EXCLUSIV Boloni, diagnostic dur din Doha: cum se vede fotbalul românesc din Qatar şi de ce Steaua e în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul jucător care a adunat 100 de selecţii pentru naţionala României a evoluat 14 ani la Târgu-Mureş, dar a cunoscut gloria fotbalistică în Ghencea. Actualmente la Al-Khor, Ladislau Boloni (62 de ani) a analizat lupta pentru titlu, dar s-a arătat dezamăgit de ce a ajuns Liga I.

Un dialog cu Ladislau Boloni e mereu savuros, iar acum a fost precedat şi de un moment simpatic. N-a răspuns la primul apel, iar cam un minut şi jumătate, în loc de soneria obişnuită, în telefon s-au auzit nişte versuri din Coran cântate cu patos de un arab. La a doua încercare, tehnicianul celor de la Al-Khor a început dialogul cu un energic „Paşte fericit“.

...Vă mulţumesc, dar am o nelămurire: ce e cu această sonerie? M-am gândit că poate v-au convertit la Islam.

Ladislau Boloni: Cine ştie? Poate (râde). Serios vorbind, şi alţii care m-au sunat mi-au spus că se aude un cântec în arabă. Ce zice?

Sunt versuri din Coran...

Interesant. Habar n-am cum au ajuns pe telefonul meu. Ce se mai aude de acasă?

Păi, v-am sunat fiindcă pe primele două locuri sunt Steaua şi ASA Târgu-Mureş, echipele care v-au marcat cariera. Ştiaţi treaba asta?

Bineînţeles. 

Şi de partea cui sunteţi?

E o problemă bună din care nu pot să ies învins (râde). Din punct de vedere al oraşului, mi-aş dori ca, în sfârşit, Târgu-Mureş, oraşul meu, să aibă o campioană. Din punct de vedere al clubului, al renumelui, al tradiţiei, Steaua ar merita să câştige un nou titlu.

Cum vi se pare ascensiunea mureşenilor? O nou-promovată care se bate la titlu...

E un fenomen cu care te întâlneşti mai rar şi care arată priceperea conducătorilor şi munca antrenorilor şi jucătorilor. Dacă facem o analiză în profunzime, atunci se vor vedea şi nişte „riduri“, nişte aspecte care ar trebui îmbunătăţite. În fotbal însă, rezultatele contează, iar pe baza celor înregistrate până acum, cei de la Târgu-Mureş merită felicitaţi.

Aţi văzut vreun meci jucat de echipă în retur?

În retur, nu. În noiembrie însă, am fost invitat la aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea clubului ASA Târgu-Mureş. Am fost la victoria de pe teren propriu, 2-0 cu Gaz Metan Mediaş. A fost un meci câştigat relativ uşor. Am urmărit partida ca un suporter care era <<hărţuit>> de alţi suporteri. N-am avut concentrarea necesară ca să fac o analiză tehnică.

Muresan

Cum vedeţi duelul Steaua – Tg. Mureş cu opt etape înainte de finalul campionatului?

Steaua are, în continuare, prima şansă la titlu. Pe de altă parte se confruntă şi cu un dezavantaj important. E în postura echipei care a avut 13 puncte în faţa celor de la Târgu-Mureş la finalul turului, iar acum are doar două puncte avans. Chiar dacă steliştii nu o spun, chiar dacă nu o recunosc, e o situaţie care te apasă. Apoi, mai e ceva.

Ce anume?

Tot citesc în presă că ba vine Zenga, ba vine Reghecampf în locul lui Gâlcă. Aceste speculaţii lasă urme în rândul jucătorilor şi antrenorilor şi apoi se reflectă în rezultate. În niciun caz, nu ajută Steaua! Cred că Steaua plăteşte acum şi pentru toate problemele din ultima perioadă: ba cu sigla, ba cu suporterii, ba cu conducătorii.

Probleme de care a fost ferită Târgu-Mureş...

Într-adevăr! ASA n-are nimic de pierdut în acest duel cu Steaua pentru titlu, ci numai de câştigat. Dacă tot vorbim însă despre lupta pentru titlu, eu am nişte întrebări.

Vă rog...

Unde e Dinamo? Unde e Rapid? Unde e Piteştiul? Dintre cluburile noastre emblematice, unele sunt în mijlocul clasamentului şi nu deranjează pe nimeni, unele au ajuns în liga secundă şi unele au dispărut de tot. Înţeleg că prin aceste „breşe“, anumite echipe, mai modeste, au ocazia să urce, să iasă în evidenţă. Mă întreb însă ce se întâmplă cu fotbalul românesc?

Chiar, cum se vede fotbalul românesc din Qatar?

50 la sută din cluburile noastre sunt dirijate din închisoare şi 30 la sută sunt în insolvenţă. Vom fi la Euro 2016 cu echipa naţională, însă ce pretenţii mai avem cu un astfel de fotbal?

Şi ce viitor vedeţi pentru un astfel de fotbal?

Fotbalul nu va muri, va continua şi aşa, fiindcă depinde, într-un final, de talentul jucătorilor şi de priceperea conducătorilor. Mereu, în orice domeniu, atunci când guvernările sunt în schimbare, descoperim şi corupţia. Iar asta se întâmplă acum în România şi nu mă refer doar la fotbal. E un proces dureros, dar sper ca el să ducă la însănătoşirea societăţii şi a fotbalului. 

CITEŞTE ŞI:

*EXCLUSIV Lecţie de civilizaţie: „Românii nu sunt ţigani“. Cum un fost selecţioner l-a pus la punct pe un croat obraznic

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite