Tu vorbeşti în somn? Somnilocvia – tulburarea de somn care-i deranjează pe alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Somnilocvia poate varia, de la incoerenţă la adevărate monologuri prin care se spun adevăruri ruşinoase FOTO Shutterstock
Somnilocvia poate varia, de la incoerenţă la adevărate monologuri prin care se spun adevăruri ruşinoase FOTO Shutterstock

Vorbitul în somn, sau somnilocvia, este o tulburare de somn care presupune vorbitul inconştient în timp ce dormi. Manifestările somnilocviei pot varia, de la accese spontane la întregi monologuri, de la vorbit incoerent până la fraze complicate. Vorbitul în somn poate afecta pe oricine şi este foarte deranjant pentru ceilalţi.

Vorbitul în somn poate afecta pe oricine, deşi pare întrucâtva că este moştenit şi specific copiilor şi bărbaţilor, mai degrabă decât femeilor. Ca declanşatoare poate avea somnul insuficient, alcoolul sau medicamentele, febra, stresul, anxietatea şi depresia. Somnilocvia mai este un simptom şi a altor tulburări de somn: terorile nocturne, somnambulismul, apneea de somn şi tulburarea de somn REM, notează „Huffington Post“.

Vorbitul în somn se poate petrece oricând în timpul nopţii sau în timpul oricărei etape de somn (REM sau non-REM). În prima parte a nopţii, oamenii tind să fie mai adânciţi în somn, astfel creierul lor este mai „rupt“ de realitate, refăcându-se după o zi obositoare. În timpul acestei etape, vorbitul în somn este mai degrabă neinteligibil, incoerent. 

Pe măsură ce noaptea înaintează, somnul devine mai uşor iar creierul nostru mai activ, procesând emoţiile şi amintirile (somnul REM). În timpul acestei etape, vorbitul tinde să fie mai coerent, mai clar, cel puţin pentru partenerul trezit din somn, şi se poate transforma chiar într-o poveste.

Somnilocvia nu este dăunătoare din punct de vedere fizic, însă poate fi extrem de jenantă pentru oameni. Mai poate fi şi o problemă mare pentru oricine se află în apropierea „vorbăreţului“ şi care, mai mult ca sigur, încearcă să doarmă. Somnilocvia poate conduce şi la insomnie, dar doar pentru cei care împart camera de dormit cu un „somnilocvace“.

Pacienţii care suferă de somnilocvie evită, deseori, să doarmă cu altcineva din cauză că-i vor deranja şi, mai ales, se îngrijorează despre ce spun atunci când dorm, lucruri ruşinoase sau chiar problematice.

Mulţi oameni încearcă să descifreze semnificaţia vorbelor din timpul nopţii, însă realitatea este că, de cele mai multe ori, „conversaţia“ nu are logică, poate fi vag legată de trecut sau de experienţele prezentului. Drept rezultat, decodarea vorbitului din timpul somnului este aproape imposibilă. 

Pentru majoritatea, vorbitul în somn va dura puţină vreme şi nu necesită niciun fel de tratament. Însă, dacă se întâmplă de mai multe ori pe săptămână, dacă somnul partenerului este deranjat sau dacă ai temeri şi nu poţi dormi în preajma altcuiva, trebuie consultat un specialist în somn pentru a exclude orice altă tulburare medicală sau psihiatrică care poate înrăutăţi problema. Dacă vorbitul în somn începe după vârsta de 25 de ani, este relaţionat cu alte probleme medicale sau mintale. În cazurile severe, somnilocvia este asociată chiar cu spasmele nocturne.

O igienă bună a somnului (adică ore fixe de culcare şi trezire, evitarea alcoolului şi a tutunului, evitarea cafeinei după-amiaza şi altele), un somn odihnitor în fiecare noapte, minimizarea stresului şi anxietăţii pot reduce episoadele de somnilocvie. Deşi, de obicei, nu este nevoie de alt tratament în afară de o igienă bună a somnului, cazurile severe se pot trata cu ajutorul medicamentelor şi al psihoterapiei.


Citeşte şi:

„Epidemia“ tulburărilor de somn: semisomnia

Adormi cu dificultate aproape în fiecare noapte? Somnul îţi este întrerupt de grijile zilei de mâine? Te trezeşti greu şi eşti obosit toată ziua? Ai putea fi una dintre milioanele de victime ale semisomniei.

Gustările inconştiente de la miezul nopţii, o tulburare serioasă de somn

Mâncatul în somn este, în mod surprinzător, o afecţiune destul de comună, mai ales la persoanele care obişnuiesc să ia somnifere. Cei care se ridică din pat în crucea nopţii pentru o gustărică de obicei nu ţin minte ce au făcut, chiar dacă au gătit o întreagă masă, folosind obiecte periculoase. Mai mult, plăcerile alimentare din timpul somnului pot fi din cele mai ciudate, cum ar fi ţigări cu unt sau substanţe de curăţat.

De la coşmaruri la halucinaţii nocturne. Ce-ţi dezvăluie visele despre sănătatea ta

Poate că discuţiile despre înţelesul ascuns al viselor sunt fascinante, însă oamenii de ştiinţă consideră că semnificaţia lor este foarte importantă, şi nu din cauza simbolisticii. Visele pot oferi indicii vitale despre sănătate şi chiar pot avertiza specialiştii de boli ale căror simptome fizice se pot manifesta şi după ani de zile.

10 tulburări de somn ciudate şi înspăimântătoare

Somnul ar trebui să fie o perioadă de pace şi de relaxare. Mulţi dintre noi trecem prin toate stările obişnuite ale somnului: somnul uşor (non-REM) şi somnul adânc (REM) în care au loc şi visele. Dar atunci când graniţa dintre aceste etape se confundă, somnul poate deveni înspăimântător. De fapt, anumite tulburări de somn par mai degrabă desprinse din filmele de groază.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite