Terapile moderne pentru durerile de spate inflamatorii sunt interzise la debutul bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerea de spate poate duce la spondilită anchilozantă FOTO Adevărul
Durerea de spate poate duce la spondilită anchilozantă FOTO Adevărul

Durerea de spate de tip inflamator, care poate duce la spondilită anchilozantă dacă nu este tratată la timp, afectează peste trei la sută din populaţia adultă, însă în România terapiile moderne nu pot fi prescrise pacienţilor care sunt la debutul bolii, deşi ar putea avea beneficii maxime.

O persoană din cinci prezintă dureri de spate cu o durată mai mare de trei luni, iar durerea de spate de tip inflamator afectează peste trei la sută din populaţia adultă, cea mai mare parte fiind bărbaţi.

Preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, prof. dr. Ruxandra Ionescu, a explicat că în unele cazuri de durere de spate de tip inflamator pot trece şi mai mult de zece ani până la un diagnostic corect. 

„Durerea de spate de tip inflamator este adeseori confundată cu durerea mecanică (asociată eforturilor fizice intense sau traumatismelor) şi este considerată ca făcând «parte din viaţă». Afecţiunile care cauzează durerea inflamatorie de spate pot afecta în mod serios viaţa pacienţilor, iar activităţile zilnice, precum mersul la serviciu, practicarea sporturilor sau chiar dormitul devin dificile sau chiar imposibil de practicat. Cu timpul, aceste boli pot afecta mobilitatea şi, în cazuri severe, pot duce la fuziunea vertebrelor coloanei”, a atras Ruxandra Ionescu.

Ea a explicat că durerile de tip mecanic pot apărea la orice vârstă, se ameliorează la repaos, pot fi descrise ca „zvâcnitoare” şi „chinuitoare” şi sunt asociate, de obicei, cu loviturile sau eforturile fizice intense, în timp ce durerile de tip inflamator debutează, de obicei, înainte de 40 de ani, se atenuează odată cu mişcarea, nu se ameliorează la repaos şi apar mai ales noaptea. 

„Când s-a instalat dizabilitatea, costurile sunt mult mai mari, pentru că pacientului trebuie să îi plăteşti pensie, uneori proteze şi alte tratamente. Oricât de scump ar fi un tratament, e mai ieftin decât să susţii o persoană cu dizabilităţi. În plus, aceşti oameni au o rată crescută de mortalitate şi dezvoltă boli cardiace, afectare pulmonară sau boli de rinichi”, a mai spus medicul.

Durerile inflamatorii de spate sunt provocate, cel mai frecvent, de boli reumatice inflamatorii, între care: spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică şi artrita reactivă şi afectează preponderent bărbaţii.

„În cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce şi iniţierea unui tratament corespunzător sunt esenţiale pentru evoluţia ulterioară a bolii şi pentru creşterea calităţii vieţii pacientului. De asemenea, fiind o boală cronică, cu potenţial invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evoluţiei şi aderenţei la tratament şi o comunicare foarte bună medic-pacient”, a completat Ruxandra Ionescu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite