Bale, al cincilea record pentru Real Madrid. "Galacticii" doboară şi înalţă ştachetele la transferuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gareth Bale, la prezentarea oficială pe Bernabeu. FOTO: Reuters
Gareth Bale, la prezentarea oficială pe Bernabeu. FOTO: Reuters

Real Madrid l-a prezentat luni pe Gareth Bale, pe care l-a transformat în cel mai scump jucător din istoria fotbalului, după cele 100 de milioane de euro plătite grupării engleze Tottenham. În ultimii 13 ani, „albii“ doboară ştachetele la acest capitol.

După luni de episoade interesante, telenovela Bale s-a încheiat. Duminică seara a fost confirmat transferul extremei galeze de la Tottenham la Real, iar luni a avut loc şi prezentarea oficială pe „Santiago Bernabeu“, în faţa a peste 40.000 de fani. 

„Galacticii“ au vorbit despre 91 de milioane de euro, londonezii de 100, ultima fiind, cel mai probabil, suma totală, incluzând bonusurile de performanţă. Un fotbalist pe care londonezii l-au transferat în 2007, de la Southampton, pentru 11, 5 milioane de euro, şi pe care-l vând acum la Real pentru o sumă de aproape nouă ori mai mare. 

„Bale este un jucător tânăr, care are calităţi extraordinare şi care şi-a îndeplinit un vis, acela de a ajunge la Real. Negocierile cu Tottenham au fost complexe, dar a contat foarte mult dorinţa lui Bale de a ajunge aici“, a spus Florentino Perez, preşedintele Realului. 

Maradona, singurul care a doborât de două ori recordul

Anglia e patria mamă a fotbalului, aşa că inevitabil aici au fost atestate şi primele transferuri. Istoria îl creditează pe Alf Common, un atacant englez, drept primul jucător care a doborât o barieră a recordurilor, în acest domeniu. Era anul 1905, iar Common se transfera de la Sunderland la Middlesbrough, pentru suma de 1.000 de lire, impresionantă la acea vreme (85.000 de lire în conversia actuală, dar fotbalul de atunci nu era industria de astăzi). 

În 1961, Inter îl transforma pe un alt atacant, spaniolul Luis Suarez, în primul jucător al cărui transfer depăşea suta de mii de lire (152.000), iar în 1975 era depăşit şi milionul. Performanţa o reuşea evident, tot un atacant, italianul Giuseppe Savoldi, transferat de la Bologna la Napoli pentru echivalentul a 1,2 milioane de lire sterline. 

Singurul jucător, până acum, care a reuşit să doboare de două ori recordul de pe piaţa transferurilor este Diego Armando Maradona. În 1982, „El Pibe D’Oro“ era luat de Barcelona, de la Boca Juniors, pentru 3 milioane de elire, iar doi ani mai târziu argentinianul ajungea la Napoli, pentru 5 milioane. 

Real Madrid, cinci recorduri din 2000 încoace

De la sfârşitul anilor ‘90, odată cu creşterea masivă a valorii drepturilor TV şi a dezvoltării fără precedent a marketingului sportiv, am asistat la numeroase „bule“ pe această piaţă. S-a ajuns la sume colosale, iar Real Madrid a fost cea care a ridicat şi doborât ştachetele. 

Din 2000 încoace, Real îşi merită renumele de club „galactic”, după ce a doborât de cinci ori recordul. 

Prima oară în 2000, cu un transfer care a şocat şi lumea fotbalului, după ce l-a „răpit“ rivalei Barcelona pe Luis Figo, pentru 37 de milioane de lire (62 de milioane de euro), apoi şi în anul următor, când Zidane a fost adus de la Juventus Torino în schimbul a 46 de milioane de lire sterline (75 de milioane de euro). 

În 2009, „albii“ au dat chiar două lovituri în doar câteva săptămâni, prin transferul lui Kaka, de la AC Milan (56 de milioane de lire sterline, 68 de milioane de euro) şi apoi al lui Cristiano Ronaldo, de la Manchester United (80 de milioane de lire sterline, 94 de milioane de euro). 

Ultima bornă au stabilit-o cu transferul lui Bale (86 milioane de lire sterline, 100 de milioane de euro). 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite