A cui e medalia? Situaţie jenantă pentru România la bronzul adus ţării noastre de cecenul Albert Saritov, la lupte libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Albert Saritov a mai salvat din onoarea României la JO de la Rio de Janeiro, aducând un bronz la lupte libere în ultima zi de concurs.

Albert Saritov, ultimul reprezentant al Romaniei care a concurat în ultima zi a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, a cucerit medalia de bronz la lupte libere, in limitele categoriei 97 kg.

Albert Saritov a început concursul cu victoria, cu 5-2, din optimile de finala, înregistrată în faţa moldoveanului Nicolai Ceban. În sferturile de finală, însă, a pierdut cu 0-7 în faţa americanului Kyle Frederick Snyder. Calificarea lui Snyder in finala competitiei, i-a mai dat o sansa lui Saritov sa lupte pentru medalia de bronz, intrand in turul 2 al recalificarilor unde l-a intalnit pe cubanezul Javier Cortina Lacerra. Desi era condus cu 1-0 cu un minut si jumatate inainte de finalul recalificarilor, Saritov a reusit sa preia conducerea spectaculos si a castigat cu 8-1 partida contra cubanezului, intrand in lupta pentru treapta a treia a podiumului olimpic.

În finala pentru locul al treilea, contra georgianului Elizbar Odikadze, Albert Saritov nu i-a lasat adversarului nicio sansa si s-a impus cu 10-0, adjudecandu-si medalia de bronz.

Deşi rezultatul sportivului naturalizat este meritoriu,delegaţia României s-a aflat într-o situaţie jenantă la Rio. În afara staffului său, Saritov a avut un singur suporter român în tribune, pe Mihai Covaliu, preşedintele FR de Scrimă. Din acest motiv, după ce a luat bronzul, deşi a defilat cu steagul României pe suprafaţa de luptă, Saritov a sărbătorit alături de ruşii din tribune. Mulţi dintre ei erau foşti colegi de-ai lui, care l-au ridicat pe braţe, l-au îmbrăţişat şi au făcut poze cu el, de parcă medalia ar fi fost cucerită pentru Rusia. Saritov, care provine din Cecenia, a acceptat să evolueze pentru România după ce nu a prins lotul Rusie pentru JO, concurenţa fiind mult mai mare acolo.

Ultima medalie olimpica la lupte pentru Romania fusese bronzul obtinut in 1992, la Barcelona, de Ioan Grigoras, la greco-romane, in limitele categoriei 130 kg.

Albert Saritov a devenit primul sportiv naturalizat care a cucerit o medalie olimpica pentru Romania.

 Bilanţul României la JO 2016 a fost: o medalie de aur, una de argint şi trei de bronz

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite