Petrom participa la cosul de gaze al Romaniei prin descoperirea de noi rezerve

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Petrom, al doilea mare producator de gaze autohton * 18 miliarde mc gaze se vor consuma in 2004 * 29 miliarde mc, consum estimat in 2025

Cele mai recente statistici ale Agentiei Nationale de Resurse Minerale atesta un nivel al gazelor naturale de 150 milioane mc rezerve valorificabile. Din acestea, Romgaz extrage anual 6,5-7 miliarde mc gaze, iar Petrom 6 miliarde mc. Consumul anual este de 17-18 miliarde mc de gaze, importurile reprezentand 30% din necesarul Romaniei. Cum tot romanul doreste sa-si traga gaze in casa, iar consumurile din economie au un trend ascendent, un ordin al Ministerului Economiei si Comertului, emis in 2002, le cere producatorilor de gaze, in speta Petrom si Romgaz, sa-si intensifice cercetarile si prospectiunile pentru descoperirea de noi rezerve de gaze naturale. S-ar parea ca Petrom a reusit sa se conformeze cerintei MEC, fapt care a facut-o pe Iuliana Maria Stratulat, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, sa faca o declaratie incitanta: "Petrom a reusit ca printr-o activitate de investitii din ultimii ani sa pastreze acelasi nivel al rezervelor sale de gaze naturale, desi produce anual 6 miliarde mc de gaz de sonda. Daca ceea ce se extrage si se consuma intr-un an s-ar pune la loc prin descoperiri din noi rezerve, ar fi o situatie ideala. Petrom a reusit sa faca acest lucru, fapt care dovedeste ca strategia de dezvoltare a companiei este una de fond, durabila. Sa speram ca aceasta atitudine va fi continuata si de OMV, ca si compania austriaca va fi interesata sa mentina ceea ce este foarte bun in Petrom".
"Gazele noi", importante pentru necesitatile interne
Contactat telefonic, si Gheorghe Constantinescu, directorul general al SNP Petrom, ne-a confirmat descoperirea de noi rezerve de gaze de catre compania romaneasca: "Intr-adevar, exista un ordin stimulativ al Ministerului Economiei si Comertului care stipuleaza necesitatea descoperirii de noi rezerve pentru scaderea presiunii importurilor de gaze. Se stie bine ca fiecare producator de gaze este si consumator, iar Petrom si-a propus sa participe la cosul de gaze al Romaniei, nu prin importuri, ci prin descoperirea de noi rezerve. De fapt, acestea poarta numele generic de "gaze noi". Ceea ce s-a si intamplat. Cel mai recent este zacamantul de gaze din Marea Neagra, in stratul Eocen, din care Petrom extrage din august 2003. Intr-un an, deja am extras 300 milioane mc gaze din mare". Petrom este al doilea mare producator de gaze din Romania, dupa Romgaz, iar marile sale rezerve se afla concentrate in zona Craiovei si Tg. Jiu. In aceasta zona, compania si-a marit numarul de sonde in 2003. Desi costurile cercetarilor si ale prospectiunilor sunt substantiale, orice descoperire de noi rezerve este extrem de importanta, fapt care il face pe Gheorghe Constantinescu, directorul Petrom, sa mai declare: "Zacamintele descoperite in 2003 nu sunt extraordinare. Cele 300 milioane mc de gaze, obtinute in Eocen, de exemplu, nu absolva Romania de importuri si pare mica, comparativ cu o productie a Petrom de 6 miliarde mc pe an, dar sunt foarte importante daca ne raportam la necesitatile Romaniei. Aceasta cu atat mai important cu cat procesul de exploatare continua, deoarece orice resursa, la orice nivel, are o importanta covarsitoare intr-o societate a consumului".
Gazele romanesti pe piata Europei
"La nivelul Europei, consumul de gaze este foarte mare. Daca in anul 2010, consumul va fi de peste 600 miliarde mc de gaze naturale, la o Europa cu 30 de state, in 2020, consumul va fi de 777-800 miliarde mc de gaze anual. Din acestea, 55% vor proveni din import. Deci gazele reprezinta o problema pe care o intampina toata Europa, nu numai Romania, al carei consum va creste, de la 18 miliarde mc in 2003 la 29 miliarde mc in 2025. Totodata, se constata o scadere a productiei interne, concomitent cu o crestere a importurilor de gaze. In aceasta situatie, este important sa intelegem unde se afla Romania din acest punct de vedere. In 2001, practic, Romania era o pata alba in proiectele europene din industria gazeifera. Nu exista nici un proiect de conducta de tranzit prin tara noastra, nu existau nici un fel de dezvoltare prevazuta a retelelor interne si nici un fel de proiecte legate de marirea capacitatilor de inmagazinare subterana. In fata autoritatilor se intrezareau doua scenarii, de actiune sau nonactiune. Nonactiunea insemna condamnarea Romaniei pe termen lung, insemna un declin economic si mentinerea tarii ca o pata alba in dezvoltarea energetica europeana. Actiunea insemna reimplicarea Romaniei si din punct de vedere geostrategic in aceasta lume a comertului cu gaze, a utilizatorilor de gaze naturale. O prioritate a fost marirea capacitatilor de inmagazinare a gazelor naturale de la 1,3 miliarde mc in 2000 la 2,6 miliarde mc in 2004. Cresterea capacitatilor de inmagazinare a permis achizitionarea de gaze in perioada de vara, cand pretul lor este mult mai scazut. Pentru anul 2025 se prevede o crestere a stocarii de 4,5 miliarde mc".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite