Miturile despre igiena ta şi a casei tale, spulberate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săpunul antibacterian nu este mai bun ca un săpun normal FOTO Shutterstock
Săpunul antibacterian nu este mai bun ca un săpun normal FOTO Shutterstock

Microbii te pândescm putem spune fără să greşim, la tot pasul, iar obiceiurile în ceea ce priveşte propria igienă sau cea a căminului pot fi mai greşite decât crezi. Probabil, eşti plin de bacterii chiar acum, în timp ce citeşti aceste rânduri.

Lista de mai jos, întocmită de cei de la „Huffington Post“, nu acoperă fiecare aspect al vieţii, ci ia în considerare doar câteva lucruri mai importante în privinţa cărora trebuie să iei măsuri urgente.

Săpunul antibacterian nu este atât de eficient pe cât crezi

Săpunul antibacterian conţine o substanţă chimică numită „triclosan“ care modifică nivelul hormonal din organism, după cum au demonstrat testele făcute pe animale. Investigaţia Administraţiei Medicamentului (FDA) din SUA asupra triclosanului este în plină desfăşurare, iar rezultatele de până acum sunt neconcludente. Triclosanul face parte din peste 75% din săpunurile antibacteriene şi se mai regăseşte şi în produsele de curăţenie şi chiar în anumite tipuri de pastă de dinţi.

În ciuda efectelor potenţial negative ale triclosanului, FDA a concluzionat că săpunul antibacterian nu este mai eficient decât săpunul obişnuit în prevenirea bolilor.

Spălatul hainelor le umple de bacterii şi de materii fecale

Un studiu al americanilor de la Universitatea din Arizona a concluzionat că spălatul unei singure ture de rufe în maşina de spălat poate împrăştia 100 de milioane de E. coli în apă şi care se pot transmite la următoarea tură de haine spălate la maşină. „Există aproximativ o zecime de gram de fecale într-o pereche de lenjerie intimă“, spune doctorul Charles Gerba, profesor de microbiologie şi cercetător în cadrul acestui studiu.

Masina de spalat Shutterstock

Maşina de spălat, un focar de infecţie FOTO Shutterstock

Pentru a reduce efectele acestei probleme, ar trebui să speli rufele la o temperatură de cel puţin 65 de grade Celsius şi să le scoţi din maşină imediat ce s-a terminat programul de spălare, deoarece bacteriile se înmulţesc rapid în mediile umede. Dar, nu este nimic de făcut. Cu toţii purtăm ceva materii fecale pe noi, fie că ne place sau nu.

Eşti prea apropiat de cele mai murdare locuri din casa ta

Podeaua băii poate găzdui peste două milioane de bacterii pe centimetru pătrat, şi peste 500.000 de bacterii „locuiesc“ pe un centimetru pătrat al scurgerii chiuvetei din bucătărie. De fapt, directorul departamentului de Control al Infecţiilor de la Spitalul Universitar Long Island, SUA, susţine că vasul de spălat din bucătărie este chiar mai murdar decât toaleta, pentru că toate oalele şi tigăile lăsate la înmuiat în chiuvetă sunt un mediu propice pentru înmulţirea E. coli şi salmonela. Din nefericire, cei de la Harvard au fost de acord cu aceste descoperiri.

Chiuveta bucatarie Shutterstock

Chiuveta din bucătărie este mai murdară şi decât toaleta FOTO Shutterstock

Conţinutul toaletei se împrăştie atunci când tragi apa

Când tragi apa la toaletă, materiile fecale se dispersează în aer şi aterizează chiar şi pe periuţa de dinţi. Dacă ţii capacul toaletei deschis atunci când tragi apa, particule din el zboară şi la doi metri distanţă. Aşa că, în primul rând trage apa la toaletă cu capacul pus şi, în al doilea rând, măcar ţineţi periuţa de dinţi acoperită, într-un dulap sau la o distanţă mai mare de doi metri de vasul toaletei.

Buricul uman, o sursă necunoscută de bacterii

Piercing buric Shutterstock

În buricul oamenilor s-au descoperit peste 1.000 de specii noi de bacterii FOTO Shutterstock

Cercetătorii au descoperit 2.368 de specii unice de bacterii după ce au testat doar 60 de oameni şi buricele lor. Din acest număr, 1.458 au fost chiar noi descoperiri ale ştiinţei: încă nu se ştia de existenţa lor. În cadrul aceluiaşi studiu, în buricul unui bărbat s-a descoperit o bacterie care, până atunci, se credea că există doar în solul japonez. Aşa că... spală buricul!


Citeşte şi:

FOTO Cele mai murdare 10 obiecte din casa ta. Toaleta şi coşul de gunoi nu sunt pe listă

Locuinţa este sursa unei pleiade de ustensile şi obiecte de uz casnic necesare în activităţile de zi cu zi care sunt, de multe ori, medii fertile pentru dezvoltarea bacteriilor.

Cum să scapi de microbii periculoşi din casă

Chiar dacă eşti unul dintre oamenii care consideră că expunerea la microbi este benefică sistemului imunitar, fii înţelept şi ia nişte măsuri pentru a te proteja de cei mai răi microbi  care se regăsesc în casa ta.

Era antibioticelor a luat sfârşit. Suntem dezarmaţi în faţa infecţiilor cu bacterii

Autorităţile sanitare de la cel mai înalt nivel se declară învinse astăzi în lupta cu „superbacteriile“, antibioticele fiind considerate ca o armă albă într-un război nuclear.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite