Rezervele private aduc bani spitalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape toate spitalele publice din România au câteva camere în regim hotelier pentru bolnavii care vor condiţii mai bune la internare. Pe fondul insuficientei finanţări de la bugetul de stat, spitalele publice au găsit soluţii proprii de a face bani. Tot mai multe dintre ele amenajează rezerve private.

Unele spitale amenajează asemenea rezerve private din fonduri proprii şi le exploatează în interes propriu. Un exemplu în acest sens este Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, care are în acest moment opt rezerve în regim hotelier: patru simple, alcătuite dintr-o cameră şi o baie, care costă 50 de euro pe zi şi patru apartamente, care au, în plus, bucătărie şi anticameră pentru însoţitor, pentru care bolnavii plătesc 150 de euro pe zi.

„Rezervele din secţia de ginecologie sunt ocupate în cea mai mare parte a anului. Celelalte, cam jumătate de an. Sperăm ca până în martie anul viitor să amenajăm alte opt astfel de rezerve", spune profesorul doctor Gheorghe Iana, managerul spitalului.

Rezerve cu un confort sporit, patru la număr, are şi Spitalul „Panait Sârbu" din Capitală, amenajate tot din fonduri proprii. Acestea, ca de altfel toate rezervele contra cost din secţiile de obstetrică, sunt foarte solicitate de viitoarele mămici.

 Alte spitale publice aleg să subînchirieze spaţii unor clinici private, care amenajează rezerve şi le pun la dispoziţia pacienţilor abonaţi la aceste clinici. Alteori, ele convin cu spitalul să găsească împreună pacienţi, astfel încât să fie ocupate în cea mai mare parte a anului.

Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan" din Bucureşti au contract cu două clinici private. Spitalul Universitar de Urgenţă Elias a închiriat şi el o garsonieră în acest regim, dar la aceasta se adaugă alte cinci garsoniere şi cinci apartamente proprii instituţiei medicale, care costă 70, respectiv 110 euro pe zi.

Şi copiii pot sta în condiţii mai bune

Managerii de spitale s-au gândit şi la părinţii care vor să ofere copiilor condiţii dintre cele mai bune. Spitalul de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie" din Bucureşti oferă, în parteneriat cu o clinică privată, patru rezerve cu câte două paturi, contra sumei de 70 de euro pe zi. Rezerve în regim hotelier există şi în spitalele mari din alte oraşe ale ţării, dar preţurile sunt ceva mai mici decât în Capitală.

Serviciile medicale nu sunt „speciale"

Directorii acestor instituţii susţin că bolnavii care aleg să se cazeze în rezervele „speciale" nu primesc servicii medicale speciale şi nici măcar un regim de hrană deosebit.

„Nu creăm discriminare în ceea ce priveşte asistenţa medicală pentru bolnavii cazaţi în regim hotelier. Aceştia nu primesc suplimentar infirmieră sau analize medicale", precizează prof. dr. Gheorghe Iana.

Excepţie fac cei cazaţi în garsonierele şi în apartamentele din cadrul Spitalului Elias, care au un regim de masă puţin diferit de cel al celorlalţi bolnavi internaţi, potrivit directorului medical al instituţiei, prof. dr. Şerban Marinescu.

"Banii pe care îi obţinem de pe urma închirierii acestor rezerve în regim hotelier sunt folosiţi pentru creşterea calităţii hranei bolnavilor sau pentru achiziţionarea de aparatură medicală.''
Gheorghe Iana
manager Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti

Cererea este tot mai mare

Rezervele private sunt tot mai solicitate de pacienţii din România. În aceste condiţii, spitalele publice îşi adaptează serviciile în funcţie de cerere şi amenajează tot mai multe încăperi de acest fel, foarte profitabile.

Nu există o lege care să reglementeze cât la sută din suprafaţa alocată saloanelor pot ocupa aceste rezerve, managerii de spitale având libertatea de a decide numărul lor şi sumele pentru care să le închirieze.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite