Povestea „olandezului zburător“, ultimul fotbalist transferat de Steaua: în 2010 juca la Jiul Petroşani, în liga a patra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Olanda, Breeveld a jucat la mai multe cluburi de copii şi juniori din Amsterdam
În Olanda, Breeveld a jucat la mai multe cluburi de copii şi juniori din Amsterdam

În urmă cu patru ani, Nicandro Breeveld locuia într-o cameră de la stadionul Jiului Petroşani şi câştiga 500 de dolari pe lună la echipa „minerilor” din Liga a 4-a.

Steaua şi-a întărit mijlocul terenului cu Nicandro Breeveld, primul olandez din istoria grupării din Ghencea.
Breeveld e născut în Surinam, fosta colonie olandeză situată în nord estul Americii de Sud, care i-a mai dat fotbalului pe Clarence Seedorf sau pe Edgar Davids. Actualul jucător al Stelei mai are două surori, una dintre ele fostă dansatoare în trupa lui Mariah Carey, şi s-a mutat în Olanda de mic, de când avea 6 ani. „Mai am destul rude în Surinam, bunici, unchi, mătuşi, merg acolo cam din doi în doi ani”, povesteşte fotbalistul.
În Olanda, Breeveld a jucat la mai multe cluburi de copii şi juniori din Amsterdam, iar în timpul liber se distra cu colegii săi, jonglând cu mingea pe străzi sau în competiţii de „freestyle”. La 20 de ani, Nicandro a debutat în liga a doua olandeză, evoluând câte două sezoane pentru Almere City şi Telstar, iar mijlocaşul susţine că avea drumul bătătorit spre  puternicul club AZ Alkmaar, din prima ligă. Însă o accidentare serioasă l-a dat înapoi şi, prin intermediul impresarului său, a ajuns să dea probe la Gaz Metan Mediaş. Antrenorul de atunci al Gazului, Cristi Pustai, îşi aminteşte: „Mi-a plăcut de el, dar a fost imposibil să-l transfer la acel moment pentru că aveam patru închizători în echipă. A ajuns pentru o jumătate de an la Jiul şi, după ce a plecat Kubala de la Mediaş, am putut să îl aduc”.
Prea bun pentru Jiul
La Petroşani, Breeveld a locuit într-o cameră situată la stadionul Jiului şi a câştigat 500 de dolari lunar. Foşti colegi din echipa „minerilor” îl descriu ca pe un băiat liniştit, care nu-şi pierdea nopţile şi nici nu se lăsa atras de frumuseţile locale, având o prietenă de mai mulţi ani în Olanda. După 15 meciuri în echipa Petroşaniului şi 4 goluri, antrenorul „minerilor”, Daniel Huza, şi-a dat seama că fotbalistul este mult peste nivelul Ligii a IV-a, şi l-a sunat pe Pustai: „Veniţi şi luaţi-l că e prea bun să se irosească aici”.
„Recuperează mult şi fără fault”
La Mediaş, Breeveld a jucat doi ani şi a făcut parte din echipa care a ajuns până în play-off-ul Ligii Europa, după ce a trecut de nemţii de la Mainz. Pustai l-a chemat după el la Pandurii, echipă pentru care a evoluat în sezonul precedent de 28 de ori şi a marcat două goluri. Duminică seară, clubul din Târgu Jiu şi Steaua s-au înţeles pentru transferul mijlocaşului de 27 de ani, primul olandez din istoria roş-albaştrilor.
Steaua le va plăti gorjenilor 250.000 de euro acum, şi încă 250.000 de euro dacă echipa se califică în grupele Ligii Campionilor, iar Breeveld va câştiga 10.000 de euro pe lună, de 20 de ori mai mult decât avea la Jiul Petroşani.
Cristi Pustai i-a făcut o scurtă descriere mijlocaşului: „E un fotbalist care pasează foarte bine, foarte exact, recuperează mult şi o face curat, fără fault. Dacă va căpăta încredere va urca mai mult şi la finalizare, mai ales că are o lovitură de cap foarte bună. Cred că se poate impune la Steaua”. Breeveld nu înscrie foarte des, dar atunci când o face sărbătoreşte golurile în mare stil, cu un salt acrobatic impresionant. 
Mijlocaşul a fost luni la controlul medical şi a semnat un angajament valabil pe două sezoane. “Am amintiri frumoase de la Pandurii. Am avut o perioadă bună, dar, ca orice jucător, vreau sa fac un pas înainte, am ambiţii şi sunt fericit că totul e rezolvat cu Steaua. E normal să fie concurenţă pe posturi la o echipă ca Steaua, dar important este sa dau totul la fiecare antrenament, la fiecare joc, sa fac tot ce pot si apoi va decide antrenorul",  a explicat Breeveld pentru Dolce Sport.


Nicandro Breeveld
Născut la 7 octombrie 1986 în Paramaribo, capitala statului Surinam
A evoluat la:
2006-2008 Almere City 38 (1) *
2008-2010 Telstar 38 (5)
2010-2011 Jiul Petroşani 15 (4)
2011-2013 Gaz Metan Mediaş 53 (2)
2013-2014 Pandurii 28 (2)
2014- Steaua
*Meciuri (goluri) în campionat

Steaua l-a pierdut, în schimb, pe Younes Hamza
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite