Zeci de spitale de stat, sancţionate în urma controalelor mixte. Prejudiciu de 7 milioane de lei prin raportări eronate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
33 de spitale nu au întocmit decontul de cheltuieli care se eliberează pacientului FOTO Adevărul
33 de spitale nu au întocmit decontul de cheltuieli care se eliberează pacientului FOTO Adevărul

Controlul derulat de echipe mixte de specialişti din Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în cele 77 de spitale din ţară luate la puricat începând cu luna mai 2014 a scos la iveală numeroasele nereguli din sistemul medical de stat. Controlul a fost demarat la scurt timp după izbucnirea scandalului de la Spitalul de Arşi din Bucureşti, unde se făceau operaţii estetice pe bandă rulantă, însă pe banii statului.

Raportările eronate au adus un prejudiciu de 7 milioane de lei statului, bani ce urmează să fie recuperaţi de la spitale, prin reajustarea contractului cu CNAS.

Concret, în 60 de spitale, toate având şi secţii chirurgicale, specialiştii au constatat că foile de observaţie clinică şi cele de spitalizare nu au fost întocmite corespunzător. În urma acţiunii de control, în 37 de spitale din cele verificate s-a ajuns la concluzia că nu exista concordanţă între datele din foile de observaţie şi criteriile de internare.

De asemenea, din cele 77 de spitale, 33 nu au întocmit decontul de cheltuieli care se eliberează pacientului pentru serviciile medicale prestate, cum de altfel au ieşit la luminiă situaţii în care au fost efectuate servicii medicale la cererea asiguratului, contra cost, dar care au fost raportate, validate şi decontate de CAS în aceeaşi lună.

Totodată, specialiştii de la MS şi de la CNAS au precizat că au fost situaţii în care nu erau asigurate toate medicamentele şi materialele sanitare pentru pacientii internaţi în regim de spitalizare continuă. Potrivit unui comunicat al CNAS, echipele de control au constatat în unele spitale neconcordanţe între prescripţiile medicale din foaia de observaţie clinică şi eliberarea medicamentelor din farmacia spitalului, conform condicilor de medicamente.

„Neregulile constatate cu ocazia acestor controale  ne demonstrează că nu toţi furnizorii de servicii medicale înteleg că banii din sistemul de asigurări de sănătate trebuie să fie folosiţi în mod responsabil şi eficient, în beneficiul pacienţilor. Vom continua astfel de acţiuni împreună cu Ministerul Sănătăţii pentru a urmări modul în care sunt trataţi pacienţii şi pentru a preveni risipa banilor din sistem”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite