O poveste ca-n filme: Daniela Druncea, sportiva care a bifat două Olimpiade cu două sporturi diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Druncea. FOTO: GettyImages
Daniela Druncea. FOTO: GettyImages

Daniela Druncea a participat la JO 2008 cu lotul feminin de gimnastică. Acum, a prins podiumul olimpic din postura de cârmaci al bărcii 8+1. E atât de mică, încât e nevoită să înceapă concursul cu un sac de nisip lângă ea.

Jocurile Olimpice furnizează tot felul de poveşti fabuloase, iar o româncă, componentă a bărcii 8+1 care a luat bronzul la Rio, e în prim-planul uneia dintre ele.
 

Vorbim despre Daniela Druncea (25 de ani), cârmaciul echipei care a prins podiumul olimpic, după SUA şi Marea Britanie. Născută la Buftea, Druncea e la a doua participarea la Jocurile Olimpice. Numai că prima a bifat-o, în 2008, la Beijing, din postură de rezervă în lotul feminin de gimnastică! Asta după ce, în 2007, a fost medaliată cu bronz cu echipa, alături de Cătălina Ponor, Sandra Izbaşa, Andrea Grigore, Stela Nistor şi Cerasela Pătraşcu la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică.

Druncea


 

La un an după Olimpiada de la Beijing însă, Druncea a renunţat la gimnastică. „Şi-a făcut o analiză şi a ajuns la concluzia că nu mai poate progresa în gimnastică. A fost o decizie matură, luată împreuna cu familia“, a explicat antrenorul Nicolae Forminte. Ce a urmat? O reprofilare, în 2011, la 21 de ani, şi o trecere la alt sport: canotaj.
 

„Când eram la gimnastică şi le vedeam pe fetele de la canotaj în bărci, vâslind, mi se parea foarte simplu, dar nu e aşa, e unul dintre cele mai grele sporturi. Cunoşteam emoţiile, starea de concurs, eram obişnuită cu lucrurile acestea, doar că tot ce aveam eu de făcut era ceva total diferit faţă de ce făceam în gimnastică. Acolo depuneam eu efortul maxim, iar acum fetele, cele 8 din barcă, sunt cele care depun cel mai mare efort. Eu le ajut cât de mult pot cu încurajări şi direcţie bună pe acei 2.000 de metri“, a povestit Druncea.
 

Ocupau penultimul loc la jumătatea cursei
 

Având un cârmaci bun în fosta gimnastă, echipajul de 8+1 a făcut o cursă de infarct la Rio. După primii 500 şi 1.000 de metri, româncele ocupau penultimul loc. Iar după 1.500 de metri, ele au ajuns pe 6 din 6! Finalul a fost însă exploziv. România a început să recupereze distanţa faţă de adversare şi a trecut linia de sosire la doar 12 sutimi de locul 2 şi de medalia de argint.
 

„Când Dănuţa, cârmăciţa noastră, ne-a strigat că suntem în medalie, ne luptăm pentru argint, parcă barca a început să zboare. Am fost o echipă, am fost unite şi asta ne-a dus la acest rezultat“, a povestit Adelina Boguş pentru „Gazeta Sporturilor“.
 

45 de kilograme + 5 kilograme de nisip
 

Andreea Boghian (1,86m), Roxana Cogianu (1,80m), Adelina Boguş (1,86m), Ioana Strungaru (1,80m), Laura Oprea (1,86m), Iuliana Popa (1,85m), Mihaela Petrilă (1,90m), Mădălina Bereş (1,86m) şi Daniela Druncea (1,50m) sunt fetele de la barca 8+1.
 

După cum se vede, Druncea, venind din gimnastică, e „pitica“ echipei. În plus, ea mai are o „problemă“: potrivit regulamentului, o sportivă care intră în barcă trebuie să aibă minimum 50 de kilograme. Cum Druncea cântăreşte doar 45, ea îşi ocupă locul lângă colegele ei, punând lângă ea un sac de nisip de 5 kilograme.

38de medalii olimpice a adunat canotajul românesc: 19 de aur, 10 de argint şi 9 de bronz. Cele mai multe medalii, nouă, au fost luate de echipajul 8+1.

Retragere

Antrenorul Mihai Roman, cel care a stat în spatele bronzului obţinut de fete, şi-a anunţat retragerea în „Gazeta Sporturilor“: „Pentru mine, a fost ultima Olimpiadă ca antrenor. Nu mai pot sta zi şi noapte departe de familie. Îmi ajunge. Eu mi-am văzut copiii crescând în poze“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite