CM 2014. Tim Krul, rezerva perfectă. Portarul Olandei a apărat două lovituri de departajare în meciul cu Costa Rica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tim Krul, portarul Olandei FOTO AFP
Tim Krul, portarul Olandei FOTO AFP

Deşi a dominat copios meciul împotriva reprezentativei din Costa Rica, Olanda a avut nevoie de penaltyuri pentru a ajunge în semifinalele Cupei Mondiale.

Citeşte toate ştirile de pe adevarul.ro despre CM 2014

Iar acolo, eroul batavilor s-a numit Tim Krul, un goal-keeper cu doar şase selecţii la naţională, socotit al treilea portar din lotul lui Louis Van Gaal. Krul a ajuns să fie omul providenţial pentru Robben şi compania în urma unei strategii puse la cale de antrenorul cu portarii al olandezilor, Frans Hoek.

Acesta a decis ca pe tot parcursul săptămânii trecute, portarii Olandei să aibă program separat. Cillesen, titularul obişnuit, şi Vorm s-au pregătit normal cu echipa, în vreme ce Krul a fost antrenat doar pentru penaltyuri. El a fost pus să studieze felul în care execută costaricanii, care trecuseră de Grecia la loviturile de departajare, după care a suportat zeci de lovituri trase de antrenorul său, după stilul echipei din America Centrală. În acest fel Cillesen a fost scutit de o presiune suplimentară, cea a penaltyurilor, iar Krul s-a antrenat doar pentru asta, olandezii fiind conştienţi că s-ar putea să nu se impună în timpul regulamentar, din cauza jocului închis pe care îl face Costa Rica.

Aşa s-a ajuns în minutul 120, după ce Olanda a dominat autoritar şi a avut trei bare, moment în care Van Gaal a cerut schimbarea. Cillesen a fost chemat la margine şi înlocuit cu Tim Krul. Titularul habar nu avea de planul staffului şi chiar s-a supărat că a fost schimbat. N-a vrut să dea mâna cu antrenorul şi a şutat nervos într-o sticlă cu apă, frustrat de faptul că i s-a răpit dreptul de a stat în poartă şi la penaltyuri. Mai ales că îşi salvase echipa de la un gol ca şi făcut, cu o intervenţie din poziţie de „unu la unu”. Cillesen a fost calmat rapid şi după meci şi-a cerut public scuze pentru gestul său. „Îmi pare rău, dar eu nu am ştiu de acest plan. Cer scuze tuturor pentru ceea ce am făcut”, a declarat portarul lui Ajax.

Krul, devenit primul portar din istoria Campionatelor Mondiale introdus în poartă special pentru penaltyuri, şi-a făcut datoria la loviturile de departajare şi a scos şuturile lui Ruiz şi Umana, şuturi deloc uşoare. El a dus Olanda în semifinale, împlinindu-şi un vis. „Plec de multe ori pe colţul bun pentru că aştept să văd unde trage adversarul şi nu mă arunc înainte. Mă bucur enorm pentru ce am realizat, dar şi Cillesen este un erou, pentru felul în care a apărat mai ales în ultimele minute”, a mărturisit Krul, un portar înalt de 1,93 metri. „Am decis să mizăm pe Krul la penaltyuri, pentru că este un portar înalt şi n-am vrut să-i spunem nimic lui Cillesen pentru a nu-i creea o frustrare”, a mărturisit Van Gaal.

De opt ani la Newcastle

Tim Krul are 26 de ani şi n-a jucat niciodată în campionatul Olandei. A fost cumpărat de Newcastle de la Den Haag, pe când avea 17 ani şi era titularul naţionalei de juniori a batavilor. În cei opt ani petrecuţi la Newcastle, el a fost împrumutat de două ori, o dată la Carlisle United şi o dată la Falkirk, reuşind destul de târziu să se impună în poarta englezilor. De patru sezoane este însă titular indiscutabil, ceea ce l-a adus şi în vizorul naţionalei. Krul a făcut parte din lotul „Portocalei Mecanice” şi la Euro 2012, dar n-a jucat niciun minut.

Ştiri pe aceeaşi temă:

CM 2014. Argentina, a treia semifinalistă, după ce a învins Belgia. O glorie argentiniană a făcut infarct

CM 2014. Selecţionerul Braziliei, despre calificarea în semifinale: „Nimeni nu credea în noi“

Ştiri similare pe dolce-sport.ro:

Scuza incredibilă găsită de Zuniga după ce l-a băgat în spital pe Neymar

Brazilia – Columbia a fost cel mai dur meci de la Cupa Mondială

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite