Puştii lui Hagi s-au făcut mari. Cum a reuşit Viitorul să ajungă pe primul loc şi care va fi strategia „Regelui“ în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 158 de partide jucate în Liga I, echipa patronată şi antrenată de Gheorghe Hagi (51 de ani) a urcat în premieră pe prima poziţie în clasament, în condiţiile în care care s-a bazat meci de meci pe cel puţin şapte jucători crescuţi în propria academie de fotbal.

Viitorul Constanţa este noul lider al Ligii I de fotbal, după ce a învins-o în deplasare pe Concordia Chiajna, cu scorul de 2-1, luni seara, în ultimul meci din etapa a 20-a. Înfiinţată în 2009 şi promovată pe prima scenă fotbalistică în 2012, gruparea antrenată şi patronată de Gheorghe Hagi a reuşit să acceadă în premieră pe prima poziţie a clasamentului după 158 de partide disputate în eşalonul de elită.

Performanţa este cu atât mai lăudabilă deoarece vorbim de echipa cu cea mai mică medie de vârstă (22 ani şi 3 luni), care s-a bazat meci de meci pe cel puţin şapte jucători crescuţi în propria academie. Un mod sănătos de dezvoltare aplicat de întemeietorul clubului, care ar fi chiar un exemplu de urmat şi pentru alţii. Hagi a riscat enorm mergând aproape exclusiv pe mâna unor puşti talentaţi, dar lipsiţi de experienţă, iar roadele au început să se vadă abia după doi-trei ani, în privinţa fiecăruia dintre jucătorii de bază care provin din propria pepinieră. Dintre fotbaliştii care evoluează meci de meci, doar portarul Victor Rîmniceanu (27 de ani), fundaşul francez Kévin Boli (25 de ani), fundaşul Cătălin Carp (23 de ani), fundaşul Cristian Ganea (24 de ani) mijlocaşul Florin Purece (25 de ani) şi atacantul liberian Alex Nimely (25 de ani) nu sunt formaţi la Academia de Fotbal Gheorghe Hagi.

Benzar şi Marin, revelaţiile anului

Dintre jucătorii provenind din pepiniera proprie, Bogdan Ţîru (22 de ani), a avut nevoie de trei ani, în care a fost împrumutat inclusiv la FC Voluntari, pentru a „exploda”. Tot trei ani de la momentul debutului a avut nevoie şi Robert Hodorogea (21 de ani), pentru a deveni unul dintre fotbaliştii de bază ai echipei, iar căpitanul Romario Benzar (24 de ani) a devenit jucătorul de astăzi abia după ce Gheorghe Hagi l-a reprofilat din mijlocaş în fundaş dreapta, anul trecut.

Şi Dragoş Nedelcu (19 ani), aruncat de „Rege” în „focurile” Ligii I încă din 2014, este abia astăzi titular, în timp ce Răzvan Marin (20 de ani), care joacă în Liga I încă din 2013, a ajuns chiar una dintre revelaţiile anului la nivelul echipei naţionale. Nu în ultimul rând, Hagi a reuşit să-i readucă pe linia de plutire pe Gabriel Iancu (22 de ani) şi Aurelian Chiţu (25 de ani). Vânduţi pe bani grei la Steaua, respectiv Valenciennes, cei doi n-au convins şi au revenit la Viitorul, acolo unde au început să revină la forma care i-a consacrat.

Sânmărtean, următorul veteran?

Încă de la înfiinţare, Gheorghe Hagi a avut în lot, în fiecare sezon, cel puţin doi jucători trecuţi de 30 de ani, “Regele” explicând la un moment dat că are nevoie şi de fotbalişti experimentaţi, de la care puştii săi să aibă ce învăţa. În afara lui Nicolae Dică, care a rezistat două sezoane şi jumătate la Viitorul, ba chiar a refuzat şi o ofertă de prelungire în vara anului 2014, când a decis să se retragă, ceilalţi veterani n-au fost păstraţi mai mult de un an şi jumătate. Ce-i drept, mulţi nici n-au rupt gura târgului, marile dezamăgiri fiind Sorin Ghionea, Cătălin Munteanu şi Peçanha, jucători de la care Hagi a avut aşteptări mari în momentul în care i-a transferat. A surprins faptul că „Regele” nu l-a păstrat şi în acest sezon pe Florin Cernat.

„Diamantul” a fost multă vreme accidentat, în stagiunea petrecută la Viitorul, însă a marcat totuşi 8 goluri în cele 17 meciuri jucate, iar cifrele din acest sezon, de la FC Voluntari, 4 goluri marcate în 20 de partide şi 6 pase decisive oferite, dovedesc faptul că gălăţeanul e în continuare peste nivelul Ligii I, în ciuda celor 36 de ani împliniţi. De altfel, Hagi s-a arătat interesat de transferul lui Lucian Sânmărtean, care are tot 36 de ani şi va pleca de la Pandurii Tg. Jiu în iarnă.

„Nu depinde de mine acest transfer. E greu să-l ofertezi pe Sânmărtean pentru că ştiu că e foarte scump. Nu ştiu ce oferte are. La noi e un grup tânăr, trebuie să faci anumite lucruri. Dar sunt încântat de fotbalul lui, la noi ar face artă! Automat, dacă îl ofertezi pe Sânmărtean, trebuie să-ţi propui să ajungi şi tu cel mai bun. Sânmărtean şi cu Cernat sunt cei mai buni decari din Liga I, fotbalişti care fac diferenţa, imprevizibili. Chiar dacă greşesc şapte pase, vin cu o execuţie, o gândire. Sânmărtean are şi constanţă, aleargă mult. Pentru mine, el face artă! Când l-am luat pentru prima dată la lotul naţional, la 18-19 ani, i-am spus,  şi el ştie asta, că seamănă cu Platini. El nici nu calcă pe teren, nici nu atinge iarba, aşa de uşor aleargă. La Sânmărtean şi la Cernat nu contează vârsta, ci motivaţia”, a comentat patronul-antrenor al Viitorului.În acest moment, în lotul liderului campionatului mai e doar un singur veteran, Sorin Rădoi, care n-a jucat însă mai deloc, după ce Pablo Brandán a fost dat afară la mijlocul lunii trecute.

Veteranii Viitorului pe sezoane

2012-2013: Cosmin Vâtcă (30), Vasilică Cristocea (32), Nicolae Dică (32)
2013-2014: Cosmin Vârcă (31), Sorin Ghionea (34), Nicolae Dică (33)
2014-2015: Călin Albuţ (33), Cătălin Munteanu (35)
2015-2016: Peçanha (35), Cristian Munteanu (35), Florin Cernat (35), Bănel Nicoliţă (30)
2016-2017: Sorin Rădoi (31), Pablo Brandán (33)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite