„Mi s-a întâmplat şi mie!“ Selecţionerul recunoaşte implicarea patronilor în fotbal şi dezvăluie cine s-a băgat peste el

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţionerul Christoph Daum a apărut ieri dimineaţă în faţa tinerilor antrenori din România, pentru a sta de vorbă cu ei.

Foşti internaţionali, precum Dănciulescu, Bratu, Măldărăşanu, Fl. Bătrânu, Mazilu, Luţu, Şoavă, care sunt cursanţi ai Şcolii de Antrenori, dar şi tehnicieni mai experimentaţi, ca Dumitru Dumitriu sau Gabi Stan, au ascultat cu atenţie, mai bine de trei ore, sfaturile neamţului de 63 de ani.
Acesta şi-a început discursul spunându-le fotbalişti că trebuie să fie conştienţi că trecerea de la jucător la antrenor nu este uşoară. „Sunt destui cei care nu au reuşit. Rudi Voller, Stefan Effenberg, Lothar Mattheus au fost mari fotbalişti. Primul sfat pe care vi-l dau este acela de a scrie tot. Eu am scris tot de mână în ultimii 20 de ani, planificare, antrenamente, program. Le însuşeşti mult mai bine aşa”, a punctat Daum. El a subliniat că rolul asistenţilor, adică al antrenorilor secunzi, este foarte important. „Trebuie să vă luaţi cei mai puternici colaboratori, nu cei mai buni prieteni. Şi e important ca cei pe care îi ai alături să aibă o fişă a postului şi să ştie exact ce trebuie să facă. Când delegăm păstrăm controlul. Feedbackul e mic dejunul campionilor. E bine ca fiecare secund să lucreze pe compartimente, cu apărătorii, mijlocaşii, atacanţii”, a mai afirmat neamţul.
El a precizat că la momentul actual i se pare mai potrivit să facă un antrenament pe zi. „Englezii mereu au făcut doar unul. Eu faceam două, dar acum cred că doar unul e ok. E mai util să ne antrenăm o singură dată, două ore pe zi, dintr o bucată. Ai o singură încălzire, recuperare, nu schimbi bioritmul jucătorului.  Eu mai fac antrenamente de cornere şi de lovituri libere. Antrenorul trebuie să aibă şi el o zi liberă pe săptămână, în care să se decupleze de la tot. Eu îmi exersez discursul introductive în faţa oglinzii. Şi mă filmez. Vorbesc şi cu soţia despre discursurile mele. Îmi poate da şi ea o părere”, a dezvăluit tehnicianul echipei naţionale.
Daum i-a sfătuit pe antrenorii români să vorbească limba jucătorilor: “Discutaţi cu fotbaliştii despre orice, inclusive despre problemele pe care le au acasă. E important să înveţi să aculţi. Nu folosiţi niciodată sarcasmul, ironia. Apropierea emoţională faţă de jucător e mai importantă decât statistica. Şi totuşi, ţine-ţi minte: antrenorul e cea mai important persoană de la un club. Trebuie să fiţi însă un exemplu. Primul la serviciu, calitate, perfecţionare, disciplină, detalii. Precizia e importantă. Trebuie să deveniţi fanatici ai detaliilor. Suntem prea comozi si uitam de ele. Nu permiteti niciodată să fie încălcate regulile”
 

Regulile antrenorului Daum
Antrenamentul mental e tot antrenament
Planificarea activităţilor se face cu echipa
Antrenorul trebuie să aibă personalitate puternică, jucătorii au nevoie de aşa ceva, să se sprijine pe tine
Cine gândeste în timpul meciului ajunge prea tarziu. Numai cine gândeste în perspectivă are avantaje


Cum trebuie să fie un  antrenor
Expert în fotbal
Fanatic
Coordonator
Planificator
Model
Comunicator
Optimist
Cunoscator al mass media
Vizionar
Psiholog
Pedagog
Consolator
Disciplinator
Mediator
Reprezentant


Recunoaşte implicarea patronilor
Christoph Daum a fost întrebat dacă i s-a întâmplat ca un patron de echipă să se implice  în alcătuirea formaţiei sale şi a recunoscut ca a trecut prin această situaţie. ”În Turcia nici nu merge altfel. Pentru patroni sau preşedinţi  antrenorii sunt jucării. Vine preşedintele cu gâtul umflat după o înfrângere cu Galata sau Beşiktaş şi zice că nu vrea să-l mai vadă de x în echipă. Ce pot să fac? El dă banii. Pot fi doar ca un boxer, să evit lovit. Saptămâna viitoare câştig cu aceiaşi jucători şi preşedintele vine şi spune - am vazut ce ai făcut, eu doar ţi am atras atenţia.
Jucătorii şi antrenorii sunt sclavii lor - aşa văd ei lucrurile. Dar trebuie să ai o limită, când trebuie să spui stop. Eu am spus - poate aveţi sute de milioane, dar  eu am onoarea mea. Şi ne despărţim. Nu trebuie să permiţi orice ca antrenor”, a explicat Daum.

“Planificare diferită a antrenamentelor se face în funcţie de ritmul meciurilor. Un ciclist renumit a fost intrebat care e secretul lui şi el a răspuns că Turul Franţei se câştigă şi în pat. Odihna e foarte  importantă” “Disciplina duce la succes. Succesul distruge disciplina. Pentru ca devii neglijent, permisiv”



Tineri, dar nu cu orice preţ

Christoph Daum a vorbit şi despre naţionala României. “Dacă aş avea jucători buni nu aş fi constrâns să iau tineri. Dacă aş avea o naţională funcţională ar fi greu pentru tineri. Pe vremea lui Hagi erau tineri foarte buni care nu au ajuns repede la naţională, era o echipă foarte valoroasă şi tinerii trebuiau să aştepte. Ne dorim să ne calificăm în Rusia dar şi să aducem şi cât mai multi tineri. Nu ştiu dacă o să mă coste postul, dar o sa fac tot ce e posibil să combin cele două lucruri. Principiul meu e ca atunci când am doi jucători la fel de buni să îl aleg pe cel tânăr. Dar ţin cont mereu de performanţa echipei”, a explicat Daum.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite