Analgezice care acţionează la nivel local
0Dacă durerea este localizată, preferăm gelurile sau plasturii antidurere. Pentru că nu trec prin tractul digestiv, există un risc mai mic de a afecta stomacul sau ficatul, spun specialiştii.
Pentru durerile de cap, pentru simptomele răcelii şi gripei şi pentru durerile sistemice, difuze, cauzate de perturbarea unor circuite din creier, cele mai bune tratamente rămân analgezicele orale de tipul aspirinei, ibuprofenului, paracetamolului sau algocalminului. Dar atunci când vine vorba de dureri localizate, musculare sau de spate, putem folosi tratamente locale, de tipul gelurilor sau plasturilor analgezici.
Ce rol au tratamentele antidurere
Durerea este esenţială supravieţuirii şi cu toţii ne naştem cu capacitatea de a simţi mai intens sau mai încet durerea, care, de regulă semnalează că există o problemă de sănătate. Potrivit statisticilor, femeile au un prag mai ridicat al durerii, adică o suportă mai uşor până la un anumit punct.
„Avem înnăscute anumite mecanisme care fie diminuează senzaţia de durere, fie o amplifică", spune medicul specialist neurolog Armand Frăsineanu de la Spitalul Clinic Colentina. Este vorba despre enzimele care duc la formarea prostaglandinei, un mediator chimic care acţionează la nivelul receptorilor durerii.
„Rolul analgezicelor este de a inhiba aceste enzime. De-a lungul traiectului prostaglandinei există mai multe porţi prin intermediul cărora putem influenţa durerea", precizează specialistul. Una dintre aceste porţi este pielea, astfel că putem folosi pentru a împiedica mecanismele de formare a durerii plasturi sau geluri cu substanţe antiinflamatoare şi analgezice.
Acţionează timp îndelungat
În timp ce gelurile au acţiune de scurtă durată, plasturii eliberează medicamentul pe care îl conţin mai mult timp, uneori chiar şi 12 ore. Unul dintre principalele ingrediente utilizate în creme sau în plasturi este capsaicina, o substanţă ce se găseşte în mod natural în ardeiul iute. Aceasta creează o senzaţie de căldură şi de arsură şi „amorţeşte" practic nervii, astfel încât aceştia nu mai transmit semnalul de durere către creier.
Dezavantajul este că unele persoane nu tolerează senzaţia de arsură şi de înţepături dată de acest tip de analgezice. În acelaşi mod acţionează şi mentolul din multe astfel de tratamente. Derivaţii aspirinei sunt printre cele mai eficiente ingrediente folosite în cremele şi în plasturii antidurere. „Salicilaţii din aspirină au efect multiplu, adică pe lângă efectul analgezic puternic, oferă şi un efect antiinflamator, spre deosebire de alte antalgice care acţionează mai mult fie asupra inflamaţiei, fie asupra durerii", explică medicul Armand Frăsineanu.