INTERVIU EXCLUSIV Condiţia pentru ca Horia Tecău să devină numărul unu mondial în tenis: câştigarea unui turneu de Mare Şlem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Tecău, cel mai bun tenismen român al anului. FOTO Arhivă personală/Facebook
Horia Tecău, cel mai bun tenismen român al anului. FOTO Arhivă personală/Facebook

A muncit mult şi a progresat de la competiţie la competiţie. Anul 2012 a fost cel mai bun din cariera sa, dar speră într-un 2013 şi mai reuşit. Este vorba de cel mai bun tenismen român al anului, Horia Tecău (locul 9 ATP la dublu, 27 de ani), portdrapelul României la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra.

Alături de noul său partener de dublu, bielorusul Max Mîrnîi (locul 7 ATP, 35 de ani), Horia şi-a fixat ca obiectiv câştigarea unui turneu de Grand Şlem în anul care vine. Prima oportunitate, Australian Open.

„Adevărul de Weekend“: Cum te înţelegi cu Max Mîrnîi, cu care vei juca la dublu de anul viitor? 

Horia Tecău: Max m-a sunat şi mi-a propus să jucăm împreună. Îl cunosc de foarte mult timp, cam de 13 ani. A fost pentru mine un model de profesionalism, un tip care se asigură că orice detaliu este pus la punct. Sunt sigur că voi avea ce să învăţ de la el, a câştigat multe turnee de Mare Şlem, a fost numărul unu mondial ATP. A fost şi este un model pentru mine, are un palmares bogat şi sper să mă ajute să câştig un turneu de Mare Şlem.

Totuşi, Max este printre cei mai vârstnici tenismeni din top 10 mondial...

Şi Robert Lindstedt are aceeaşi vârstă ca şi Max şi am făcut pereche bună cu el. În circuitul de dublu, mai ales în top, vârsta medie este 34-35 de ani, deoarece la dublu e mai puţin solicitant fizic şi astfel tenismenii pot avea o carieră mai lungă. Sunt convins că la noi se va îmbina experienţa cu tinereţea, pot progresa alături de Max în 2013. 

Cum este Max Mîrnîi în afara terenului de tenis?

Mă cunoşteam cu Max din perioada în care efectuam antrenamente în Florida, dar nu eram foarte apropiaţi. De acum înainte, vom fi parteneri şi evident că vom deveni buni prieteni. Vreau să ne cunoaştem bine pentru ca atunci când intrăm în teren să formăm o echipă redutabilă. Max e un tip foarte liniştit în afara terenului de tenis.

Ce şanse crezi că ai pentru a deveni în 2013 lider al clasamentului ATP la dublu?

Pentru a fi pe locul 1 mondial trebuie să câştig măcar un turneu de Grand Şlem. Am destui ani în faţă, voi avea şansa de a juca în multe turnee de acest gen, eu sper doar să fiu sănătos şi să continui să progresez. Sper să am parte de progres şi în 2013, atât în clasamentul ATP, cât şi în joc. Am încredere că, alături de Max, pot avea un an mult mai bun decât 2012.

Care dintre cele patru turnee de Grand Şlem crezi că va fi cel mai accesibil pentru tine?

Mie îmi place să joc pe iarbă (n.r. – a jucat trei finale la Wimbledon, turneu care se desfăşoară pe iarbă), iar Max a câştigat doi ani consecutiv turneul de la Roland Garros (se desfăşoară pe terenuri de zgură). Sper să facem o combinaţie, el să mă ajute la Roland Garros, eu să-l ajut la Wimbledon. Sper să lucrăm bine în echipă, iar obiectivul cel mare este câştigarea unui titlu de Grand Şlem.

În ianuarie vei avea prima mare şansă pentru a câştiga un Grand Şlem, Australian Open.

Aşa este, voi juca două probe. La dublu, cu Max, şi la dublu mixt alături de Bethanie Mattek-Sands. Vreau să îmi apăr titlul câştigat la dublu mixt la începutul lui 2012, iar la dublu vom încerca să ajungem cât mai sus. Mai sunt aproximativ patru săptămâni până când începe Australian Open şi vreau să ne cunoaştem mai bine până atunci, să consolidăm echipa.

Care este avantajul vostru în faţa adversarilor cu care vă veţi duela la Australian Open?

Avantajul nostru faţă de celelalte echipe este că vom face pregătirea de iarnă împreună, spre deosebire de ceilalţi adversari care se vor pregăti separat. Asta ne va ajuta mult. În plus, acum avem un antrenor dedicat. De altfel, aceasta a fost şi una dintre marile probleme cu Lindstedt. El ajunsese la o vârstă şi simţea că nu mai are nevoie de sfaturile nimănui. Eu, în schimb, simţeam că pentru a progresa, pentru a ajunge cât mai aproape de primul loc în lume, aveam nevoie de un antrenor. Din fericire l-am găsit pe Ashley, iar Max a fost de acord ca el să fie antrenorul nostru. Ne va însoţi 20 de săptămâni pe an, iar ajutorul lui va fi, cu siguranţă, foarte mare.

Ce vei face de Sărbători?

De Crăciun voi fi acasă câteva zile, după care voi pleca în Australia pentru a mă obişnui cu condiţiile de acolo.

Care sunt jucătorii de tenis cu care te înţelegi bine în afara terenului de joc?

Am o relaţie de prietenie cu mai mulţi tenismeni, printre ei e Robert Lindstedt cu care am jucat la dublu. Acum vorbim mai des de când nu mai jucăm împreună, nu mai există un factor de stres, nu mai există presiune. Cu Robert o să păstrez o relaţie bună şi de acum înainte. Mai sunt şi alţii cu care mă înţeleg bine: Marcos Baghdatis (Cipru, 27 de ani), Lukasz Kubot (Polonia, 30 de ani), Grigor Dimitrov (Bulgaria, 21 de ani).

   

Debutează în America

Pe 15 decembrie, Horia Tecău şi Max Mîrnîi (foto) vor disputa primul lor meci împreună, în America, la Sarasota. Ei au fost invitaţi de 

fraţii Bryan, Mike şi Bob, clasaţi pe locul unu şi doi mondial, să le fie adversari într-o partidă demonstrativă. 

Români în top 100

  • Horia Tecău – locul 9 la dublu
  • Victor Hănescu – locul 62 la simplu
  • Florin Mergea – locul 88 la dublu
  • Adrian Ungur – locul 99 la simplu

„Max e specialist pe zgură, eu mă simt mai bine pe iarbă. Aşa că sper ca el să mă ajute la Roland Garros, iar eu să-l ajut la Wimbledon.“ Horia Tecău

Horia Tecău a câştigat doar la dublu mixt un turneu de Mare Şlem, anul trecut, la Australian Open. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite