Un pilot de 17 ani a determinat schimbarea regulamentului în Formula 1, stârnind controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Max Verstappen FOTO Tom Gandolfini/AFP
Max Verstappen FOTO Tom Gandolfini/AFP

Federaţia Internaţională de Automobilism a dispus schimbarea regulamentului de desfăşurare a Formula 1, noile prevederi fiind mult mai aspre.

Anul 2016 va aduce un „val“ de schimbări în Formula 1, măsuri care trebuie să fie îndeplinite de piloţi pentru a concura în Formula 1. Printre principalele modificări se numără:

  • vârsta minimă: 18 de ani;
  • deţinerea obligatorie a unui permis de conducere pe drumuri publice;
  • minimum doi ani petrecuţi într-o categorie sportivă inferioară.

Interesant este că aceste schimbări vor fi valabile abia peste un an, astfel încât olandezul Max Verstappen să poată lua startul în sezonul Campionatului Mondial de F1, care va începe în martie 2015. În caz contrar, pilotul nu îndeplinea niciuna din condiţiile introduse în noul regulament şi i-ar fi fost imposibilă participarea. După un an de când şi-a încheiat evoluţiile în competiţiile de karting, Max Verstappen a semnat un contract cu echipa a doua a Red Bull, Toro Rosso, urmând ca în 2015 să fie titular. 

Faptul că Max Verstappen va concura la o vârstă atât de „fragedă“ a stârnit controverse în F1, fostul campion mondial Jacques Villeneuve, declarând: „Vreţi să vă spun adevărul? Cred că Max este o insultă. Îşi dau seama cei de la Red Bull că pun un copil în Formula 1? Sunt convins că este rapid, dar el nu are nicio experienţă. Eu am ajuns în Formula 1 la vârsta de 25 de ani, după ce am câştigat în IndyCar. Înainte de a te lupta cu vieţile altora, trebuie să înveţi, dar Formula 1 nu are acest rol. Debutul unui pilot de 17 ani reprezintă un mesaj negativ pentru Marele Circ. Vine Verstappen, face zece tururi şi impresionează imediat. Pare că oricine poate conduce o maşină de Formula 1“.

De menţionat că în momentul începerii Campionatului Mondial, din luna martie, va avea aproximativ 17 ani şi jumătate, astfel încât va deveni cel mai tânăr debutant din istoria F1. Comparativ, tatăl său, Jos Verstappen, avea 22 de ani când a evoluat prima dată în F1, la Benetton, în 1994. Olandezul nu deţine nici permis de conducere, declarând că oricum nu-i place să conducă maşini pe drumuri publice: „Este bine să fii pasager când altcineva conduce şi mie chiar nu-mi place să conduc maşini de oraş“.

Doliu în Formula 1: un fost pilot marcant în istoria sportului a murit luni

Un prieten de-al lui Michael Schumacher vorbeşte despre starea fostului pilot german, după ce l-a vizitat în locuinţa sa

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite