Dieta persoanelor cu hepatită C
0Un stil de viaţă sănătos este important atât pentru persoanele care nu suferă de nicio boală, cât şi pentru cele care au fost diagnosticate cu boli grave, precum hepatita C.
Hepatita C este produsă de un virus care se transmite prin contact sexual neprotejat, prin efectuarea de tatuaje sau piercinguri, prin utilizarea în comun a obiectelor de igienă în care ne putem înţepa – de tipul forfecuţelor, cleştilor de pedichiură, lamelor de ras sau periuţelor de dinţi.
Boala se mai poate transmite şi de la mamă la făt şi, nu în ultimul rând, prin administrarea de droguri injectabile şi prin utilizarea în comun a unor seringi contaminate. Până în acest moment nu există niciun vaccin care să protejeze în faţa infecţiei cu acest virus şi nu aflăm de existenţa lui decât dacă ne testăm.
Fără alimente nocive
Pe lângă tratamentul prescris de medic, pacientul dagnosticat cu hepatită C trebuie să aibă un regim de viaţă sănătos, identic, dealtfel cu al oricărei persoane care nu are nicio boală.
Astfel, mesele săţioase şi cu gust nu sunt interzise, însă trebuie renunţat la alimentele nocive. De exemplu, în locul cerealelor cu zahăr, la micul dejun, se pot alege cerealele integrale – fulgi de ovăz sau pernuţe de grâu integral – fără zahăr adăugat. Se mai pot consuma fructe proaspete sau uscate, şi, în loc de iaurt gras, iaurt parţial sau total degresat. În loc de şuncă grasă este preferabilă şunca slabă.
La prânz, în locul produselor din făină albă, covrigeilor şi brioşelor, pot fi alese aceleaşi specialităţi, dar din făină integrală.
Untul şi brânza adugată pe cartofii copţi pot fi înlocuite cu o cremă tartinabilă cu conţinut redus de grăsimi şi fasole cu conţinut redus de sare şi zahăr. Sendvişul cu maioneză şi ton poate fi înlocuit cu salata de ton sau pâine integrală fără maioneză, iar brânza grasă, cu cea slabă.
Cina se poate compune din sosuri de roşii sau legume, cartofi la cuptor şi carne de curcan, pui sau peşte în loc de sosuri cu brânză sau smântână, piure de cartofi cu unt şi carne grasă.
Cola sau sucurile carbonatate, ciocolata caldă cu lapte integral şi frişcă sunt contraindicate, în schimb sunt permise sucurile naturale 100%, fără zahăr adăugat şi diluate cu apă minerală, şi cafeaua cu lapte degresat.
Organismul pacienţilor cu hepatită C întâmpină dificultăţi în eliminarea toxinelor, astfel că hidratarea este importantă. Sunt recomandate 6-8 pahare de apă, în fiecare zi, şi alimentele cu conţinut mare de apă precum broccoli, castravete, pepene roşu, roşii. În hepatita C, consumul de alcool contribuie la agravarea bolii, chiar şi o cantitate mică fiind nocivă, ducând la creşterea gradului de fibrozare.
Ca reguli generale, consumul de sare trebuie să fie mai mic de 5 grame pe zi, iar zahărul trebuie limitat la maximum 50 de grame.