Culmea spionajului sovietic: Stalin a analizat fecalele lui Mao într-un laborator secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost agent secret sovietic spune că are dovezi care atestă că fostul lider sovietic Iosif Visarionovici Stalin l-a spionat prin metode neortodoxe pe omologul său chinez de la acea vreme, Mao Zedong.

Potrivit fostului spion, serviciile secrete sovietice au înfiinţat, în anii `40, un laborator secret în care analizau fecalele persoanelor de interes. Ţinta ambiţioasă a proiectului era de a pune mâna pe fecalele altor şefi de stat. 

Igor Atamanenko susţine că a descoperit acest lucru în urma cercetărilor realizate în arhivele serviciului secret al Uniunii Sovietice.

„În zilele acelea, sovieticii nu aveau genul de instrumente de ascultare pe care serviciile secrete de astăzi le au. De aceea, specialiştii noştri au avut cele mai extravagante idei pentru a obţine informaţii despre o persoană”, a declarat fostul spion în presa rusă, citată de BBC.

Atamanenko spune că mâna dreaptă a lui Stalin, Lavrenti Beria, a condus laboratorul secret.

„De exemplu, dacă detectau un nivel înalt al aminoacidului triptofan, concluzionau că persoana în cauză este calmă şi abordabilă. O lipsă de potasiu în fecale era văzută ca semn de indispoziţie nervoasă şi de insomnie”, explică fostul spion.

Potrivit acestuia, sistemul a fost folosit în decembrie 1949 pentru a îl „evalua” pe liderul chinez Mao Zedong, care vizita Moscova. Sovieticii au instalat toalete speciale pentru Mao, care nu erau conectate la sistemul de canalizare, ci la nişte cutii secrete. Timp de zece zile, Mao a fost îndopat cu mâncare şi băutură, iar rezultatul digestiei sale a fost colectat pentru analize minuţioase.

Proiectul a fost închis de urmaşul lui Stalin la cârma Uniunii Sovietice, Nikita Hruşciov. 

FSB, serviciul secret al Federaţiei Ruse de astăzi şi urmaşul serviciilor de informaţii sovietice, a refuzat să comenteze această informaţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite