Cerealele integrale, benefice pentru sănătatea inimii, dar fără efect asupra cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul cerealelor integrale s-a dovedit a fi eficient în reducerea mortalităţii asociate bolilor cadiovasculare. Asupra riscului de deces prin cancer însă, introducerea acestui aliment în dietă nu a produs niciun efect, arată cel mai recent studiu al cercetătorilor Universităţii Harvard.

Includerea cerelelor integrale în alimentaţie este adesea indicată ca măsură de protecţie a sănătăţii, inclusiv faţă de bolile canceroase. Pentru a verifica validitatea acestei recomandări, oamenii de ştiinţă de la facultatea de sănătate publică a Universităţii Harvard au analizat datele obţinute în urma a două studii ample efectuate asupra a 74.341 de femei, în perioada 1984-2010, şi asupra a 43.744 de bărbaţi, între 1986 şi 2010.

La începutul cercetărilor, toţi participanţii aveau o stare de sănătate bună, fără niciun semn de cancer sau al unei boli cardiovasculare, notează Mediafax.

Savanţii au constatat că pe măsură ce oamenii mâncau mai multe cereale integrale, cu atât prezentau un risc mai redus de a muri, în special din cauza unor boli cardiovasculare. Pentru acurateţea evaluării acestui efect, autorii studiului au ţinut cont mai mulţi factori, precum vârsta, indicele de masă corporală şi consumul de produse din tutun.

În urma calculelor făcute, cercetătorii au stabilit că un consum de 28 de grame de cereale integrale pe zi este legat de o scădere cu 5% a mortalităţii în general şi de 9% a deceselor cauzate de patologiile cardiovasculare.

Semnificativ este faptul că riscul de a muri de cancer nu a fost influenţat de consumul de cereale integrale, confirmând într-un fel concluziile recent făcute publice ale cerectătorilor britanici de la centrul Cancer Research UK, potrivit cărora multe dintre tipurile de cancer sunt mai degrabă „accidente nefericite”, nu în mod obligatoriu consecinţe ale unui stil de viaţă nesănătos.

Rezultatele acestui studiu confirmă recomandările actuale privind dietele, referitor la creşterea consumului de cereale integrale pentru a ajuta la prevenirea maladiilor cronice, şi furnizează indicatori importanţi sugerând că un regim alimentar bogat în cereale integrale ar putea contribui la prelungirea speranţei de viaţă", au concluzionat autorii cercetării, conform sursei citate.

Studiul a fost publicat în revista Journal of the American Medical Association, Internal Medicine.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite