.
Astfel, în afară de faptul că asocierea unor substanţe de natură chimică cu cele provenite din surse naturale duce la o creştere a eficacităţii terapeutice, se are în vedere şi reducerea efectelor adverse ale medicamentelor de sinteză cu ajutorul plantelor, produselor apicole sau al preparatelor homeopatice", spune medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în fitoterapie, biorezonanţă şi reflexoterapie la Clinica Med-As din Bucureşti.
În ce constă terapia antiaging
O abordare diferită a pacientului este valabilă şi în cazul clinicilor antiaging. „În România terapia antiaging este confundată cu chirurgia estetică, iar această mentalitate este greu de schimbat. Procesul de îmbătrânire este determinat în principal de acţiunea radicalilor liberi asupra tuturor celulelor din organism, expresia ridării pielii fiind doar o componentă a îmbătrânirii şi nu cea mai importantă", spune Adrian Stănescu, medic primar gerontolog la Clinica Antiaging „Sansage" din Bucureşti.
Spre deosebire de un centru medical clasic, într-o clinică antiaging tratamentele se stabilesc în urma unui consult complet ce include caracteristicile genetice ale unei persoane, antecedentele medicale, stilul de viaţă, analize de laborator (profil biochimic) şi stabilirea vârstei biologice. Terapia poate consta în administrarea de antioxidanţi, tratamente hormonale, antiinflamatorii, eutrofice (metode specifice prin care o persoană ajunge la o greutate normală) sau de chirurgie estetică.
Fără injecţii şi fără pastile
În clinicile de terapii alternative în care se practică bioenergoterapia, tehnica Reiki sau terapia Bowen se tratează dezechilibrele energetice de la nivelul corpului sau al minţii. Astfel de metode stimulează puterea de autovindecare a unei persoane fără a folosi tratamente medicamentoase. Practicanţii acestor terapii au în vedere echilibrarea psihică şi restabilirea meridianelor energetice astfel încât să se atenueze simptomele de la nivel fizic şi psihic.