CTP, despre evoluţia jucătoarelor noastre la Madrid: „Am înlemnit!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Tudor Popescu a urmărit atent evoluţia jucătoarelor din turneul de la Madrid, acolo unde avem trei fete în turul al treilea.

Într-un editorial pe republica.ro, CTP a remarcat forma jucătoarelor noastre şi a analizat prestaţia fiecăreia dintre ele.

"Iată că nu întâmplător la Madrid a realizat tenisul românesc, anul trecut, cea mai bună performanţă colectivă de mare turneu din istoria sa: 4 jucătoare în sferturile de finală. Şi acum, ceva în aerul înalt al podişului madrilen, în liniştea vie a tribunelor, e pe sufletul fetelor noastre.

Aflată la un pas de înfrângere, 6-5 în tie-break-ul setului 2, după ce pierduse primul set 4-6 în faţa suedezei Johanna Larsson, Irina Begu şi-a strâns inima într-o lovitură curajoasă, i-a reuşit, şi a egalat la seturi. În decisiv, Irina a construit un joc solid, impunător, cu servicii tari pe primul şi înalte cu efect pe al doilea, a presat-o pe Larsson cu forehand-uri aspre şi a închis spre fileu cu drive-volé-uri imparabile. A ajuns să conducă 4-1 cu două break-uri. Aici, Larsson a avut o zvâcnire, a dat drumul la lovituri cu sentimentul „ce mai am de pierdut” şi s-a dus la 3-4.

Serveşte Irina, face 30-15. Serveşte încă o dată foarte bine, Johanna respinge scurt şi fâlfâit la 2-3 m de fileu, Irina vine cu „securea” sus ca să termine fără probleme şi... pocneşte mingea în burta fileului! Una dintre acele greşeli incredibile, când şi să vrei e greu să dai în plasă de acolo!


În loc de 40-15, 30-30. Am înlemnit. Ştiam că următorul e punctul de inflexiune al setului şi meciului: ori îl face Larsson şi ia prim-planul mental venind din urmă, ori Irina rezistă, face 5-3 şi de acolo nu mai pierde. Următoarele două puncte nu le-a pierdut Larsson, le-a câştigat Irina, cu forţă şi calm...

Tot mentalul a contat decisiv în confruntarea Simonei cu Roberta Vinci. După un prim set, în care Simona şi-a pus în valoare hiperdeplasarea şi a atacat fără să ezite orice „gaură” ivită în raliurile italiencei, Vinci a dat drumul la întreg arsenalul de lovituri şi experienţa ei de mare jucătoare veterană. Slaisuri de rever adânci şi apăsate, servicii tari şi cu kick, drepte explodate pe linii – pur şi simplu, finalista de US Open juca excepţional, era „în zonă”. Aşa a izbutit să câştige 6-2 setul 2 şi să conducă 5-2 în decisiv...

Cum a ieşit Simona din „groapă”? Spuneam, în discuţia de săptămâna trecută cu Cristi Mândru, că sunt înfrângeri după care nu încetez s-o iubesc pe Simona. Cred că Simona Halep a învins în acest meci aproape pierdut pentru că n-a fost frustrată şi furioasă în faţa jocului excepţional cu care Laura Siegemund a învins-o în semifinala de la Stuttgart. Starea aceea de calm pozitiv şi profesionist am văzut-o şi în faţa „furiei” Vinci.

Simo n-a ridicat ochii spre cer, n-a zâmbit cu resemnată disperare la mingile „norocoase” ale Robertei, s-a gândit, rapid şi lucid, ce se mai poate face.

Şi a început să-i înalţe cu răbdare mingi mai liftate pe rever, greu de tăiat, a întâmpinat venirile spre fileu „la intimidare” ale italiencei, pasând-o pe rever şi forehand în cros cu mână rece, de parcă ea ar fi condus pe tabela de marcaj. A sfărâmat-o psihic literalmente pe Vinci, care n-a mai fost capabilă să facă decât 2 puncte în tie-break", a scris CTP.

Citeşte AICI integral editorialul lui Cristian Tudor Popescu

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite