Splendoarea din mijlocul deşertului: cum arată de sus Academia Aspire, un fel de NASA al sportului
0
După ce au jucat finala Campionatului Mondial de handbal, arabii au gânduri mari pentru Cupa Mondială la fotbal pe care Qatar o va găzdui în 2022.
Lotul de 23 cu care Qatar a participat, în luna ianuarie, în Cupa Asiei a inclus nouă fotbalişti născuţi în Senegal, Kuweit, Bahrain, Sudan, Algeria, Ghana, Franţa, Egipt şi RD Congo.
Înainte de de preliminariile pentru CM 2006, arabii i-au ofertat pe brazilienii Ailton şi Dede. La vremea respectivă, primul era golgheterul Bundesligii, iar cel de al doilea, un om de bază la Dortmund. Tentativa celor de la Qatar a fost blocată însă de FIFA, care spune că un jucător străin poate evolua pentru altă ţară decât cea natală doar după ce a jucat cinci ani în campionatul intern al ţării sale de adopţie.
Qatar încearcă însă să „dribleze“ acest regulament prin Academia Aspire din Doha. Aici sunt monitorizaţi, anual, mii de puşti recrutaţi din ţări mai puţin dezvoltate din Asia, Africa şi America Latină. Copiii aduşi aici au vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, iar cei talentaţi primesc burse care includ cazare, masă, echipament, salariu lunar şi şcolarizare până la nivelul liceului. În plus, părinţii se aleg cu sume ce ajung la 5.000 de dolari din partea statului.

Aceşti puşti vor avea între 19 şi 22 de ani în 2022, atunci când Qatar va găzdui Cupa Mondială, şi mulţi susţin că Academia Aspire are rolul de a forma o multinaţională puternică pentru această competiţie. Totuşi, în ultimul său editorial scris pentru revista FIFA, Sepp Blatter a avertizat Qatarul să nu încerce ce a făcut la Mondialul de handbal.
„Formarea unei naţionale competitive e o mare provocare pentru o ţară mică, precum Qatar, însă acest obiectiv n-ar trebui atins prin naturalizarea unor jucători. În fotbal, vrem doar echipe naţionale autentice“, a scris Blatter.