Voluntariatul în servicii de urgenţă va fi considerat experienţă profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
220 de voluntari sunt în prezent la Ambulanţa Bucureşti
220 de voluntari sunt în prezent la Ambulanţa Bucureşti

Activitatea de voluntariat în situaţii de urgenţă va fi considerată experienţă profesională, după ce Guvernul a adoptat o serie de modificări la legea voluntariatului. Singura condiţie este ca activitatea să fie realizată în domeniul studiilor absolvite.

Reprezentanţii serviciilor de ambulanţă spun că măsura este binevenită, în condiţiile în care sunt sute de români care fac şi câte opt, nouă gărzi pe lună şi primesc, în schimb, doar un certificat de voluntariat.

„Noi avem cel mai mare procent de voluntari, sunt 220 de persoane care fac voluntariat, însă punem în balanţă calitatea versus cantitatea. Ne-am bucura ca numărul lor să fie mai mare. Pe de altă parte, este nedrept ca aceste persoane care fac gărzi de opt, nouă ori pe lună să nu beneficieze de experienţă profesională considerată legală. Practic, ea va fi considerată acum vechime în profesie”, a explicat doctorul Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.

De altfel, Guvernul a şi precizat că motivul pentru care au fost aduse aceste modificări a fost acela de a creşte numărul voluntarilor din cadrul serviciilor de urgenţă. De asemenea, a fost reglementat parcursul profesional al voluntarului şi s-au stabilit competenţele minime pe care trebuie să le aibă fiecare membru al serviciilor de urgenţă voluntare pentru a putea evolua în această carieră. „Probabil va creşte numărul celor care vor dori să facă voluntariat”, este de părere Horia Simu, managerul Serviciului de Ambulanţă Cluj Napoca.

Pe de altă parte, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală, arată că „ O astfel de decizie, de a face voluntariat pe Salvare, e legată inclusiv de faptul că acolo sunt mai multe disponibilităţi, e nevoie de personal şi de ajutor tot timpul. Sunt practic apeluri la salvare în fiecare moment. Voluntariatul este o acţiune mai mult decât pozitivă nu doar în România ci peste tot în lume”, a conchis academicianul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite