Cum ne pot îmbolnăvi săpunurile antibacteriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele antibacteriene ar trebui folosite doar ocazional, recomandă specialiştii FOTO Shutterstock
Produsele antibacteriene ar trebui folosite doar ocazional, recomandă specialiştii FOTO Shutterstock

Chiar dacă pe moment oferă un sentiment de protecţie, pe termen lung, săpunurile şi produsele de curăţat cu ingrediente care ucid bacteriile ne pun în pericol sănătatea. De altfel, ele nu trebuie folosite de mai multe ori pe zi, recomandă specialiştii.


Comercianţii produselor de igienă susţin că săpunurile antibacteriene, la fel ca şi produsele de curăţat, distrug definitiv bacteriile, în vreme ce săpunurile clasice doar le îndepărtează. Specialiştii dermatologi spun însă că produsele antibacteriene nu sunt atât de utile pe cât par. Ele distrug 90% din bacteriile care pot cauza infecţii, dar, în acelaşi timp, le distrug şi pe acelea care există în mod natural pe piele şi care ne apără de boli (flora saprofită). Din acest motiv, trebuie folosite cu prudenţă, de preferat o singură dată pe zi.

Triclosanul acţionează ca un antibiotic

Unul dintre ingredientele cele mai controversate din compoziţia produselor antibacteriene este triclosanul, o substanţă care împiedică dezvoltarea microbilor. Însă, dacă săpunurile cu triclosan sunt folosite frecvent (mai mult de două ori pe zi) există riscul ca bacteriile respective să dezvolte rezistenţă la această substanţă.

Acţiunea lor are, prin urmare, un efect similar antibioticelor: cu cât sunt utilizate mai des, cu atât fac mai mult rău decât bine.

Unele ingrediente favorizează infecţiile

O altă substanţă blamată de medicii dermatologi este lauril-sulfatul de sodiu, un solvent care, pe lângă microbi, distruge şi bariera protectoare a pielii, efectul lui fiind opus celui dorit. De fapt, produsele cosmetice care conţin lauril-sulfat favorizează infecţiile, în loc să le prevină. În plus, această substanţă degresează puternic pielea şi face posibilă pătrunderea mai uşoară a substanţelor toxice în organism prin pori.

Odată ajunse în straturile profunde ale pielii, acestea trec în microcapilarele sanguine, în vasele limfatice şi apoi în traficul sanguin, care le răspândeşte în tot corpul: ficat, rinichi, muşchi, creier.

Persoanele cu pielea normală ar trebui să folosească săpunurile, şampoanele şi gelurile de duş cu lauril-sulfat de maximum două ori pe zi. Iar cele cu pielea uscată ar fi mai bine să le evite, deoarece ar putea provoca deshidratare excesivă, iritaţii şi mâncărimi.

Alege produsele cu glicerină şi uleiuri volatile

Pentru a evita efectele secundare ale produselor antibacteriene, specialiştii ne sfătuiesc, în primul rând, să nu abuzăm de ele. Nici măcar în zilele caniculare, când avem tendinţa să facem duş de mai multe ori pe zi, nu trebuie să folosim de fiecare dată gel de duş, ci ne putem spăla doar cu apă călduţă din abundenţă. 

O altă soluţie ar fi să evităm aceste produse de igienă şi să le alegem pe acelea cu ingrediente naturale: glicerină, uleiuri volatile, ierburi naturale, miere, vanilie, ulei de măsline, unt de cacao.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite