VIDEO 20 de ani de la victoria împotriva Columbiei. Cum a reuşit Iordănescu să mobilizeze naţionala României în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Răducioiu, unul dintre eroii din 1994
Florin Răducioiu, unul dintre eroii din 1994

Pe 18 iunie 1994, România spulbera Columbia la Mondialul din America, una dintre cele mai mari victorii ale „Generaţiei de Aur”.

Trăim din amintiri şi asta ne doare dar avem amintiri care îţi încântă sufletul. Acum 20 de ani, naţionala lui Hagi şi a celorlalţi ne-a scos pe toţi în stradă târziu în noapte, aproape de dimineaţă. România a bătut Columbia, cu 3-1, furnizând prima mare surpriză a Mondialului din America. Povestea meciului de pe „Rose Bowl” s-a scris poate de sute de ori, dar niciodată nu e prea mult pentru a-i răpi strălucirea.
18 iunie 1994. Ora 16.30 locală, zece ore mai târziu calculând diferenţa de fus orar, dintre Bucureşti şi Los Angeles. Peste Ocean, în metropola Hollywoodului, era o căldură ucigătoare, peste 35 de grade. În România, trecuse de miezul nopţii de sâmbătă spre duminică şi toată lumea aştepta debutul României la turneul final din SUA. 

Primul şi, până acum, singurul Mondial organizat de americani. Sorţii ne aruncaseră într-o grupă cu Elveţia, Columbia şi ţara gazdă, iar primul meci era cu naţionala sud-americană, pe care Pele o văzuse principala favorită la câştigarea competiţiei. Columbia zdrobise în ultimul meci din preliminarii Argentina, 5-0 chiar la Buenos Aires, şi avea o generaţie de excepţie condusă din teren de Carlos Valderramma, mijlocaş inconfundabil din pricina coafurii sale, asemnătoare unei căpiţe de fân.

Câştigă o tabletă şi multe alte premii participând la un concurs cu întrebări despre Campionatul Mondial

Iordănescu pregătise spartan turneul final din America. A organizat un cantonament de trei săptămâni în care „tricolorii” n-au avut nicio zi liberă. Cât erau ei de vedete, Hagi, Popescu, Petrescu sau alţii nu comentau în faţa ordinelor „Generalului”, care era un tehnician strict. Nu îngăduia nicio abatere de la program şi a pregătit echipa fizic până la limita posibilă. „Făceam peste o mie de abdomene pe zi, de abia ne mai puteam da jos din pat. Nea Puiu a ştiu că în America ne aşteaptă temperaturi extreme şi de aceea a tras de noi cât a putut, pentru a putea rezista fizic”, şi-a amintit Gică Popescu, într-un interviu acordat anul trecut ziarului„Adevărul”. Tot el a precizat că seriozitatea era literă de lege la echipă. 

Cum a trăit brazilianul Eric meciul naţionalei sale, în casa lui de la Rio de Janeiro

Lui Iordănescu nu-i plăcea să vadă jucătorii deconcentraţi nici măcar în afara antrenamentelor. Totuşi, Tata Puiu s-a mai îndoit când a văzut cum a fost primită echipa în America. Foarte mulţi români stabiliţi acolo încercau să ajungă la fotbalişti. „Am fost primiţi cu o simpatie uriaşă peste Ocean”, a povestit şi Hagi, iar Iordănescu i-a lăsat pe jucători să se întâlnească de câteva ori românii care susţineau naţionala la mii de kilometri depărtare de casă.


În tribunele de pe „Rose Bowl” s-au aflat la ora meciului 91.856 de oameni. E numărul oficial înregistrat la FIFA. Mai mult decât toată Reşiţa lui Dorinel Munteanu, unul dintre titularii României. Fanii României, în număr de câteva mii, erau însă net inferiori columbienilor, care avea avantajul că veneau de mult mai aproape. Iordănescu a mizat pe o echipă super-defensivă, cu trei oameni în centrul apărării (Mihali – Belodedici – Prodan) şi doi închizători (Lupescu şi Gică Popescu). Ştia că sud-americanii se vor năpusti asupra „tricolorilor” şi a încercat să betoneze culoarele spre poarta lui Stelea. 

1994

„În primele 15 minute cred că n-am ştiut de noi. Columbienii veneau în valuri spre poarta noastră, în tribune era vacarm, nu ne înţelegeam unul cu altul deşi ţipam toţi. Mi-a fost teamă că o să luăm multe”, a rememorat „Stelică”, cel care a făcut cel mai bun meci al carierei lui. El a avut câteva intervenţii fantastice în faţa trioului ofensiv format din Valencia, Asprilla şi Rincon, paradele sale dând moral echipei. Şi a venit minutul 15. Mihali a ieşit bine la o intercepţie, i-a pasat lui Hagi, 

Gică a lăsat mingea printre picioare, depăşind astfel un adversar, a înaintea în jumătatea columbienilor şi l-a lansat pe Răducioiu, care a intrat în careu, a păcălit doi fundaşi din fentă şi a şutat în colţul lung. Cristian Ţopescu ţipă lung Goooool pentru România şi imaginea următoare ni-l arată Radu cum îşi flutură chica blondă într-un sprint nebun de bucurie spre banca tehnică a naţionalei. Cine ar fi crezut că România va conduce Columbia după doar un sfert de oră?


Valderramma şi colegii reiau asaltul, uluiţi parcă de îndrăzneala oamenilor în galben. Numai că Hagi avea să-i liniştească rapid. Mai întâi l-a încercat pe Cordoba cu un lob de la 35 de metri, respins greu în corner, şi apoi chiar l-a executat de la aceeaşi distanţă, dar din lateral. Golul doi al României a plecat de la un aut al lui Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu a schimbat partea la Dorinel Munteanu, acesta i-a pasat lui Hagi şi „Regele” a trimis balonul în vinclu. 

În Brazilia, naţionala Angliei e cazată într-un hotel în care s-au luat ostateci

Execuţie de kinogramă, reluările arătând că mingea nici nu s-a învârtit în aer până n-a scuturat păianjenul porţii lui Cordoba. „Ştiam despre portarul lor că n-are stare şi că iese prea mult în faţă. Îi studiasem jocul şi am fost convins că o să-l prind cel puţin o dată”, a dezvăluit marcatorul unuia dintre cele mai frumoase goluri din istoria Campionatelor Mondiale. Era 2-0 pentru „tricolori” şi în România strigăte de fericire spintecau liniştea nopţii.

Sute de mii de români au ieşit pe străzi
La pauză s-a intrat totuşi cu 2-1, pentru că Valencia l-a învins pe Stelea cu o lovitură de cap, după un corner stupid. În repriza secundă, echipa a rezistat eroic şi Stelea şi-a continuat recitalul. În minutul 68, Iordănescu a sacrificat al doilea vârf, pe Ilie Dumitrescu, şi a apelat la Selymes, pentru a întări flancul stâng, acolo unde Columbia ataca periculos. Hagi şi-a desăvârşit opera în minutul 89. A făcut un ultim sprint din careul nostru şi a fost faultat undeva la mijlocul terenului. Lovitură liberă. 

Iniţial a vrut să tragă de timp cu o pasă înapoi, dar s-a râzgândit şi s-a întors spre jumătatea columbienilor. A lansat un „covrig” în adâncime spre Răducioiu, acesta a ţâşnit bine, a strecurat mingea pe lângă Cordoba şi a şutat din unghi în poarta rămasă goală. 3-1! Columbia în genunchi, Iordănescu sufocat de îmbrăţişările celor de pe bancă, Hagi radios la marginea terenului şi Stelea mai uşor cu patru kilograme.„Da, chiar am slăbit atât, deşi n-am alergat nici zece la sută din cât au făcut-o ceilalţi”, a mărturisit Bogdan.


Pe Rose Bowl, tricolorul a fluturat semeţ, iar în ţară lumea a pornit puhoi pe străzi, când zorii încercau să înlăture noaptea. Au fost sute de mii de oameni în oraşele importante, scandând toţi „România !România!” şi „Iliescu minte/Hagi preşedinte!”. 

image

Câştigă o tabletă şi multe alte premii participând la un concurs cu întrebări despre Campionatul Mondial

La Los Angeles, Iordănescu le-a permis jucătorilor să-şi ia familiile cu ei în autocar până la cantonamentul echipei şi să bea împreună o bere sau un şpriţ, însă doar până la miezul nopţii. Imaginile cu oamenii dezlănţuiţi pe străzi în România au ajuns şi în State. Nu imediat, pentru că nu era tehnologia de acum, dar ele au creeat multe emoţii în cadrul echipei. Probabil cea mai frumoasă echipă din istoria României. Peste care astăzi au trecut 20 de ani!

România – Columbia 3-1
Au marcat: Răducioiu (15 şi 89), Hagi (34) / Valencia (43)
România : Stelea – D. Petrescu, Mihali, Belodedici, Prodan, D. Munteanu – Hagi, Lupescu, Gh. Popescu – Răducioiu (90 Papură), Ilie Dumitrescu (68 Selymes) Antrenor: Anghel Iordănescu
Columbia: Cordoba – Perez, Escobar, Herrera, Perea – Alvarez, Valderramma, Gomez – Asprilla, Valencia, Rincon Antrenor: Francesco Maturana       
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite