A bătut-o pe Constanina Diţă în 2004, acum aleargă în deşert
0
La Maratonul Eilat, o cursă într-un deşert arid şi pietros din sudul Israelului, a participat şi chinezoaica Sun Yingjie (38 de ani), o fostă sportivă de performanţă, deţinătoare a două recorduri ale Chinei (maraton şi semimaraton).
Am stat de vorbă cu fosta atletă care acum 13 ani o „bătea“ pe Constantina Diţă la Campionatul Mondial de Semimaraton.
Vremea armatei lui Ma trecuse, încă se mai alerga tare în China, dar nu aşa de rapid ca pe timpul antrenorului care-şi dopa sportivele. Ma Junren fusese cel care le pregătea pe Wang Junxia sau pe Qu Yunxia, atlete care între anii 1990 şi 2000 „explodaseră“ şi care realizau recorduri mondiale pe bandă rulantă, la 3.000 m, la 10.000 m sau 1.500 m. China intra în noul mileniu încercând să se debaraseze de trecutul dubios şi în acelaşi timp să se pregătească de Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.
Una dintre sportivele chinezoaice de top de la începutul mileniului III a fost Sun Yingjie, sportivă care încă mai deţine recordurile Chinei la maraton (2.19.39, realizat la Beijing în 2003) şi la semimaraton (68.40, realizat la Campionatul Mondial din New Delhi, 2004). Chinezoiaca era uşor de recunoscut pe pistă sau în cursele de stradă, stilul ei de alergat, cu mâinile lăsate jos aproape complet extinse, balansându-se foarte puţin în timp ce erau aproape paralele cu corpul, fiind un fel de „marcă înregistrată“. Felul ei de alergare încearcă acum să-l transforme într-o metodă prin care să facă oamenii să alerge, să se pregătească, fără să se accidenteze. „Am numit-o <<Sun Method>>. Presupune ca alergătorii să-şi folosească bine picioarele, iar pentru asta trebuie să înveţe să-şi lase corpul să <<cadă>>, să-şi arunce pelvisul în faţă şi totodată mâinile să rămână pe lângă corp, şi de aici să rezulte o mişcare care creşte frecvenţa paşilor, aceştia devin mai mici, nu urcă mult deasupra solului şi astfel lovesc cu mai mică intensitate suprafaţa de alergat, riscul de accidentări, mai ales la genunchi, scăzând“, spune pentru 4run.ro, Sun Yingjie.
În 2004, în India, la New Delhi, la Campionatul Mondial de Semimaraton, Sun Yingjie a întâlnit-o pe Constantina Diţă, atletă care avea să devină campioană mondială la semimaraton în 2005 şi campioană olimpică la maraton în 2008. Chinezoaica venea după câţiva ani în care alergase pistă 10.000 de metri, venea după ce în 2003, la Campionatul Mondial de la Paris, terminase pe locul 3 (30.07:20), iar la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, scosese 30.54:37, timp de locul 6.
La startul Mondialului de Semimaraton, pe lângă Sun şi Diţă mai erau şi kenyanca Lydia Cheromei dar şi irlandeza Sonia OţSullivan. O linie de start foarte puternică. Diţă a condus plutonul pe primii 5 kilometri, aşa cum o făcea de obicei (a trecut în 16.24), dar apoi Sun a plecat mai tare şi n-a mai putut fi prinsă. Chinezoiaca a terminat prima în 68.40, kenyanca a sosit după 69 de minute, iar românca a trecut linia de finiş după 69.07. „Am fost suprinsă că am câştigat pentru că au fost multe atlete puternice la start“, spunea pentru IAAF, imediat după cursă, Sun. „N-am uitat deloc cursa aia. Înainte de New Delhi am fost la Jocurile Olimpice unde n-am putut fi pe podium. Orice atlet vrea să ajungă cel mai bun din lume, cel mai bun dintr-o competiţie, numai pentru asta se antrenează. La Campionatul Mondial de Semimaraton am avut un entuziasm foarte mare care m-a ţinut toată cursa. Am fost puternică de la început la final. Am alergat alături de Diţă până la kilometrul 5, apoi am văzut că mă simt bine şi am pornit mai repede, ţinând ritmul ridicat până la finiş“, a adăugat pentru 4run.ro, într-o discuţie avută în Eilat, Israel, Sun Yingjie, la 13 ani distanţă de la acea performanţă.
Sun Yingjie e acum şi ambasadoarea Letţs Marathon, un canal media chinez, cu care pariticipă la curse din întreaga lume, cum a fost şi Maratonul Deşertului de la Eilat. O cursă unde a alergat uşor fără să o intereseze timpul şi locul. „Am avut o operaţie acum două luni, altfel alergam o idee mai repede, chiar dacă e un maraton de trail şi eu sunt obişnuită pe asfalt. Ar fi ieşit poate sub 3 ore şi 30 de minute. A fost o provocare pentru mine, dar îmi plac provocările“, ne spune fosta atletă. Chinezoaica ne explică şi care e cel mai important aspect în pregătirea şi alergarea unui maraton. Noi i-am spus să aleagă dintre antrenament, refacere, medicamentaţie sau alimentaţie, ea ne-a zis altceva:
„Cel mai importat, pentru chinezi, e mintea. Din cauza asta noi am avut pregătiri diferite faţă de europeni. Eram în cantonamente luni de zile, nu luam contact cu exteriorul, eram tunse, nu aveam radio sau televizor, mâncam ce ni se dădea şi nimic altceva. Era un mod să ne antrenăm şi mintea“.
Sun Yingjie s-a născut în 1979 începând să alerge la nivel mare la începutul anilor 2000. A câştigat două medalii de aur la Jocurile Asiatice (5.000m şi 10.000m) în 2002, o medalie de bronz la proba de 10.000m la Campionatul Mondial de Atletism din 2003 (Paris) şi o medalie de aur la Campionatul Mondial de Semimaraton din 2004. În 2005, a câştigat maratonul Beijing (testată negativ), iar la două zile distanţă a participat la campionatul naţional, la finalul căruia însă a fost depistată pozitiv cu androsteron. O parteneră de antrenament a declarat în instanţă că i-ar fi turnat substanţa în sticla în care avea lichidul de hidratare, dar n-a scăpat de suspendare, a primit doi ani. A revenit în 2008 în competiţii, a ratat calificarea la Jocurile Olimpice retregându-se în acelaşi an.
Sun Yingjie, PBs
5.000m: 14.40:41
10.000m: 30.07:20
Semi: 68.40
Maraton: 2.19.39 (al 20-lea timp mondial)