Băuturi de casă care ţin de sete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răcoritoarele obținute prin stoarcerea fructelor proaspete sau prin fermentare şi infuziile de plante tonifică organismul pe caniculă.În zilele călduroase de vară, rezervele de energie se „topesc“ repede. Însă acestea pot fi refăcute cu ajutorul băuturilor din fructe, care se asimilează bine în organism.

În perioadele de caniculă, pierderea unor cantităţi importante de apă din corp  are efecte grave asupra sănătăţii. Atunci când volumul de lichide eliminat din organism depăşeşte valorile normale, în urma transpiraţiei excesive, băuturile tonice, care pot fi preparate şi în casă, elimină riscul de deshidratare.

„În astfel de situaţii, băuturile preparate din fructe şi ceaiurile sunt o alternativă sănătoasă la cele cu conţinut  de alcool“, spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi în nutriţie. Mai mult, aceste băuturi completează rezervele de săruri minerale şi de glucoză, care se pierd prin deshidratare.

Lichidele care ne răcoresc şi ne hrănesc nu ar trebui băute pe timp de caniculă la temperaturi foarte scăzute. Dimpotrivă, tonicele pe care le consumăm vara trebuie să aibă o temperatură apropiată de cea a mediului. Băuturile reci intensifică transpiraţia şi, deci, deshidratarea.

Sucurile de fructe, la micul dejun

Un pahar cu suc de potocale natural, preparat din două fructe, este un tonic excelent. Băut la micul dejun, sucul se asimilează uşor şi ne asigură energie, datorită conţinutului de vitamine, săruri minerale şi de hidraţi de carbon. Amestecat cu infuzie de busuioc (în părţi egale) şi cu o linguriţă de miere, băutura combate migrenele şi asigură confortul fizic. La fel, sucul extras din trei mere, consumat zilnic, este foarte util în scăderea tensiunii arteriale.

Din mere se poate prepara şi nectarul, pentru care se foloseşte fructul în întregime. În acest mod se valorifică pe deplin calităţile sale curative, iar presiunea arterială este ţinută sub control în zilele cu temperaturi foarte ridicate.

Cidrul scade riscul de infarct

Cidrul, o băutură slab alcoolizată (în medie 3-7 grade), se obţine prin fermentarea fructelor, în special a perelor, merelor, murelor sau a coacăzelor. Foarte gustoasă şi răcoritoare, această băutură, mai puţin consumată în ţara noastră, are un conţinut ridicat de antioxidanţi, absorbiţi foarte repede de organism.

Datorită acestora, cidrul are efecte antiîmbătrânire şi luptă împotriva cancerului. Specialiştii apreciază rolul protector al cidrului de mere şi de pere în bolile cardiovasculare. Mai mult, în zilele foarte călduroase, cidrul de coacăze scade riscul de infarct în rândul persoanelor cu predispoziţie.

Cocteil cu pepene galben

Pepenele galben, un nutrient de sezon, este cunoscut şi pentru efectele lui terapeutice (în anemie şi în afecţiunile ficatului şi rinchilor). Substanţele active importante conţinute, precum vitaminele A, B, C, glucoză şi săruri minerale, revigorează organismul. Nu în ultimul rând, preparatele cu pepene galben sunt răcoritoare.

O băutură de acest fel se prepară din următoarele ingrediente: câte 200 grame de miez de pepene galben şi, respectiv, de pepene verde, două linguri de miere, scorţişoară şi 250 mililitri de infuzie de mentă. Pepenele şi mierea se pun în storcătorul de fructe. După ce s-au omogenizat, adăugaţi infuzia de mentă şi scorţişoara. Înainte de a fi consumată, băutura se păstrează 10 minute la rece. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite