Buget şi salarii record din banii bucureştenilor. Cum a ajuns CSM Bucureşti o echipă de top în handbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La chiar prima participare în Liga Campionilor, „tigroaicele” au reuşit să se califice în Final Four şi vor juca pentru o medalie în patrulaterul de la Budapesta, programat pe 7-8 mai.

CSM Bucureşti, echipa Primăriei Capitalei scrie istorie în sportul românesc. La umai o săptămână după ce echipa de volei feminin a câştigat Challenge Cup, fetele de la handbal au acces eroic în Final Four, turneul final al Ligii Campionilor. CSM şi-a câştigat locul în careul de aşi după o dublă victorei contra rusoicelor de la Rostov pe Don şi a devenit astfel prima echipă din România care se califică într-un Final Four, de la schimbarea formatului Ligii Campionilor, petrecut în urmă cu doi ani. După 26-25 la Bucureşti, scor care a ridicat destule semne de întrebare în privinţa calificării, „tigroaicele” au dominat autoritar partida din Rusia, conducând chiar şi la şapte goluri diferenţă şi s-au impus cu 29-28.  Marcatoarele echipei au fost au fost Rodrigues 7 goluri, Gullden 6, Fisker 4, Martin 3, Brădeanu 3, Manea 2, Curea 1, Jorgensen 1, Vărzaru 1, Torstensson 1 gol, însă trebuie menţionat şi aportul portarilor Pessoa şi Grubisici, care au avut numeroase intervenţii reuşite.
Final Four-ul Ligii Campionilor se va disputa pe 7-8 mai la Budapesta. Sunt calificate CSM Bucureşti, Gyor, Vardar Skopje şi  Buducnost Podgorica. Tragerea la sorţi a meciurilor din Final Four va avea loc pe 15 aprilie la Budapesta. Pe 7 mai sunt programate semifinalele, iar pe 8 mai finala mică şi finala mare. Cel mai accesibil adversar pentru CSM ar fi Vardar Skopje, care anul trecut a terminat pe locul 3. Gyor are o echipă foarte puternică şi va beneficia de aportul publicului maghiar, iar Buducnost e deţinătoarea Ligii Campionilor şi echipa care o are în componenţă pe Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii.
Fără prime speciale


Deşi performanţa fetelor este remarcabilă, ea nu le va aduce niciun bonus financiar.  "CSM a dus o altă politică. Am adus aceste jucătoare şi le-am plătit conform valorii lor. Şi am considerat că salariile sunt suficiente pentru a le motiva. Dar poate le vom da un premiu după Final Four cu ajutorul unor sponsori", a spus managerul Andrei Luca după joc.
Politica CSM-ului a fost aceea de a forma o echipă competitivă pe scheletul unor jucătoare străine, dar apelând şi la handbaliste din România foarte foarte experimentate. Evident, acest lucru a necesitat investiţii serioase, o parte însemnată din bugetul de 10 milioane de euro al clubului bucureştean fiind alocat echipei feminine de handbal. Aşa se explică faptul că jucătoarele nu au prime, dar au salarii consistente.
Fără a fi confirmată oficial, suma îndreptată către „tigroaice” este de aproape 2,5 milioane de euro, astfel explicându-se susţinerea unor salarii comparative cu cele din fotbal.  Spre exemplu, spanioloaica Carmen Martin câştigă 12.000 de euro pe lună, Oana Manea 10.000 de euro iar Tortenson şi Pessoa câte 8.000 de euro. Construcţia actualei echipe a început în 2014, când clubul a adus patru brazilience, campioane mondiale en-titre: Pessoa, Da Silva, Rodrigues şi Cavaleiro. Plus, suedeza Tortenson, spanioloaica Martin, rusoaica Vetkova şi internaţionalele noastre Oana Manea şi Iulia Curea. La finalul acelui sezon, 2014-2015, CSM a pus în vitrina clubului primul trofeu, câştigând campionatul în faţa echipei HCM Baia Mare, care pornea ca favorită certă. Lotul echipei a fost întărit şi vara trecută, prin aducerea Aureliei Brădeanu, cea mai experimentată jucătoare din România, a sârboaicei Grubisici, a danezelor Jorgensen şi Fisker ori suedezei Gullden. În acest moment, CSM este o multinaţională, în care cea mai veche jucătoare din echipă este Cristina Vărzaru, în vârstă de 36 de ani, de trei ori câştigătoare a Ligii campionilor, cu Viborg (2008, 2009, 2010), aflată la echipă din 2012.
Tot anul trecut a fost schimbat şi antrenorul. În locul cuplului danez  Jakob Vestergaard (director tehnic) - Mette Klit (antrenor) a venit Kim Rasmussen. Danezul, în vârstă de 43 de ani, antrenează în paralel şi naţionala Poloniei, clasându-se cu aceasta pe locul 4 la CM 2013 şi CM 2015.

image

Lotul echipei CSM Bucureşti
PORTARI
Mayssa Pessoa (Brazilia)
Jelena Grubisici (Croaţia)
Alina Iordache (România)
JUCĂTOARE DE CÂMP
Cristina Vărzaru (România)
Iulia Curea (România)
Aurelia Brădeanu (România)
Oana Manea (România)
Elena Nicula (România)
Cristina Nan (România)
Bianca Bazaliu (România)
Fernanda Da Silva (Brazilia)
Ana Rodrigues (Brazilia)
Carmen Martin (Spania)
Ekaterina Vetkova (Rusia)
Maria Fisker (Danemarca)
Line Jorgensen (Danemarca)
Isabelle Gullen (Suedia)
Linnea Tortenson (Suedia)


Vor fi schimbări în vară
Indiferent de ceea ce se va întâmpla la Final Four, conducerea CSM-ului va continua investiţiile în echipa de handbal. Deja pentru sezonul viitor au fost transferate Maia Mehmedovici (Muntenegru) şi Gnosiane Niombia (Franţa), iar Katarina Jezici (Serbia), Camille Ayglon (Franţa) şi Paula Ungureanu sunt ele ca şi rezolvate. Vor pleca însă Fisker, Rodrigues, Pessoa, Da Silva şi Vetkova.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite