STUDIU Brânzeturile din hipermarket, o combinaţie de amidon, clorură de calciu, nitrat de sodiu şi natamicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brânzeturile ambalate din hipermarketuri sunt adevărate bombe calorice, fiind îmbuibate cu aditivi alimentari dintre cei mai periculoşi. Din compoziţia lor nu lipsesc amidonul, clorura de calciu, nitratul de sodiu sau natamicina, arată cel mai recent studiu făcut de Asociaţia Pro Consumatori (APC).

Concret, reprezentanţii asociaţiei au achiziţionat 34 de tipuri de brânzeturi din marile lanţuri de magazine, pentru a vedea ce aditivi alimentari folosesc producătorii în sortimentele de brânză care ajung pe mesele românilor.

Potrivit studiului, amidonul este utilizat în reţeta unor sortimente de brânză mozzarella, inducând în eroare consumatorii, care cred că acest tip de brânză se obţine strict din lapte, fără adaosuri de altă natură.

De asemenea, inspectorii au depistat, pe baza analizei etichetelor că natamicina, E235, este folosită în unele sortimente de brânză maturată cu pastă semitare. APC arată, în studiu, că natamicina poate avea efecte adverse precum graţă, vomă, diaree şi chiar iritarea pielii.

Cum pun producătorii în pericol sănătatea populaţiei

Un alt aditiv care se utilizează în compoziţia brânzeturilor de pe piaţă este E 1105, realizat din proteine extrase din ouă, care poate provoca, la rândul său, reacţii alergice.

De asemenea, clorura de calciu, adică E 509, este şi ea utilizată în unele sortimente de caşcaval, ca potenţator de arome, agent de întărire şi acidifiant. De departe, nitratl de sodiu pare să creeze cele mai multe probleme, după cum afirmă specialiştii APC, studiile arătând că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

„În ultimii ani asistăm la un proces de „denaturare legală” a brânzeturilor din cauza vidului legislativ din acest domeniu, fapt care a dus atât la prejudicierea economică a producătorilor oneşti, proces care a culminat, în unele situaţii, chiar cu dispariţia acestora, cât şi la o afectare a intereselor economice ale consumatorilor, punându-le acestora chiar sănătatea în pericol”, a declarat profesorul Costel Stanciu, preşedintele APC.

În ceea ce priveşte caşcavalul de pe piaţă, APC România afirmă că acesta conţine, la rândul său, mulţi aditivi alimentari. „Cu totul grave sunt lactatele „fără lapte“, „brânza de cauciuc“ şi alte „creaţii“ care, dacă s-ar vinde cu informarea corectă şi la preţul corect, nimeni nu ar avea ceva împotriva lor. Dar când aceste produse sunt vândute ca produse din lapte şi sub denumiri bine conotate în mentalul colectiv, avem de-a face cu falsuri grosolane”, afirmă specialiştii APC România.

Pe aceeaşi temă:

Specialişti: 96% din sortimentele de salam feliat de pe piaţă conţin aditivi cancerigeni

Un studiu realizat de Asociaţia Pro Consumatori susţine că în 96% din sortimentele de salam feliat analizate de specialişti se găseşte nitrit de sodiu, substanţă despre care există studii că ar favoriza apariţia cancerului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite