Terapia cancerului, ca acum 25 de ani!
0Metodele de diagnostic şi de tratament ale cancerului au evoluat, dar în România bat pasul pe loc. Anual, peste 60.000 de români se îmbolnăvesc de cancer, în timp ce alţi 50.000 mor din
Metodele de diagnostic şi de tratament ale cancerului au evoluat, dar în România bat pasul pe loc.
Anual, peste 60.000 de români se îmbolnăvesc de cancer, în timp ce alţi 50.000 mor din cauza acestuia. Aceasta în timp ce, în Europa de Vest sau în SUA, scade numărul celor "ucişi" de această maladie. Potrivit dr. Florin Băcanu, medic oncolog la Spitalul "Sf. Maria" din Capitală, supravieţuirea unui bolnav de cancer depinde atât de momentul în care este pus diagnosticul, cât şi de tratamentul aplicat.
În state din UE, printre care Austria, Germania, Ungaria sau Marea Britanie, există de cinci ani aparatură performantă care poate diagnostica leziuni cu dimensiuni de trei milimetri. În ţara noastră, cancerul poate fi depistat doar dacă leziunea este mai mare de un centimetru.
1.000 de euro, costul unei investigaţii în Ungaria
"În oncologie este foarte important să cunoşti informaţii despre dimensiunea tumorii, despre ganglionii regionali şi posibile metastaze. Mijloacele clasice de investigaţie pe care le avem la îndemână - ecograf, computer tomograf, rezonanţă magnetică - nu pot detecta leziuni de câţiva milimetri", ne-a spus dr. Băcanu.
În Germania există deja 100 de centre unde se fac aceste examinări cu ajutorul unui aparat, considerat revoluţionar, care scanează corpul şi depistează leziunile canceroase.
În Spania există 36 de astfel de aparate, iar în Ungaria, patru. "La noi încă nu s-a găsit susţinerea financiară achiziţionării unui astfel de aparat care costă peste trei milioane de dolari. Ştiu doar că există un proiect al specialiştilor din Ungaria de a deschide la Oradea un centru de diagnostic, deoarece tot mai mulţi români se duc la Budapesta pentru această analiză", a adăugat dr. Florin Băcanu. Costul analizei ajunge la 1.000 de euro. În ceea ce priveşte tratamentul cancerului, şi în România au pătruns noile terapii utilizate în străinătate, însă accesul la ele nu este uşor.
"Noile terapii înseamnă o durată de supravieţuire mai mare cu câţiva ani. La noi, în cazul cancerului de sân, încă se mai foloseşte schema clasică CMF, care are o vechime de 25 de ani, deoarece medicamentele cuprinse în aceasta sunt mai ieftine. Cu cât schemele sunt mai noi, cu atât costă mai mult", a mai spus dr. Băcanu. În prezent, aproape 400.000 de români suferă de cancer. Numai 76.000 primesc tratament prin Programul Naţional de Cancer, derulat de Casa de Asigurări de Sănătate.
La fel de important ca tratamentul este şi monitorizarea pacientului. "Terapiile cu citostatice nu înregistrează succese la toţi pacienţii. Aşa că, în loc să irosim banii publici, făcând şase cure de chimioterapie standard, după prima cură ar trebui să reevaluăm pacientul şi să-i schimbăm tratamentul cu unul mai eficient. În momentul de faţă, chiar dacă nu există dovada metastazei, postoperator se recomandă, preventiv, chimioterapia", a mai spus dr. Băcanu.
Avem nevoie şi de aparate de iradiere
Şi în ceea ce priveşte radioterapia, medicul remarcă faptul că în ţara noastră este nevoie de o investiţie serioasă şi în aparatura de iradiere şi să se renunţe la cobaltoterapie, metodă cu o vechime de 20 de ani. Potrivit dr. Băcanu, accesul la radioterapia "ca la carte" este limitat de lipsa aparatelor, dar şi a specialiştilor în imagistică.