Totul despre vaccinarea copiilor sub 11 ani: Ce reacţii adverse pot avea şi de ce să nu le dăm paracetamol înainte de vaccin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiile efectuate până în prezent au raportat că profilul de siguranţă al vaccinului este similar la copiii cu vârste între 5 şi 11 cu cel din rândul adolescenţilor FOTO Shutterstock
Studiile efectuate până în prezent au raportat că profilul de siguranţă al vaccinului este similar la copiii cu vârste între 5 şi 11 cu cel din rândul adolescenţilor FOTO Shutterstock

Primele doze de vaccin pediatric împotriva COVID-19 vor ajunge în România în perioada 21-25 ianuarie, iar copiii cu vârste între 5 şi 11 ani se vor putea vaccina fie de la finalul lunii ianuarie, fie de la începutul lunii februarie.

Înainte de a-şi vaccina micuţii, în minţile multor părinţi apar o serie de întrebări: având în vedere că formele severe de COVID-19 la copii sunt rare este justificată vaccinarea? Este mai sigur pentru copilul meu să-şi dezvolte imunitatea prin infectarea cu virusul SARS-CoV-2 decât prin vaccinare? Pot fi prevenite în vreun fel efectele secundare ale vaccinării împotriva COVID-19? Ministerul Sănătăţii a colectat într-un document publicat luni răspunsurile medicilor la cele mai frecvente întrebări despre vaccinurile împotriva COVID-19 la copiii între 5 şi 11 ani.

Documentul este semnat de prof. univ. dr. Doina Anca Pleşca, de la Departamentul de Pediatrie din Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, şi dr. Anca Drăgănescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” din Bucureşti.

Tot luni, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, medicul Raed Arafat, a atras atenţia părinţilor asupra unor noi date publicate de Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii, care arată că a crescut numărul copiilor care dezvoltă diabet juvenil în urma infecţiei cu SARS-CoV-2. În acest context, Arafat aminteşte că, în condiţiile în care unele persoane se tem de efectele pe termen lung ale vaccinului, lumea medicală vorbeşte despre termenul „long COVID”, care înglobează o serie de complicaţii de lungă durată ce pot să apară în urma infectării. El a menţionat că datele oferite de Centrul de Control din SUA indică o creştere de 2,6 ori a cazurilor, în timp ce alte studii arată o creştere de 30% a raportărilor de diabet de tip I la copiii care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2.  

În legătură cu incertitudinile pe care le pot avea părinţii legat de vaccinarea copiilor, iată ce răspunsuri furnizează medicii în documentul publicat de Ministerul Sănătăţii: 

De ce copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani ar trebui vaccinaţi?  

Obiectivul principal al vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani este de fi protejaţi împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 şi de a reduce povara generală a bolii la aceasta grupă de vârstă. Nu toţi copiii din această grupă de vârstă au acelaşi risc de a dezvolta forme severe de boală. Copiii cu afecţiuni cronice ar trebui să aibă prioritate, având în vedere riscul crescut de a dezvolta forme severe de boală. Riscul de a dezvolta o formă severă de boală nu este însă de neglijat chiar şi în cazul copiilor fără afecţiuni cronice. Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 asigură protecţie împotriva bolii, protejează împotriva apariţiei formelor severe până la cele critice de boală şi reduce riscul de spitalizare. În plus, ea asigură protecţie nu numai împotriva efectelor imediate ale COVID-19, cât şi împotriva efectelor pe termen lung, complicaţii de tipul miocarditei, sindromului multiinflamator sistemic şi a formei persistente de boală. 

Este justificată vaccinarea?  

Este adevărat că majoritatea copiilor diagnosticaţi cu COVID-19 sunt asimptomatici sau au o formă uşoară de boală, iar recuperarea este fără sechele. Cu toate acestea, riscul ca un copil să facă o formă severă de boală nu este de neglijat, chiar şi în cazul copiilor fără afecţiuni cronice. Eficienţa vaccinului ARNm Pfizer-BioNTech COVID-19 este în proporţie de 91% în prevenirea bolilor simptomatice la copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, conform studiilor clinice efectuate până la acest moment. Vaccinarea împotriva COVID-19 asigură totodată o protecţie faţă de efectele indirecte ale bolii cum ar fi: transmiterea în comunitate, apariţia de noi variante şi închiderea şcolilor. 

Este vaccinul împotriva COVID-19 sigur pentru administrarea la copii?  

Răspunsul este DA, vaccinurile sunt sigure pentru copiii din această grupă de vârstă. Studiile efectuate până în prezent au raportat că profilul de siguranţă al vaccinului este similar la această grupă de vârstă cu cel din rândul adolescenţilor. 

Copiii pot avea unele reacţii adverse după vaccinarea împotriva COVID-19, care sunt similare cu cele care pot apărea după orice altă vaccinare de rutină. Aceste reacţii adverse arată că organismul copiilor îşi dezvoltă un răspuns imun protector faţă de boală; de obicei, reacţiile adverse vor dispărea în maximum câteva zile, iar acestea nu apar la toţi copiii. În situaţii foarte rare pot apărea reacţii adverse mai grave de tipul reacţiilor alergice severe, miocardită sau pericardită. Înainte de aprobarea indicaţiei de vaccinare la grupa de vârsta 5-11 ani, studiile clinice efectuate care au cuprins mii de copii nu au identificat probleme severe de siguranţă. Beneficiile vaccinării împotriva bolii COVID-19 depăşesc riscurile cunoscute şi potenţiale ale vaccinării, aspect evidenţiat prin lucrările şi studiile de specialitate publicate. 

Se poate administra copilului Paracetamol înainte de vaccinarea împotriva COVID-19?  

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă părinţilor să nu administreze copilului niciun medicament pentru ameliorarea durerii înainte ca micuţul să fie vaccinat deoarece acesta poate reduce răspunsul imun la vaccin. Cu toate acestea, în cazul în care copilul prezintă febră sau durere la locul de injecţie după vaccinare, poate să primească Paracetamol sau Ibuprofen în doza adecvată, cu excepţia situaţiei în care are o contraindicaţie medicală cunoscută. Aspirina nu este recomandată pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârste sub 18 ani. De asemenea, nu este recomandat să administraţi copilului antihistaminice înainte de efectuarea unui vaccin COVID-19, în încercarea de a preveni reacţiile alergice. 

Întregul document poate fi consultat accesând site-ul Ministerului Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite