EXCLUSIV Iuliu Mureşan, preşedintele lui CFR Cluj: „Am învăţat să câştigăm şi cu bani puţini!“ Clujenii au patru victorii la rând în Liga 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mureşan vrea un nou titlu în Gruia
Mureşan vrea un nou titlu în Gruia

Varianta „low-cost” a echipei CFR Cluj a urcat pe locul doi în Liga I, după patru victorii la rând, iar ardelenii îşi fac din nou planuri de titlu.

În ultimele două etape, CFR Cluj a trecut de Petrolul şi de Astra, echipe cu pretenţii mari, după buget. Iuliu Mureşan susţine că gruparea „feroviară” va forţa o campanie puternică de achiziţii în iarnă,dacă va avea şanse la campionat.

Adevărul: Domnul Mureşan, CFR Cluj a trecut cu Astra de 4-1, are patru victorii la rând, ce aţi „păţit”?

Iuliu Mureşan: Au contat alegerea jucătorilor şi a antrenorului, iar echipa e foarte bine pregătită, puternică, arţăgoasă şi unită. Dacă în anii trecuţi aveam şi individualităţi, acum ne bazăm pe spirit de luptă şi pe combativitate.

În anii trecuţi aveaţi şi mai mulţi bani...

Aşa e, bugetul nostru e incomparabil mai mic faţă de anii de glorie. A trebuit să ne pliem pe aceste vremuri de criză şi să facem treabă cu bani puţini,. Înainte, aveai nevoie de cel puţin 10 milioane de euro pe an ca să te baţi la locurile 1-3. Acum, poţi să speri la podium şi cu 6-7 milioane. Bugetul CFR-ului e mult mai mic, undeva pe la 5 milioane. Sincer, nu credeam că putem să facem performanţă cu acest buget, dar am învăţat să jucăm şi cu mai puţini bani şi mai multă ambiţie.

Arpad Paszkany mai susţine echipa? 

Nu, e doar un suporter de lux. Nu mai e un acţionar majoritar la club, sunt mai multe firme care contribuie cu părţi mai mici. Am fost nevoiţi să ne descurcăm şi să aducem jucători liberi sau pe bani puţini şi au plecat şi jucătorii cu salarii mari, gen Cadu.

Cât au costat noii jucători?

Sub 500.000 de euro. Iar media salariilor e undeva pe la 10.000 de euro. Din fericire, am adus jucători buni, pentru că în vremurile actuale mai găseşti fotbalişti buni şi fără să plăteşti sume uriaşe.

Cum i-aţi găsit?

Unii ne-au fost recomandaţi, alţii i-am urmărit pe DVD-uri, nu e o ruşine. Acum e un sistem informatic şi dacă eşti interesat de un jucător poţi să-l urmăreşti în ultimele 100 de meciuri! Dacă a jucat atât, normal...

Lumea vă întreabă de titlu acum, sunteţi la două puncte de Steaua...

Pas cu pas, meci cu meci. Nu a fost în mintea noastră să luăm titlu la începutul campionatului, dar, la finalul turului, dacă suntem acolo sus, vom întări echipa şi ne vom bate pentru primul loc. Deocamdată, să trecem de Oţelul, pentru că e genul de meci pe care-l poţi scăpa uşor printre degte dacă nu eşti atent, în contextul acesta, în care echipa noastră a bătut echipe mai bine cotate.

Astra susţine că CFR a trecut „la butoane” din nou, referindu-se la arbitraje.

Se înşeală, pentru că noi am mai avut două faze de penalty, la Deac şi la Monroy, iar Enache merita şi el să fie eliminat. „Roşu” primit de Ben Youssef e fără dubii, pentru că Ivanovski scăpa singur, în poziţie centrală şi nu mai putea fi ajuns. Cred că Astra nu se aştepta să plece învinsă cu 4-1, pentru că înaintea partidei i-am văzut foarte optimişti şi siguri pe ei că ne vor bate.

S-a accidentat Deac, propunerea CFR-ului pentru naţională. Care e situaţia lui?

Vom afla exact luni, după un RMN. Sperăm să nu fie vorba de o ruptură, dar e clar că va lipsi cel puţin 3-4 etape. E o pierdere mare pentru noi.

CFR a rămas un Turn Babel

Şase dintre jucătorii care au venit recent în Gruia evoluează în mod constant, şi doar unul e român, Ionuţ Larie (27 de ani, venit de la Viitorul). Străinii transferaţi în această vară care s-au impus în prima echipă sau ca variante de înlocuire sunt  croato-bosniacul Mateo Susici (23 de ani, ultima oară la Energie Cottbus), croatul Antonio Jakolis  (22 de ani, NK Zadar), portughezul Bruna Guima (28 de ani, Oliveirense, liga a doua portugheză), brazilianul Christian (Gremio), macedonenaul Mirko Ivanovski (Astra).  În viitor vor mai apărea în echipă italianul Petrucci (pus pe liber de Manchester United), gruzinul Chanturia (revenit de la Verona) şi congolezul Dore (venit de la Petrolul via Botev Plodviv).

CFR Cluj, în meciul cu Astra: Felgueiras (portughez) – Susici (croato-bosniac), Rada (român), Larie (român), Camora (portughez)– Muniru (ghanez), Monroy (spaniol) – Deac (român), Tade (francez), Jakolis (croat) – Guima (portughez).
Au mai intrat Ivanovski (macedonean), Christian (brazilian) şi Costea (român). 


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite