Fabrica de minciuni: Nadia Comăneci, cenzurată pentru ca Ilie Năstase să fie „spălat“ după ruşinea de la Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadia Comăneci şi Ilie Năstase
Nadia Comăneci şi Ilie Năstase

În încercarea de a justifica comportamentul grobian al lui Ilie Năstase la Mamaia, s-a trecut la denaturarea adevărului şi oferirea unor explicaţii lipsite de logică. S-a ajuns până acolo încât au fost cenzurate declaraţiile date de Nadia Comăneci.

La 22 martie, patru puşti (Patrick Petre, Ionuţ Nedelcearu, Alin Dudea şi Vlad Olteanu) au fost puşi la zid, pe bună dreptate, fiindcă s-au îmbătat în avionul naţionalei de tineret.

Li s-a reproşat, în primul rând, că au băut pe ascuns, atunci când erau la o acţiune în care purtau echipamentul naţionalei şi reprezentau România. La o lună distanţă, aceeaşi unitate de măsură pare că nu se mai aplică în cazul unui bărbat de 70 de ani.

Incidentele provocate de Ilie Năstase la Fed Cup au creat două tabere: cei care l-au condamnat pe căpitanul nejucător şi cei care i-au luat apărarea. O parte dintre oamenii care fac parte din a doua tabără încearcă să normalizeze comportamentul anormal al lui „Nasty“, venind fie cu explicaţii ilogice, fie cu minciuni grosolane.

Năstase a fost provocat

Meciurile de la Fed Cup au fost filmate şi transmise live. Chiar şi aşa, după scandalul cu Năstase, internetul a fost invadat de scenarii SF care pot fi demontate în cinci minute, dacă urmăreşti ce s-a întâmplat.

A fost promovată varianta potrivit căreia britanicele l-au provocat pe Ilie. Pe imagini se vede însă că, în realitate, Konta i-a semnalat arbitrului că e şicanată din tribune, inclusiv când are loc un schimb de mingi cu Cârstea. Sportiva din Marea Britanie n-a avut niciun dialog cu Năstase. Acesta a sărit însă la gâtul arbitrului, spunându-i: „What’s your fucking problem?“. Pentru acest limbaj, a fost eliminat. Practic, „provocarea“ britanicelor a constat în faptul că au cerut linişte în tribune, cât timp punctul era în desfăşurare. 

Konta a părăsit terenul de capul ei

Altă bazaconie! Abia după ce Năstase a fost evacuat de pe arenă, adversara Soranei Cârstea a izbucnit în lacrimi. Atacată din tribune, ea a început să plângă aproape în hohote în timp ce aştepta serviciul Soranei. Observând situaţia, arbitrul a chemat-o la el şi a întrerupt meciul. Konta a fost trimisă la vestiar, iar partida s-a reluat după aproximativ 20 de minute.

Arbitrul a fost britanic

Arbitrul principal a fost Andreas Egli din Elveţia. Observatorul a fost, într-adevăr, din Marea Britanie, Victoria Clutterbuck. Deciziile legate de eliminarea lui Năstase, dar şi întreruperea meciului au fost luate de elveţianul Egli. 

Nadia l-a apărat pe Năstase

O căutare pe Google arată cum au fost reflectate declaraţiile date de „Zeiţa de la Montreal“ pe majoritatea site-urilor din România. Cel mai des întâlnite titluri sugerează că Nadia i-a luat apărarea lui Năstase. Ce a spus însă Comăneci, mai întâi, în presa britanică, iar apoi într-o postare pe social media? Iată traducerea completă:

„Ilie e un patriot şi, uneori, spune lucruri pe care nu le crede. Aşa e Ilie şi va fi mereu prietenul meu. Bineînţeles, el e responsabil pentru ce scoate pe gură şi eu cred că e important să avem respect în sport şi un comportament decent. El (n.r. – Năstase) va trebui să accepte consecinţele acţiunilor sale. Dar va <<supravieţui>>, indiferent de decizie. Oamenii fac greşeli. În România, publicul îl iubeşte pe Ilie pentru că e Ilie. Nu pot aproba şi apăra ultimele lui afirmaţii foarte urâte. Sunt o mare susţinătoare a femeilor în sport şi niciodată nu pot aproba comentarii sexiste de acest gen, indiferent dacă ele sunt făcute de Ilie Năstase sau de altcineva“.

Cosac: „A înjurat când nu era căpitan“

Peste aceste tentative evidente de a denatura adevărul vine reacţia haulcinantă a preşedintelui Federaţiei Române de Tenis (FRT), George Cosac, cel care, în ciuda unor apeluri repetate, n-a putut fi contactat, ieri, de „Adevărul“.

„Odată ce arbitrul principal a hotărât că-l dă afară din teren pe domnul Năstase, el nu mai avea nicio calitate oficială. Dacă a scăpat acele cuvinte nepotrivite domnişoarei Konta sau căpitanului-nejucător, le-a scăpat într-un timp în care el, practic, nu mai avea nicio calitate oficială, arbitrul hotărâse înainte să-l dea afară.“, a afirmat Cosac, potrivit sport.ro. 

Şeful FRT ignoră însă că eliminarea lui Năstase a fost dictată pentru că a folosit un limbaj suburban la adresa arbitrului şi, oricum, faptul că le-a înjurat pe britanice, la câteva secunde după eliminare, nu scade din gravitatea acţiunilor sale. 

„N-a existat nicio conspiraţie împotriva României!“

Candidat la şefia FRT – alegerile vor avea loc, undeva, între 15-25 mai – Marius Vecerdea a comentat pentru „Adevărul“ evenimentele de la Mamaia. „Unii de la federaţie au încercat să promoveze ideea că a existat o conspiraţie împotriva României la acest duel cu Marea Britanie. Complet fals! De asemenea, am văzut că s-a spus că arbitrul ar fi fost britanic. O altă prostie. Păi, arbitrul principal a fost elveţian, iar cel de scaun, francez. Trebuie să învăţăm să avem mai mult respect faţă de legi şi de regulamente. Dacă voi ajunge preşedintele federaţiei, asta îi voi cere domnului Năstase, în măsura în care dânsul va mai putea fi căpitan nejucător pentru că, după cum ştim, riscă o suspendare din partea Federaţiei Internaţionale de Tenis“, ne-a spus Vecerdea. 

FOTO Cine e jucătoarea din România pe care tatăl Serenei Williams a jihnit-o spunându-i "curcan mare şi alb" 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite