INTERVIU: „Lipseşte Sânmărtean, dar Piţurcă are un jucător care poate face diferenţa aproape la fel”. Care poate fi surpriza selecţionerului la Atena?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost mare internaţional, care a îmbrăcat de 35 de ori tricoul echipei naţionale, şi care-l cunoaşte bine pe Piţurcă, are o soluţie surpriză pentru acesta.

Ştefan Iovan a fost căpitanul Stelei, la Sevilla, în 1986, când "roş-albaştrii" au câştigat Cupa Campionilor Europeni. El a jucat de 35 de ori pentru naţionala României, iar între 2005 şi 2011 a fost secund la echipa naţională.

Cât de important e meciul cu Grecia?
Ştefan Iovan: E foarte important şi pentru că e primul meci din campanie şi pentru că e împotriva celei mai puternic contracandidat la calificare. Nu mai zic de faptul că avem de luat o revanşă. În plan moral, dar fi un „boom” extraordinar dacă am bate, dar şi egalul este bun.
Cum vi se par cele două echipe faţă de confruntarea din noiembrie?
Şi atunci, ca şi acum, şansele au fost egale. Au câştigat ei pentru că au fost mai atenţi.  Nu ştiu cât de mult a putut schimba Ranieri în câteva zile jocul Greciei, dar eu zic să ne aşteptăm la aceeaşi partitură. O echipă solidă şi organizată.
Şi atunci cum o desfacem?
Putem face diferenţa în ultimii 30 de metri, acolo unde fotbaliştii trebuie să-şi asume responsabilitatea şi arate că au valoare. Ne lipseşte foarte mult Sânmărtean, dar Piţi ar în lot un jucător cu maturitate şi forţă în acea zonă a terenului. E vorba de Budescu (foto), de la Astra, care traversează o formă foarte bună, şi pe care eu îl văd capabil să intre printre greci. Nu e doar el, însă Budescu ar fi surpriza. Oricum , Piţurcă a chemat tot ce avea mai bun la dispoziţie.


Unde stăm cel mai bine?
Avem trei portari buni şi fundaşi centrali puternici. Chiricheş, chiar dacă nu joacă constant la Tottenham, are valoare mare, dar şi calităţi de lider. El şi dacă ratează două-trei meciuri, când intră joacă bine. Nu-i înţeleg pe cei care-l contestă. Chiri e foarte bun, Grigore e o surpriză mare, pentru felul în care joacă la Toulouse, Moţi are un moral extraordinar după ce a bătut Steaua. Mai e şi Tamaş. Ar fi păcat ca aceşti jucători să nu betoneze defensiva.
Pleacă Piţurcă la arabi?
Din câte îl cunosc eu pe Piţurcă, şi îl cunosc foarte bine că doar am fost colegi şase ani la Steaua, şi i-am fost secund alţi şapte, el când spune ceva, aşa e! Deci dacă a zis că nu pleacă, eu cred că nu pleacă şi va rămâne aici să ducă echipa la Europene. El ştie însă cel mai bine ce are de făcut. Nu cred că viitorul său depinde de acest meci, pentru că Piţi e un om calculat şi cu principii clare.
Au fost tot felul de discuţii cu primele de calificare. Vi se par normale?
Pentru jucători contează că li se respectă munca şi că ei simt că Federaţia e alături de ei. Sumele sunt mai puţin importante. Noi când ne-am calificat la CM din 1990 am luat câte 15.000 de dolari, erau alţi bani, dar orice calificare merită răsplătită.
Tineretul lui Moldovan a reuşit o răsturnare de scor spectaculoasă contra Muntenegrului...
M-am bucurat mult, pentru că am lucrat cu toţi acei copii şi poate e un pic şi meritul meu acolo. Tineretul are un nucleu extraordinar, iar Manea, Ţâru, Boldor, Bălaşa, Tănase, Bumba, Puşcaş şi ceilaţi într-un an-doi pot fi jucători de bază la echipele lor de club şi nu doar de bază, ci jucători care să facă diferenţa la meciuri. Apoi, eu îi văd în bloc la naţionala mare.

budescu
image

Ştefan Iovan a fost căpitanul Stelei, la Sevilla, în 1986, când "roş-albaştrii" au câştigat Cupa Campionilor Europeni. El a jucat de 35 de ori pentru naţionala României, iar între 2005 şi 2011 a fost secund la echipa naţională

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite