Meserie cu multe carate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor lucrează singurii trei experţi în pietre preţioase din ţară care oferă certificate valabile şi informaţii exacte în

La Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor lucrează singurii trei experţi în pietre preţioase din ţară care oferă certificate valabile şi informaţii exacte în domeniu.

Diamante, safire, rubine, smaralde... Cei mai mulţi dintre noi n-au norocul să vadă-n timpul vieţii prea multe pietre preţioase: un diamant, poate două, la inelul de logodnă şi, mai nou, la verighetă. Trei români sunt, însă, norocoşi: îşi petrec zilele în compania unor pietre care aruncă sclipiri magice. Andrei Mircea, Radu Iulian şi Ioana Stanciu sunt oamenii care se ocupă de expertizarea pietrelor preţioase în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Întorc bijuteriile pe toate feţele, le studiază, le măsoară şi, în final, spun omului dacă piatra este naturală sau este sintetică.

Direcţia de metale şi pietre preţioase din cadrul ANPC este singura din ţară care oferă informaţii exacte şi certificate valabile despre bijuteriile pe care le aveţi, indiferent că este vorba de diamante, safire, sau, pur şi simplu, de metale scumpe. Oamenii care se ocupă de expertizarea pietrelor preţioase sunt, însă, numai trei: Andrei Mircea, Ioana Stanciu şi Radu Iulian.

"Ar trebui să existe câte un laborator de expertiză în fiecare regiune geografică a ţării, astfel încât un om din Baia Mare, dacă are de făcut expertiză, să nu mai fie nevoit să bată drumul până la Bucureşti", spune Andrei Mircea, "veteranul" direcţiei, în vârstă de 65 de ani, care a ajuns să practice meseria după 30 de ani petrecuţi la Muzeul "Antipa".


Curs de diamante, de 4.000 de euro


Biolog de profesie, s-a lăsat atras de mirajul pietrelor preţioase, pentru că salariul unui debutant în meserie nu trece de 600 de lei: "Acest domeniu era tabu pe vremea familiei Ceauşescu. Numai unii aveau voie să se joace cu pietre preţioase. Ceauşeştii îşi trimiteau samsarii la Londra să cumpere diamante şi alte pietre, în timp ce lumea murea de foame... Pentru că în România nu are cine să pregătească astfel de specialişti am urmat cursuri despre diamante, pietre colorate şi perle la Milano. Numai cursul de diamante a costat 4.372 de euro acum şase ani de zile".


Informaţie - zero


Pe acelaşi principiu, Radu Mihai, de 27 de ani, s-a pregătit la Anvers, în Belgia, însă ştie bine un lucru: "Aceste cursuri nu te fac gemolog în adevăratul sens al cuvântului. Meseria asta se învaţă în ani de zile, trebuie să vezi multe pietre... Poţi să stai şi câteva luni ca să faci expertiza unei pietre, poţi să fii nevoit să recurgi şi la sfatul altor specialişti din zona asta.

La noi e dificil, cultura în domeniu e aproape zero, mulţi comercianţi au exploatat neştiinţa oamenilor". Andrei Mircea completează: "Mi s-a întâmplat să intru în magazine foarte mari de bijuterii din Bucureşti, să-l rog pe vânzătorul respectiv să-mi spună mai multe despre obiectul pe care-l vinde, iar el să-mi răspundă: <> . În ţările civilizate, vânzătorul este capabil şi trebuie să-i furnizeze clientului toate informaţiile: ce piatră e, ce carataj, ce calitate de aur are...".

"În România nu au circulat pietre de foarte mare valoare"

Ca să poţi practica această meserie trebuie să ai vederea bună, integritate morală, cinste şi să fii dispus să înveţi permanent: "Trebuie să fii capabil să deosebeşti o piatră sintetică, a cărei valoare nu sare de câţiva dolari, de un rubin natural care ajunge la sute de mii de dolari". Dar dacă îţi duci o bijuterie la expertizat, trebuie să fii pregătit pentru orice răspuns: "Aproximativ 15 la sută din bijuteriile pe care le-am verificat nu erau atât de valoroase pe cât credeau proprietarii. În România nu au circulat, în general, pietre de foarte mare valoare, deoarece nu am fost o putere colonială şi nu am avut oameni foarte bogaţi".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite