Remedii naturale pentru eliberarea căilor respiratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inhalaţiile cu uleiuri esenţiale se fac de maximum patru ori pe zi
Inhalaţiile cu uleiuri esenţiale se fac de maximum patru ori pe zi

Apa de mare, uleiul esenţial de eucalipt şi ceaiul de cimbrişor ne ajută să respirăm mai uşor atunci când suntem răciţi.

Nasul înfundat este una dintre cele mai sâcâitoare manifestări ce apar pe fondul virozelor respiratorii. Să nu uităm totuşi că o astfel de problemă poate apărea şi în cadrul altor boli şi că folosirea picăturilor nazale poate da dependenţă. „Înfundarea nasului este efectul unor afecţiuni şi nu cauza lor. De aceea, este important să tratăm cauza (de exemplu, deviaţie de sept nazal, hipertrofie a cornetelor nazale sau sinuzită maxilară), nu doar simptomul. Dacă s-a instalat dependenţa, trebuie să se renunţe imediat la picăturile care au produs-o", spune medicul specialist ORL Cezara Danciu de la Spitatul Clinic „Colţea" din Bucureşti. În schimb, există o gamă variată de produse naturale care ajută la descongestionarea căilor nazale şi care nu provoacă dependenţă şi nici efecte secundare.

Apă de mare, pentru spălături nazale

O metodă eficientă şi simplă de a desfunda nasul sunt spălăturile cu apă de mare, dimineaţa şi seara, până la dispariţia simptomelor. Apa de mare este îmbogăţită cu oligoelemente precum cupru, magneziu şi zinc ce ajută la combaterea infecţiilor şi inflamaţiilor. Aceasta poate fi folosită sub formă de spray şi se poate achiziţiona din farmacii. „Apa de mare poate fi folosită ca atare sau în combinaţie cu propolis şi cu echinacea", menţionează apifitoterapeutul Ruxandra Constantina.

O altă soluţie sunt şi spălăturile căilor nazale cu apă salină. Se dizolvă o linguriţă rasă de sare grunjoasă într-un litru de apă, iar soluţia se fierbe timp de 20 de minute. Se lasă să se răcească, iar atunci când este călduţ, se pune în podul palmei şi se trage lichidul pe nas.
Ulei esenţial de eucalipt pentru inhalaţii

Pentru a respira mai uşor, specialiştii recomandă adesea inhalaţiile cu ulei esenţial de eucalipt. Remediul are acţiune antiinflamatoare, antibacteriană, tonică şi astringentă, ceea ce favorizează descongestionarea rapidă a căilor respiratorii şi fluidizarea secreţiilor
nazale.

Aşadar, se pune un litru de apă fierbinte într-un vas şi se adaugă 10 picături de ulei esenţial de eucalipt. Se acoperă capul cu un prosop şi se stă astfel câteva minute, până când nasul este desfundat complet. Procedura se poate repeta de maximum patru ori pe zi. În acelaşi scop, pot fi folosite şi uleiurile esenţiale de smirnă, de santal, de tămâie, de ghimbir, de rozmarin, de cimbru sau de mentă. De ajutor este şi dacă se pun câteva picături de ulei volatil în lampa de aromaterapie. „Pentru desfundarea nasului, un efect benefic îl au instilaţiile cu o soluţie ce conţine uleiuri esenţiale de eucalipt, de mentă, de jojoba sau de cimbru. Se pun câte una-două picături de ulei, de două-trei ori pe zi", precizează apifitoterapeutul Ruxandra Constantina.

Amestec de plante cu efect descongestionant

Tot pentru eliberarea căilor respiratorii este indicat ceaiul de cimbru, de eucalipt, de nalbă şi de regina nopţii. Se amestecă aceste plante în părţi egale şi se adaugă patru linguri de amestec la un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute şi se bea întreaga cantitate de ceai pe parcursul unei zile. Terapia se face timp de 12 zile.

„Atunci când avem nasul înfundat este indicat să bem ceaiuri calde de busuioc, de cimbru, de cimbrişor, de echinacea, de tei şi de ghimbir. Într-o astfel de situaţie, sunt de ajutor şi inhalaţiile cu infuzie de muşeţel sau de tei în care s-au adăugat trei-patru picături de uleiuri esenţiale. De asemenea, este bine să se consume ceapă, usturoi şi hrean", explică medicul Ruxandra
Constantina.

Întăriţi-vă sistemul imunitar!

Dacă o viroză respiratorie este responsabilă de înfundarea nasului, n-ar strica să fie luate şi câteva măsuri pentru întărirea imunităţii. În acest fel, se poate asigura un „comportament" mai bun al organismului în caz de infecţie virală. „Pentru stimularea imunităţii generale a organismului, dar şi în scop curativ, la debutul infecţiei respiratorii, se recomandă echi­nacea, ce se poate administra sub formă de tinctură. De asemenea, se pot lua capsule ce conţin echinacea în combinaţie cu zinc şi cu vitamina C", spune medicul de familie cu competenţe în apifitoterapie Ruxandra Constantina.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite