UPDATE Traian Băsescu, despre scandalul vaccinurilor de la Institutul Cantacuzino: „Domnule Nicolăescu, nu vrei să chemi Parchetul direct?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu l-a criticat pe Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii FOTO Adevărul
Băsescu l-a criticat pe Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii FOTO Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a criticat modul în care a reacţionat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, în cazul vaccinurilor neconforme produse de Institutul Cantacuzino.

„Nicolăescu a făcut presiuni pe Cantacuzino să se facă vaccinurile, dar mă întreb, tu ca ministru, dacă ai făcut presiuni, nu te considera chiar aşa nevinovat şi lipsit de responsabilitate, pentru că ai avut decizia politică. (...) S-au făcut, au ieşit prost şi chemi SRI. Nu, dl ministru Nicolăescu, nu vrei tu să chemi Parchetul direct? (...) Tu ai dat ordin şi asta a putut să facă Cantacuzino. (...) Ce treabă are SRI?”, a spus şeful statului, invitat la B1 TV. 

Preşedintele i-a transmis lui Nicolăescu, cel care a fost propus pentru funcţia de ministru al Finanţelor, să îşi „aducă aminte de succesele de la Ministerul Sănătăţii înainte de a prelua portofoliul unui alt minister”. 

„Nicolăescu, înainte de a se apuca de alt minister, trebuie să-şi aducă aminte câteva succese ale lui la Ministerul Sănătăţii. Vă aduceţi aminte studiile de fezabilitate care au costat câteva milioane de euro pentru spitalele de urgenţă? S-au făcut studiile, firma şi-a încasat banii, domnul Nicolăescu este bine mersi, dar spitale nu a apărut niciunul. Aduceţi-vă aminte programul de vaccinare anti-cancer pentru fetiţe. A cumpărat vaccinurile, s-au făcut câteva, s-a stopat programul şi cred că sunt expirate de mult acele vaccinuri care au costat milioane de dolari. Aduceţi-vă aminte a dat laboratoarelor private să facă analizele la tot poporul, ar fi fost bine dacă se trăgeau şi nişte concluzii, cu nişte efecte pe urmă”, a punctat Băsescu. 

Nicolăescu: „Când te critică Băsescu înseamnă că faci lucruri bune!”

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu susţine că atunci când te critică Traian Băsescu înseamnă că faci lucruri bune, precizând că declaraţiile preşedintelui cu privire la Institutul Cantacuzino şi la schimbările din Guvern sunt politice.

„Când te critică Băsescu înseamnă că faci un lucru bun. Declaraţiile făcute aseară sunt politice şi au fost făcute în felul lui”, a spus ministrul Sănătăţii, întrebat cum comentează afirmaţiile preşedintelui privind vaccinul antigripal de la Institutul Cantacuzino.

Întrebat dacă Guvernul funcţionează ilegal, aşa cum a afirmat preşedintele Traian Băsescu, şi dacă şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, Nicolăescu a răspuns: „Nu mi-am dat demisia”.

„Schimbarea mea de la Ministerul Sănătăţii se face printr-un ordin de revocare din funcţie care se publică în Monitorul Oficial. În legătură cu ceilalţi doi colegi din Guvern care şi-au dat demisia, vreau să explic următorul lucru: aceştia rămân în funcţie şi îşi exercită atribuţiile până la revocare, respectiv până când ordinul de revocare a lor din funcţie va fi publicat în Monitorul Oficial”, a adăugat Nicolăescu, citat de Mediafax.

Institutul Cantacuzino, în atenţia SRI

Institutul Cantacuzino a intrat în atenţia tuturor organelor de verificare şi control ale statului, după ce întreaga producţie de vaccin antigripal românesc a fost contaminată cu o bacterie periculoasă care poate provoca, în condiţii extreme, şoc anafilactic.

În consecinţă, cele 400.000 de doze, a căror concentraţie de endotoxine depăşeşte de 30 de ori valorile normale, nu vor fi puse pe piaţă, au decis reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM). 

În opinia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, întreaga producţie de vaccin autohton, pornită la sfârşitul lunii august 2013, ar fi fost sabotată din interior, motiv pentru care demnitarul a sesizat chiar şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), pentru a analiza în amănunt situaţia.

Producţia de vaccinuri, „sabotată“?

„Cred că oamenii de acolo nu au vrut să repornească acest institut. Mulţi nu vor să-l mai pună pe picioare. Am încercat să facem în jumătate de an cât alţii fac într-un an, aşa că, în opinia mea, e doar un semieşec. În condiţiile în care activităţile se desfăşoară normal şi afli, ulterior, că toate cele opt loturi de vaccin nu sunt conforme, începi să-ţi pui nişte semne de întrebare. Ori e superficialitate, ori e rea-voinţă! Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, atunci ei vor trebui să răspundă în faţa legii”, a declarat pentru „Adevărul” Eugen Nicolăescu. 

Nu doar SRI va încerca să facă lumină în acest caz. Premierul Victor Ponta şi-a trimis Corpul de Control la Institutul Cantacuzino, în timp ce Nicolăescu a cerut sprijinul experţilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar şi celor de la Curtea de Conturi. Aceştia din urmă vor investiga modul în care s-au cheltuit cele 10 milioane de lei alocate de Guvern pentru repornirea institutului, care, începând de vineri, are o nouă conducere. Mai exact, la cârma instituţiei se află Radu Iordăchel, demis prin ordin de ministru în vara anului 2013 şi repus în funcţie de acelaşi ministru, în urma unei decizii date de instanţă.

Presiuni pentru lansarea vaccinului 

Şifonată din toată această afacere a ieşit fosta directoare Aurelia Drăghici. Aceasta susţine că ministrul a fost cel care a făcut presiuni asupra sa pentru a scoate vaccinul pe piaţă, în ciuda faptului că ANM catalogase serul, încă din decembrie 2013, ca fiind neconform. 

La rândul său, ministrul îi reproşează fostei directoare că a încercat să grăbească autorizaţiile pentru vaccinul antigripal, deşi, la jumătatea lunii ianuarie, vorbea despre o scurtare a perioadei de studiu clinic, care se va termina la sfârşitul lunii februarie şi în care au fost incluşi, până în prezent, 62 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 80 de ani.

Românii, vaccinaţi antigripal cu doze din import

Ministrul demisionar al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu (foto), a anunţat în ziua în care a izbucnit scandalul vaccinului contaminat de la Institutul Cantacuzino, că poate fi oprită campania de vaccinare sezonieră 2013 - 2014, având în vedere evoluţia lentă a virusului, care a cauzat doar 23 de cazuri confirmate de gripă până în 4 februarie, faţă de 67 în 2013.

Până la 26 ianuarie 2014 fuseseră vaccinate antigripal, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, aproape 520.000 de persoane din grupele de risc, utilizându-se cele 600.000 de doze din import, a mai spus oficialul.

Acesta a adăugat că recomandarea Comitetului Naţional de Vaccinologie a fost epuizarea stocurilor existent în acest moment în teritoriu, la DSP-uri şi în cabinetele medicilor de familie, adică în jur de 80.000 de doze, cantitate care acoperă nevoia de vaccinare pentru întregul sezon. Iar cele 400.000 de doze produse intern, la Cantacuzino, ar urma să rămână în rezerva statului până la vară, când vor fi distruse. „Îi rog pe medicii de familie care mai au stocuri să încerce să convingă persoanele cu riscuri foarte mari să se vaccineze în această perioadă. În cazul în care nu vor dori să se vaccineze, declarăm închisă campania de vaccinare”, a explicat Eugen Nicolăescu. 

Ce se întâmplă cu dozele-problemă

Oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS) au explicat că, deoarece „o componentă din cele 13 analizate a fost neconformă”, pe baza documentelor existente până în prezent, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a decis ca toate cele 400.000 de doze de vaccin produse de Institutul Cantacuzino „să fie utilizate la adulţi (exceptând gravidele) numai în situaţia apariţiei unei pandemii în care cel puţin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regăseşte în virusul pandemic”. 

Şi Eugen Nicolăescu a reiterat faptul că vaccinul ar putea fi folosit în caz de pandemie, chiar dacă este contaminat cu endotoxină, arătând că s-ar vaccina dacă ANMDM i-ar spune că este în regulă. 

Citiţi pe aceeaşi temă:

Întrebarea la care nu vrea să răspundă ministrul Nicolăescu

Ministrul Nicolăescu a sesizat SRI în cazul posibilei contaminări intenţionate a vaccinului antigripal

Institutul Cantacuzino, luat „la puricat” de Corpul de control al premierului Ponta. Vina pentru dozele de vaccin interzise pe piaţă, pasată între oficiali

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite