Vârstnicii pot primi gratuit îngrijiri
0>> Peste 125.000 de pensionari au nevoie de asistenţă socială, însă numărul celor care beneficiază efectiv este de aproape 30.000 . Cele mai multe persoane în vârstă nu cunosc faptul că
>> Peste 125.000 de pensionari au nevoie de asistenţă socială, însă numărul celor care beneficiază efectiv este de aproape 30.000 .
Cele mai multe persoane în vârstă nu cunosc faptul că pot primi gratuit îngrijiri şi asistenţă socială la domiciliu sau în centre speciale. Zeci de direcţii de asistenţă socială din primării şi sute de organizaţii neguvernamentale pot oferi sprijin - de la o masă caldă până la cumpărături zilnice şi menaj complet - persoanelor în etate. O campanie de informare la nivel naţional nu a fost însă făcută.
La cei 63 de ani, Violeta Cristescu a "reuşit să adune" o insuficienţă renală severă prin pierderea unui rinichi, o angioplastie arterială în urma unui infarct şi o operaţie de hernie de disc, probleme dublate de hipertensiune arterială. Fostă asistentă medicală, doamna Cristescu locuieşte în continuare cu soţul de care a divorţat.
Apartamentul confort II de la periferia sectorului 6 este tot ce au putut agonisi după o viaţă de muncă. Din pensia de 420 de lei Violeta Cristescu cheltuieşte nu mai puţin de 260 lei, lunar, pe medicamentele care au ajuns pentru ea o sursă de viaţă la fel de importantă ca hrana.
Într-una din rarele ieşiri, a găsit, la parterul unui bloc apropiat, un afiş prin care toţi pensionarii care considerau că au nevoie de consiliere psihologică erau invitaţi să intre pe acea uşă. Ca şi alte zeci de pensionari care au intrat, fosta asistentă medicală a găsit, la acea asociaţie umanitară, mult mai mult decât simpla remontare a moralului...
Menaj, cumpărături, o masă caldă
Una dintre asociaţiile umanitare pentru ajutorarea bătrânilor, "Equilibre", a "adoptat-o" pe Violeta Cristescu, ca şi pe alte câteva sute de bătrâni. "Timp de câteva ore zilnic, Didina, angajata noastră, îi face menajul doamnei Cristescu. Mesele calde le procurăm, cu ajutorul primăriei, de la o cantină muncitorească din cartierul Militari", explică preşedintele asociaţiei umanitare, Rodica Căciulă.
Alţi 45 de pensionari bucureşteni beneficiază de acelaşi "tratament", la domiciliu. Asociaţia mai are filiale cu aceeaşi activitate în Orşova şi Drobeta Turnu-Severin, judeţul Mehedinţi.
Publicitate "din poartă-n poartă"
Ca la mai toate centrele de asistenţă socială din Capitală şi din ţară, beneficiarii au aflat de acest tip de ajutor fie de la prieteni, fie de la rude. "Au venit pe rând, recomandându-se unul pe altul. Am efectuat ancheta socială la domiciliul fiecăruia dintre solicitanţi, pentru a vedea despre ce tip de îngrijire are nevoie. Şi apoi, angajaţii noştri au început să-i sprijine", explică Rodica Căciulă. Nici ea nu ştie să fi existat o campanie naţională de informare a pensionarilor cu privire la viaţa mai liniştită pe care o pot avea dacă se adresează centrelor de zi.
Rezultatul acestei lipse de informare este că, prin centrele subvenţionate de Ministerul Muncii, în momentul de faţă sunt ajutaţi doar 6.700 de vârstnici. Alţi aproximativ 20.000 au parte de sprijin finanţat prin fonduri PHARE, de la direcţii de asistenţă socială şi de la asociaţii umanitare.
Numai că totalul este prea mic, comparativ cu realitatea. Potrivit unor calcule din literatura de specialitate, 3% din românii de peste 60 de ani se pot găsi într-o situaţie de dependenţă faţă de instituţiile abilitate să le ofere sprijin, respectiv peste 125.000 de pensionari. În cazul în care bătrânii nu mai au nici casă, situaţia este şi mai dramatică: numărul de locuri în centrele rezidenţiale (cămine) pentru persoane vârstnice este de aproape 5.600.