Scurgere de date la AEP. Toni Greblă: „A fost o suprasolicitare a personalului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele personale ale experților electorali au putut să fie accesate timp de câteva ore joi, 11 aprilie, relatează Hotnews. Președintele AEP a motivat explicând că a fost „o suprasolicitare a personalului”.

Incidentul a avut loc joi, 11 aprilie FOTO Guvernnul României
Incidentul a avut loc joi, 11 aprilie FOTO Guvernnul României

Șeful AEP, Toni Greblă, a confirmat pentru Hotnews, rapotarea unei scurgeri de informații, vineri, la Autoritatea Națională de Supraveghere. 

Scurgerea de informații a fost raportată, vineri, Autorității Naționale de Supraveghere a Datelor cu caracter personal, a confirmat Toni Greblă pentru HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, codul numeric personal a 1.300 de persoane din corpul experților electorali a fost dezvăluit timp de cîteva ore joi, 11 aprilie. Mai exact, este vorba despre persoanele care lucrează în IT în procesul electoral și se ocupă cu verificarea cărților de identitate în secțiile de votare.

Potrivit președintelui AEP, dintr-o „eroare”, într-un județ, lista a fost trimisă pe un alt mail și nu cel securizat.

A fost o suprasolicitare a personalului AEP. Regretăm acest incident. Timp de o oră a stat afișat și a putut să fie accesat de pe acest mail. Aproximativ 30 – 35 de persoane, unii au intrat de două ori, au putut să vadă lista. Nu știm dacă au fost luate capturi sau doar a fost accesată pagina”, a declarat șeful AEP, potrivit sursei citate, relatând că satele au fost șterse ulterior de pe mailul destinat „publicului mai larg” și că s-a făcut o anchetă internă.

Toni Greblă a mai susținut că „nu este o breșă de securitate, numele sunt publice, doar datele cu caracter personal nu erau publice. Au apărut CNP-ul și domiciliul”.

„Credem că acest mail a fost accesat de cei interesați să vadă dacă se regăsesc pe listă. Nu cred că cineva a făcut o captură ca să folosească datele cu caracter personal. Eu am obligația să anunț Autoritatea pentru Protecția Datelor cu caracter personal”, a mai spus șeful AEP, motivând volumul de muncă la ore târziii în contextul în care candidaților li s-a permis să își depună candidaturile până la 12 noaptea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite