Kobe Bryant se va retrage la sfârşitul actualului sezon de baschet nord-american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kobe Bryant sărutând al cincilea inel de campion din carieră

Al treilea marcator din istoria ligii nord-americane de baschet, Kobe Bryant, a anunţat luni dimineaţă că se va retrage din activitate la sfârşitul actualului sezon din NBA, informează site-ul asociaţiei.

Jucătorul echipei Los Angeles Lakers şi-a anunţat retragerea printr-o poezie intitulată „Dragă Baschet” postată pe site-ul Players Tribune, o platformă rezervată atleţilor din sporturile americane.

Decizia lui Bryant, în vârstă de 37 de ani, a venit în contextul în care are parte de unul dintre cele mai slabe sezoane ale sale în liga nord-americană, iar Lakers au avut un început foarte slab de sezon, cu doar 2 victorii şi 12 înfrângeri. Baschetbalistul a jucat doar 41 din 164 de meciuri în sezoanele 2013/2014 şi 2014-2015, din cauza problemelor medicale. 

Kobe Bryant şi-a petrecut toate cele 20 de sezoane în NBA în tricoul echipei Los Angeles Lakers răstimp în care a devenit unul dintre cei mai buni jucători din istoria competiţiei. Cu peste 32.000 de puncte înscrise în sezonul regulat, Bryant este depăşit în clasamentul celor mai buni marcatori din istoria ligii doar de legendele Kareem Abdul-Jabar şi Karl Malone. 

Bryant a câştigat cinci titluri de campion cu Lakers, fiind desemnat de două cel mai bun jucător al finalei NBA şi o dată cel mai bun jucător din sezonul regulat. Totodată, el a fost selectat de 11 ori în cea mai bună echipă a sezonului din NBA şi 9 ori în cea mai bună echipă defensivă, fiind selecţionat de 17 ori în prestigiosul meci All-Star Game.

Cu echipa naţională a Statelor Unite, Kobe Bryant a câştgat două medalii de aur la Jocurile Olimpice, impunându-se la ediţiile Beijing 2008 şi Londra 2012.

„Ai înfăptuit visul unui copil de şase ani, fan Lakers Şi te voi iubi întotdeauna pentru asta. Dar nu te mai pot iubi obsesiv pentru mult timp. Sezonul acesta e tot ce mi-a rămas de oferit. Inima mea poate suporta loviturile Mintea mea poate suporta rodarea,  Dar corpul meu ştie că e timpul să spun la revedere”. - Kobe Bryant în poezia sa de retragere

În afara statisticilor, Bryant, supranumit şi „mamba neagră” este considerat de mulţi fani şi comentatori drept unul dintre cei mai buni jucători din istoria baschetului, iar nu puţine sunt vocile care îl numesc chiar cel mai bun. 

Totodată, mulţi fani l-au criticat pe Bryant pentru stilul individualist de joc pe care l-a practicat şi pentru ego-ul său, care l-au adus în conflict cu alte vedete care au jucat la Lakers în timpul carierei sale, precum Shaquille O'Neal sau Dwight Howard, care au şi părăsit echipa în urma unor conflicte cu „mamba neagră”.

VIDEO Secvenţe din partida în care Kobe Bryant a înscris 81 de puncte 

Dar acest stil i-a adus lui Bryant una dintre cele mai glorioase cariere din istoria baschetului – încununată cu performanţe precum un meci din ianuarie 2006 în care a înscris 81 de puncte împotriva echipei Toronto Raptors, sau întreg sezonul 2005/2006, în care a devenit doar al doilea jucător din era post-1976 (n.r. - anul în care NBA a fuzionat cu asociaţia rivală ABA, unificând baschetul profesionist nord-american într-o singură competiţie) cu o medie de peste 35 de puncte înscrise pe meci.

Bryant este şi unul dintre cei mai bine-plătiţi jucători din istoria ligii nord-americane, câştigând peste 323 de milioane de dolari din contracte în cei 20 de ani de carieră conform site-ului de statistici financiare sportive sportrac.com. Ultimul sezon îi va aduce lui Bryant încă 25 de milioane de dolari, el având cel mai mare contract din întreaga ligă în momentul de faţă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite