Bacalaureat 2011, pe ultima sută de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceenii au intrat în febra pregătirii primului examen important al verii. Săptămâna viitoare încep probele orale. Prima testare, proba orală la Limba şi Literatura Română, va avea loc luni, 6 iunie. Autorităţile promit cel mai „securizat examen“ din ultimii ani.

Peste 150.000 de absolvenţi de liceu se pregătesc să intre în luna de foc a examenului de Bacalaureat. Testarea se întinde pe parcursul a aproape cinci săptămâni, ultimul examen scris fiind prevăzut pentru 3 iulie. Probele orale, la Limba şi literatura română, şi la o Limbă străină, precum şi proba de competenţe digitale sunt programate în perioada 6-23 iunie.

Candidaţii nu vor primi note la aceste evaluări, ci calificativul „admis/respins". Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bac, rezultatele obţinute la probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale nu se contestă. După cele trei probe orale, candidaţii vor avea de înfruntat examenele scrise. Primul este, din nou, cel de Limba şi literatura română, elevii care aparţin minorităţilor urmând să susţină şi un xeamen de Limbă maternă.

Urmează proba obligatorie la matematică sau la istorie în funcţie de profilul liceului, şi una la alegere. Pentru ultimul examen, absolvenţii liceelor reale sau tehnice vor avea de ales între Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică. Cei care au urmat cursurile unui liceu umanist, cu profil de servicii sau vocaţionale au vor da examen, la alegere, la Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie  sau la Sociologie.

Măsuri de securitate fără precedent

După ce anul trecut au fost descoperite mai multe cazuri de fraudă, în special la prima sesiune a Bacalaureatului, măsurile de securitate din jurul acestui examen au fost întărite şi mai mult. La Galaţi, inspectoratul şcolar judeţean a anunţat că testarea va fi înregistrată cu ajutorul camerelor video care folosesc în general la supravegherea liceelor, astfel încât să nu existe niciun dubiu în privinţa unei eventuale tentative de fraudare a examenului.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat pentru „Adevărul" că susţine astfel de măsuri şi încurajează şi alte inspectorate să procedeze la fel, dacă există mijloacele tehnice.La rândul său, secretarul de stat Oana Badea precizează că părinţii care s-au organizat în asociaţii cu personalitate juridică pot supraveghea procedurile cu care debutează testarea: pot verifica tragerea la sorţi a membrilor comisiilor care corectează lucrările, sălile de clasă din centrele de examinare, intrarea elevilor în sală şamd.

Elevii care sunt prinşi încercând să fraudeze testarea nu mai pot participa la următoarele probe şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen", fără să li se recunoască, în următoarea sesiune de Bacalaureat, notele obţinute la probele promovate anterior eliminării. Mai mult, candidaţii eliminaţi pentru fraudă nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat. Abia în a treia sesiune ei vor putea să susţină din nou toate probele.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei mizează, în aceste condiţii, pe un rezultat corect al examenului de maturitate. Secretarul de stat Oana Badea consideră, de altfel, că „o promovabilitate de 90% nu poate fi corectă". Motivul? „Fiecare regiune are câte un liceu de elită, dar acesta nu este replicat la nivelul fiecărei şcoli din judeţ. Astfel că procentul de promovabilitate de peste 90% din colegiul de elită ar trebui să fie compensat de rezultatele mai slabe, ale elevilor proveniţi din şcoli mai slabe. Altfel, fie există o generaţie extrem de bună, fie s-a produs o fisură în toată procedura de securizare a examenului", explică Oana Badea.

"O promovabilitate de 90% nu poate fi corectă. Altfel, fie există o generaţie extrem de bună, fie s-a produs o fisură în toată procedura de securizare a examenului.''
Oana Badea secretar de stat Ministerul Educaţiei

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite