Cât de periculoasă este cezariana: avantaje şi dezavantaje, situaţii în care este recomandată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate dintre româncele gravide aleg să nască prin cezariană. Opţiunea lor nu este văzută cu ochi aprobatori de specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care spun că această intervenţie ar creşte riscul de diverse afecţiuni atât pentru gravidă, cât şi pentru făt şi că ar trebui realizată doar în anumite situaţii.

Operaţia de cezariană constă într-o incizie abdominală orizontală, de-a lungul liniei bikinilor, pentru a putea ajunge la uter, urmată de secţionarea sacului amniotic şi extragerea fătului.

Medicul aplică ulterior cleme şi taie cordonul ombilical iar la final scoate placenta şi suturează peretele uterin şi abdominal.

Înainte cu şase ore de intervenţie, este recomandat să nu mâncaţi şi să nu beţi nimic. Anestezia se va face la nivel local (anestezie epidurală), nu va fi una generală, pentru a putea avea, imediat după naştere, contact cu copilul.
 

Cât de periculoasă este cezariana. Când este recomandată intervenţia

Medicul ginecolog este cel mai în măsură să recomande sau, din contră, să evite o operaţie de cezariană, în funcţie de starea de sănătate a gravidei şi a fătului.

Întârzirea travaliului la 12 de la ruperea membranelor, alte operaţii de cezariană efectuate anterior, hipertensiunea, diverse infecţii ale vaginului (herpes vaginal), miopia sau viciaţiile de bazin sunt câteva dintre problemele care pot impune o operaţie de cezariană.

De asemenea, cezariana mai este indicată atunci când greutatea fătului este mai mare decât de obicei, când placenta este poziţionată anormal (placenta praevia) sau când vorbim de o sarcină cu feţi multipli, adaugă specialiştii.

Cât de periculoasă este cezariana – avantaje

Printre avantajele operaţiei de cezariană se numără siguranţa copilului în ce priveşte sistemul nervos şi osos, precum şi riscul scăzut ca fătul să capete diverse infecţii de la mamă.

Cezariana este, totodată, privită ca o soluţie de a scăpa de durerile chinuitoare din timpul travaliului sau al intervenţiei de epiziotomie, dar şi de diferite situaţii jenante care apar în cazul naşterii naturale (verificarea frecventă a dilataţiei, lipsa intimităţii, eliminarea accidentală de materii fecale etc.).

Alte aspecte care le încurajează pe femei să aleagă cezariana sunt reluarea vieţii sexuale mai rapid şi scăderea perioadei de spitalizare, precum şi capacitatea de a merge la toaletă la scurt timp după naştere, fără prea mari probleme.

Cât de periculoasă este cezariana – dezavantaje

Bebeluşii născuţi prin cezariană nu sunt expuşi unui risc major de îmbolnăvire, însă acest aspect depinde şi de momentul la care se va face cezariana. De regulă, bebeluşii au nevoie de asistenţă respiratorie în primele ore de viaţă, ca urmare  a lipsei de comprimare a plămânilor.

Însă grija majoră a medicilor vizavi de operaţia de cezariană este folosirea anesteziei, care poate da gravidei reacţii adverse severe. Acestea includ cefaleea post-rahi-anestezie (2-5% din cazuri), reacţii alergice la drogurile din anestezic sau meningită.

De asemenea, pot apărea diverse lezări ale vezicii urinare, ale organelor abdominale, însă acest lucru depinde foarte mult de experienţa medicului care efectuează procedura.
Alte riscuri ce pot apărea post-operator sunt apariţia tromboflebitelor, a infecţiilor urinare sau desfacerea plăgii operatorii.

Proaspăta mămică se poate confrunta, după naşterea prin cezariană, cu dureri destul de supărătoare în zona abdominală, însă administrarea unor calmante, bineînţeles la recomandarea medicului, poate rezolva această problemă. Recuperarea după cezariană se finalizează la aproximativ 5-7 zile de la naştere, însă medicii recomandă evitarea efortului fizic intens în primele două luni şi reluarea sportului la patru luni de la naştere.

Un alt minus al operaţiei de cezariană este şi costul, care poate fi ceva mai mare decât în cazul naşterii pe cale vaginală.

Despre cicatricea rămasă în urma operaţiei nu sunt prea multe lucruri de spus, căci aceasta nu trebuie văzută ca un defect, ci mai degrabă ca o semnătură, ca un act de curaj al femeii de a aduce pe lume o nouă viaţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite