ANALIZĂ Cine dă gol Ungariei? Niciun jucător din lotul lui Piţurcă n-a marcat mai mult de două goluri în actualul sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Marica
Ciprian Marica

Una dintre marile dileme ale lui Victor Piţurcă în privinţa echipei de start, pentru meciul cu Ungaria, este pe cine va folosi ca vârf împins. Selecţionerul are la dispoziţie trei variante, fiecare dintre ele cu atuuri şi dezavantaje.

Ciprian Marica (27 de ani) este golgeterul al zi al echipei naţionale. El a marcat 21 de goluri în 62 de partide pentru tricolori şi în ultimii ani naţionala a fost ca un fel de club pentru el, deoarece la Schalke, unde era legitimat, nu juca aproape deloc, dar în ciuda aceestui fapt, când venea la naţională evolua bine şi chiar marca goluri. În momentul de faţă însă, marica n-are echipă şi n-a făcut pregătire de bază centralizată, chiar dacă a încercat să se menţină la un nivel bun antrenându-se ba cu un preparator fizic al echipei naţionale, ba cu Dinamo. 
Stancu sau Bucur
A doua variantă a lui Piţurcă este Bogdan Stancu. Fotbalistul lui Genclerbirligi este unul dintre preferaţii selecţionerului, lipsind la foarte puţine convocări. Din păcate el nu este vârf împins de meserie şi se lipeşte destul de greu la gol. La naţională a punctat doar de 4 ori în 23 de meciuri, însă dintre atacanţii convocaţi acum are cea mai bună continuitate în evoluţii, fiind titular atât la club, cât şi la naţională, în ultimele meciuri. În plus, el are un moral bun fiind marcatorul tricolorilor din postura de atacant avansat, în amicalul cu Slovacia.
Gigel Bucur a fost rechemat la naţională după o pauză de aproape doi ani. Ultima lui convocare datează din octombrie 2011, de la meciul cu Albania, ultimul din preliminariile Campionatului European din Ucraina şi Polonia.  Bucur are acum 33 de ani şi jumătate şi joacă deja de trei ani în Rusia, la Kuban Krasnodar, unde n-are însă un statut de titular cert. De când echipa sa de club a fost preluată de Dorinel Munteanu, Gigel Bucur a avut evoluţii mai bune şi asta l-a readus şi la echipa naţională.  Bucur poate fi surpriza lui Piţurcă, dar are dezavantajul că e un fotbalist mic de statură, măsurând doar 1,71 m, un handicap destul de mare în condiţiile în care fundaşii maghiarilor au o talie impresionantă. 
Miza pe stelişti
Dintre fotbaliştii de la naţională, cei care au marcat cel mai mult sunt steliştii. Ei au însă o medie slabă de eficacitate ţinând cont că Steaua a jucat şi Supercupa României şi în campionat şi în tururile preliminare ale Ligii Campionilor. Un caz special este cel al dinamovistului Dragoş Grigore, care figurează cu două goluri în acest sezon. Căpitanul „câinilor” le-a reuşit din penalty,  la un meci cu U Cluj, unde era urmărit din tribune de cei de la Hellas Verona, care doreau să-l transfere. Cel mai în formă jucător al naţionalei pare a fi Alexandru Maxim, care a avut o evoluţie spectaculoasă în Stuttgart – Hoffenheim 6-2, meci în care a marcat de două ori şi a dat şi două pase de gol.
Cuplul Szalai – Szakaly are poftă de gol
Raportat la numărul de goluri marcate de jucătorii din cele două loturi, România este peste Ungaria, dar doi fotbalişti din echipa lui Egervari sunt în mare formă şi au marcat de câte patru ori în acest debut de sezon. Primul este fostul coleg al lui Marica de la Schalke 04, Adam Szalai, care a putut să se impună într-o echipă care geme de fotbalişti străini.  La fel de prolific precum Szalai este şi vârful lui Debrecen, Peter Szakaly, unul dintre cei mai buni marcatori din campionatul intern.

20 de goluri a marcat România în ultimul an calendaristic, primind 14
16 goluri a reuşit Ungaria în ultimul an calendaristic, încasând 12


„Sunt pregătit să mă revanşez pentru ratările din meciul de la Budapesta. Cred că vom face un meci mare”
Bogdan Stancu, atacant România


„Simt că Tănase va marca împotriva Ungariei. Batem cu 1-0 şi el va marca golul nostru”
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF


Marcatorii României
Latovlevici (Steaua) 2
Pintilii (Steaua) 2
Bourceanu (Steaua) 1
Tănase (Steaua) 2
Adi Popa (Steaua) 2
Luchin (Dinamo) 1
Grigore (Dinamo) 2
Maxim (Stuttgart) 2
Bucur (Kuban Krasnodar) 2
Stancu (Genclerbirligi) 2
Total 17

Marcatorii Ungariei
Szalai (Schalke) 4
Szakaly (Debrecen) 4
Hajnal (Ingolstadt) 1
Bode (Ferencvaros) 1
Nemeth (Roda Kerkrade) 1
Szabics (Sturm Graz ) 1
Kadar (Diosgyor) 1
Dzsudzsak (Dinamo Moscova ) 1
Total 15

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite